Kronprins Haakon

Se hvem som var kronprins Haakons «plus one»!

Den norske kronprinsen fikk selskap av kronprinsesse Mary under dåpen til prins Oscar.

PRINS OSCAR: De skandinaviske kongehusene var på plass for å feire dåpen til kronprinsesse Victoria sønn prins Oscar. Fra venstre: kronprinsesse Mary, som hadde fått vår egen kronprins Haakon som sin kavaler og prins Carl Philip og hans kone prinsesse Sofia. Foto: NTB Scanpix
PRINS OSCAR: De skandinaviske kongehusene var på plass for å feire dåpen til kronprinsesse Victoria sønn prins Oscar. Fra venstre: kronprinsesse Mary, som hadde fått vår egen kronprins Haakon som sin kavaler og prins Carl Philip og hans kone prinsesse Sofia. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den aller siste fredagen i mai var det duket for nok en rojal begivenhet i Sverige. Denne gangen dåpen av kronprinsesse Victoria (38) og prins Daniels (42) sønn prins Oscar Carl Olof, hertug av Skåne (født 2. mars). 

Dåpen gikk av stabelen på slaget klokken 12, og etter at kong Carl Gustav (70) og dronning Silvia (72) hadde entret Slottskyrkan i Stockholm ankom prins Carl Philip (37), hans kone prinsesse Sofia og prinsesse Madeleines (33) ektemann Chris O'Neill (41) med sønnen prins Nicolas (snart 1) på armen. 

Så ankom vår egen kronprins Haakon (42). Han hadde fått selskap av den flotte danske kronprinsessen Mary (44) - ettersom hans egen kone kronprinsesse Mette-Marit (42) var en av fadderne. Kronprinsesse Marys ektemann kronprins Frederik (48) var også en av fadderne, i tillegg til blant andre til prinsesse Madeleine.

Haakon og Mary satt side om side med Carl Philip og Sofia, Chris O'Neil, prins Nicolas og det svenske kongeparet - på samme side som kronprinsessefamilien. Og lille Estelle (4) sjarmerte som hun alltid gjør, og benyttet blant annet anledningen til å vinge til sin kjære kusine prinsesse Leonore (2), som satt på andre siden av døpefonten sammen med fadderne.

PÅ VEI INN: Kronrpinsesse Victoria med dåpsbarnet prins Oscar på armen. Her med prins Daniel og prinsesse Estelle. Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Frederik i bakgrunnen. Foto: NTB Scanpix
PÅ VEI INN: Kronrpinsesse Victoria med dåpsbarnet prins Oscar på armen. Her med prins Daniel og prinsesse Estelle. Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Frederik i bakgrunnen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den stolte tobarnsmoren Victoria innledet dåpen med å lese en bønn til sin kjære sønn, og ble etterfulgt av kronprins Frederik som leste «Evangeliet om Jesus og barna», og Mette-Marit, som for anledningen var ikledd en kledelig mintgrønn kjole, som leste «Apostelen Paulus' ord» til dåpsforsamlingen.

Småprinsessene bidro under dåpen

Prinsesse Estelle og prinsesse Leonore hjalp også til under dåpen - og de to kusinene hadde fått det ærefulle oppdraget med å helle i dåpsvannet - som kong Carl Gustav selv har hentet fra en kjeller i Öland.

Prins Oscar sov seg gjennom deler av dåpen, inntil det øyeblikket han fikk dåpsvannet på hodet av den kvinnelige erkebiskopen Antje Jackelén (60).

Sammenlignet prins Oscar med Zlatan

Mot slutten av dåpen trakk erkebiskop Antje inn den svenske fotballspilleren Zlatan Ibrahimović (34) i sin dåpstale.

- Under forberedelsene av gudstjenesten her om dagen snakket vi om dåpsbarnets navn, og akkurat da hørtes en barnlig røst klart og tydelig: «Zlatan», sa erkebiskopen til humring fra dåpsforsamlingen - og det var tydelig at det var lille prinsesse Estelle som hadde nevnt navnet på den verdensberømte fotballspilleren.

- I et øyeblikk så jeg Oscar framfor meg, forsatte erkebiskopen.

- Ikke som et spedbarn i lang dåpskjole, men som en 6- eller 8-åring som løp etter ballen iført en trøye med navnet «Zlatan» på, og trøyen er altfor stor for ham, men det gjør ingenting, for han er jo på vei å vokse, sa hun.

LESTE FRA BIBELEN: Kronprinsesse Mette-Marit, som er personlig kristen, leste med glede noen ord fra bibelen - nærmere bestemt «Apostelen Paulus' ord». Foto: NTB Scanpix
LESTE FRA BIBELEN: Kronprinsesse Mette-Marit, som er personlig kristen, leste med glede noen ord fra bibelen - nærmere bestemt «Apostelen Paulus' ord». Foto: NTB Scanpix Vis mer

For kronprinsesse Victoria var det et naturlig valg å velge nettopp kronprins Haakons kone kronprinsesse Mette-Marit og den danske kronprinsen som to av fadderne til sin sønn. Hun har nemlig svært god kontakt med sine slektninger i de andre skandinaviske kongehusene, og ifølge John Chrispinsson, som kommenterte dåpen for SVT, har hun tidligere uttalt:

- Den danske og den norske kronprinsen er som mine eldre brødre. Jeg har kjent dem hele livet. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer