Gift ved første blikk

Sara og Joakim: - Gøy å bevise at konseptet fungerer

Så mange av de totalt 18 parene har holdt sammen.

GIFT VED FØRSTE BLIKK: Sara og Joakim viser at konseptet kan fungere. Men de er skeptiske til den nye versjonen. Foto: TV Norge
GIFT VED FØRSTE BLIKK: Sara og Joakim viser at konseptet kan fungere. Men de er skeptiske til den nye versjonen. Foto: TV Norge Vis mer
Publisert

«Gift ved første blikk» sesong syv, som går på TV i disse dager, kom i en helt ny forpakning enn vi er vant med fra tidligere sesonger. Programmet kom først på TV i 2014, hvor tre par giftet seg.

Siden den gang, har 18 par giftet seg, gjennom seks sesonger. De fleste endte med å skille seg ganske raskt, men det er ett par som fortsatt holder sammen. Sara Jansson Mäkiperä (34) og Joakim Aleksander Mäkiperä (44) ble gift i 2018, og i 2019 kom datteren deres til verden.

Den første «Gift ved første blikk»-babyen som kom til verden, tilhører Annabelle og Vebjørn Tveiterås, som ble gift i den første sesongen av TV-serien. Paret gikk hvert til sitt i 2019, etter fem år sammen.

FEM ÅR SAMMEN: Vebjørn og Annabelle holdt sammen i flere år etter TV-deltakelsen. Foto: TV Norge
FEM ÅR SAMMEN: Vebjørn og Annabelle holdt sammen i flere år etter TV-deltakelsen. Foto: TV Norge Vis mer

- Aldri angret

Det er nesten ti år siden Annabelle deltok i TV-programmet.

- Jeg skjønner ikke hvordan jeg turte å melde meg på! Den ureddheten jeg hadde da, har jeg mistet etter at jeg ble mamma. Men for en opplevelse det var! Og uten deltakelsen hadde jeg aldri blitt mamma til Amanda, så jeg har aldri angret, sier hun til KK.

Datteren ble født i 2018. Annabelle har tidligere uttalt at hun og Vebjørn hadde det vanskelig etter at de fikk barn.

- Tiden etter bruddet var veldig vanskelig. Men samtidig går alt over, og nå er jeg der jeg skal være. Vebjørn og jeg er fortsatt venner. Jeg snakket med han for en time siden for å oppdatere han om uken med Amanda, da vi har byttedag i dag. Og nå flytter han til vårt nye nabolag.

Annabelle kan også røpe at hun har funnet kjærligheten på nytt. Samboeren møtte hun på datingappen Tinder.

- Han var meget skeptisk til at jeg hadde vært med på «Gift ved første blikk», men jeg klarte å overbevise han om at jeg er en ganske vanlig jente, selv om jeg har vært med på et realityprogram, sier hun.

Paret som fortsatt holder sammen

Dermed er det kun Sara og Joakim som fortsatt holder sammen.

- Hva tenker dere om å være det eneste paret som fortsatt holder sammen?

- Det er litt stas. Det er veldig kult å vise at konseptet fungerer, sier Sara.

- Men det er hardt arbeid som ligger bak også, det skal jeg love deg, skyter Joakim inn fra sidelinjen.

Lært mye

Sara og Joakim har holdt sammen siden de ble gift på TV i 2018, og siden den gang, har de lært mye.

- Man må være tålmodig. Det er mye bedre å ta ett skritt tilbake, puste litt, og så kan man snakke sammen om ting, forteller Sara.

Noe av det viktigste Joakim har lært, er at han ikke trenger å måtte løse ting med én gang.

- En av de store forskjellene på Sara og meg, er at jeg alltid prøver å finne en løsning og fikse ting, mens det hun egentlig trenger, er at jeg skal lytte til henne, vise forståelse og anerkjenne det hun føler og tenker. Det har vært en læringsprosess, og jeg er fortsatt ikke ferdig utlært. Men man lærer så lenge man lever, sier han.

- Vi er ikke unike: Vi er bare et helt vanlig par, som jobber iherdig for at hverdagen skal gå opp, tilføyer Sara.

Noe av det viktigste paret gjør, er å reparere etter en krangel.

- Vi krangler ikke så mye lenger, men vi har diskusjoner, og vi er uenige om ting. Noen ganger blir jeg irritert og ber Joakim flytte ut, liksom. Og noen ganger når Joakim er irritert på meg, sier jeg at han kan finne en annen dame, og se om hun er noe bedre og lettere å leve med. Så ler vi litt av det, sier Sara med en latter.

Gått over all forventning

For noen par kan det å få barn bli en virkelig stor prøvelse. Slik har det ikke vært for Sara og Joakim.

- Ella gled rett inn i livet vårt. Men vi bodde i byen, og vi kjente på at det var på tide å finne vårt eget sted. Nærmeste grønne flekk var Sofienbergparken, liksom, og da savnet vi å ha vår egen hage, forklarer Joakim.

Paret flyttet til Oppegård, slik at de fikk bedre plass til å være en familie på tre – i tillegg til å få sin egen hage.

- Det har gått veldig fint med Ella. Hun kom på et fint tidspunkt i livet våre – vi var modne, og vi samarbeider godt, sier Sara.

FAMILIE PÅ TRE: Sara, Ella og Joakim. Bildet er fra 2020. Foto Kristin Svorte
FAMILIE PÅ TRE: Sara, Ella og Joakim. Bildet er fra 2020. Foto Kristin Svorte Vis mer

Stusser over det nye konseptet

Paret har fulgt med på den nyeste sesongen av «Gift ved første blikk» – som er noe helt annet enn det de var med på.

- Jeg tenker det er litt dumt at ekteskapet ikke er juridisk bindende, da hele konseptet er å gifte seg. Jeg stusser også over at de bor i leide leiligheter på Grünerløkka, og ikke hos seg selv. Man får jo ikke testet hverdagslivet, og hvordan man faktisk passer inn i hverandres hverdag, sier Sara.

- De er jo på ferie, virker det som? Spør Joakim.

De stusser også over at par som bor i byer på hver sin side av landet, blir matchet.

- Det er jo også et par som har to barn hver. Skal de plutselig bare komme hjem med en ny ektefelle, uten at barna har møtt vedkommende? Det er jo litt interessant, påpeker Joakim.

- Tror dere man kjemper mer for kjærligheten når ekteskapet er juridisk bindende?

- Jeg tror det hovedsakelig handler om kjemien – ikke hvorvidt man er juridisk bundet eller ikke. Om Sara og jeg hadde møttes uten å bli gift på ordentlig, ville vi fortsatt hatt den samme kjemien – den satt med én gang. Likevel tror jeg det er litt vanskeligere å gå fra hverandre når man er juridisk bundet, men jeg tror ikke det har veldig mye å si, sier Joakim.

Fikk testet hverdagslivet

Da Sara og Joakim deltok i programmet, ble de kastet rett tilbake til hverdagen etter bryllup og bryllupsreise.

- Den normale hverdagen kom fort – den eneste forskjellen var at det var TV-kameraer rundt oss. Men vi skulle prøve å få forholdet til å fungere i en normal hverdag, så vi hadde bare to dager fri fra jobb, sier paret.

- Var det slitsomt å ha TV-kameraene rundt hele tiden?

- Ja, når du kommer hjem etter en 10-timers arbeidsdag, så er stua full av kameraer, kan du bli ganske lei. Jeg husker at jeg klikket på kamera-dama noen ganger, sier Sara.

Da TV-innspillingen var over, fikk de tilbud om samtaler hos psykolog i ett år.

- Vi fikk luftet oss veldig godt med de timene vi hadde hos psykologen. Vi er veldig fornøyde med oppfølgingen vi fikk, sier Joakim.

Er det en suksess?

Psykolog Catrin Sagen er en av ekspertene som har vært med i programmet, og matchet flere av disse parene.

- Hva tenker du om suksessraten til «Gift ved første blikk»?

- Det er mange par som stopper opp etter noen dater, det er jo ikke vanlig at par som møtes blir livslange partnere. Slik ble det også i «Gift ved første blikk». Men når det er sagt, så synes jeg prosenten er ganske god. Det er jo flere par som har holdt sammen i to til fire år, og det kan jo absolutt kalles for et ordentlig parforhold. Det er også to par som har barn i dag, sier hun til KK.

PSYKOLOG: Catrin Sagen er enige med vår konkulsjon: Ingen par gjør alle disse tingene hele tiden, men har man fokus på det, er effekten god! Foto: Astrid Waller
PSYKOLOG: Catrin Sagen er enige med vår konkulsjon: Ingen par gjør alle disse tingene hele tiden, men har man fokus på det, er effekten god! Foto: Astrid Waller Vis mer

- Hva tenker du om den nye versjonen av programmet?

- Jeg har ikke sett på det nye programmet, men jeg tenker at endringen først og fremst vil gjøre noe med hvem som søker seg til programmet. Det er både negative og positive sider ved å måtte binde seg juridisk, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer