Kjendisbarn

Ser du hvem hun er bestemoren til?

Hennes superkjente barnebarn gråt da bestemor dukket opp når hun trengte henne som mest.

STUMFILMSTJERNE: Hun var en av 20- og 30-tallets store stjerner. I dag er barnebarnet hennes en av Hollywood største navn. FOTO: NTB
STUMFILMSTJERNE: Hun var en av 20- og 30-tallets store stjerner. I dag er barnebarnet hennes en av Hollywood største navn. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Da Dolores og lillesøster Helen debuterte som skuespillere på lerretet i 1909, skulle filmen A Midsummer Night's Dream bli den første av mange i en strålende karriere. Dolores var bare seks år, med store øyne og tydelige øyenbryn, noe som var viktig for å uttrykke følelser i stumfilmens tid.

De to jentene var døtre av skuespillerparet Maurice og Mae Costello, og mamma Mae hadde irske og tyske røtter. Dolores og lillesøsteren fikk snart kontrakt med Warner Bros og i 1926 hanket unge Dolores inn en ettertraktet rolle i filmen The Sea Beast, basert på romanen Moby Dick.

Og det var mens hun jobbet med The Sea Beast at hun skulle møte mannen hun senere giftet seg og fikk barn med. Og som også er den medvirkende årsaken til at filmelskere fra 80-tallet og helt frem til i dag har kunnet glede seg over barnebarnets mange roller.

Da stumfilmen døde

Men først, la oss ta et skritt tilbake. For i en tid med TikTok, YouTube og ultrahurtig kommunikasjon, der hvem som helst kan bli stjerne i sitt eget show, er det lett å glemme at det for ikke altfor lenge siden kun fantes sort-hvittfilmer som ble akkompagnert av levende pianospill, og hvor skuespillernes ansikt med nitid presisjon uttrykte alt som trengte å sies, fulgt av en og annen sirlig tekstplakat.

Og i nettopp denne tiden var Dolores en stjerne. Ja, en så stor stjerne at hun ble kalt «The Godess of the Silver Screen».

FRA STUMFIL TIL TALEFILM: Stumfilmstjernen Dolores Costello møtte på utfordringer i overgangen til talefilm. Her fra 1928. FOTO: Warner Bros/Kobal/REX/ NTB
FRA STUMFIL TIL TALEFILM: Stumfilmstjernen Dolores Costello møtte på utfordringer i overgangen til talefilm. Her fra 1928. FOTO: Warner Bros/Kobal/REX/ NTB Vis mer

Lespet

Men slik Gloria Swanson i Sunset Boulevard så sin stjerne blekne i møte med lydfilmen, ble heller ikke overgangen til lyd lett for Dolores. Den talentfulle skuespilleren lespet nemlig og først etter to år hos logoped ble hun fortrolig med å avsi replikker i mikrofon.

SKJØNNHET: Bestemor Dolores Costello var en av sin tids aller største stjerner. FOTO: Kobal/REX /NTB
SKJØNNHET: Bestemor Dolores Costello var en av sin tids aller største stjerner. FOTO: Kobal/REX /NTB Vis mer

Mannen hun skulle gifte seg med het John. La oss ikke røpe etternavnet hans riktig enda, men vi kan si så mye som at han var en av sin tids største mannlige stjerner.

IKON: Dolores' mann John var en av sin tids aller største stjerner. Han døde i 1942. FOTO: Granger/REX/NTB
IKON: Dolores' mann John var en av sin tids aller største stjerner. Han døde i 1942. FOTO: Granger/REX/NTB Vis mer

Dolores og John spilte i mange filmer sammen, og da de etter hvert ble et par, fikk de to barn. Datteren Dolores Ethel «Dee Dee» ble født i 1930, og da yngstemann John Drew ble født to år senere, trakk Dolores seg tilbake fra lerretet for å være sammen med barna.

FAMILE: Dolores med ektemannen John, og lille John Drew. FOTO: Mgm/Kobal/REX/NTB
FAMILE: Dolores med ektemannen John, og lille John Drew. FOTO: Mgm/Kobal/REX/NTB Vis mer

Alkoholiker

Familien bodde i Los Angeles, men hjemme var ikke alt fred og fordragelighet. John drakk stadig tettere, og i 1935 skilte Dolores og John seg.

Dolores gjenopptok nå skuespillerkarrieren, og gjorde seg kanskje mest bemerket i filmene Lille Lord Fauntleroy i 1936 og The Magnifisent Ambersons i 1942. Etter This is the Army i 1943 pensjonerte hun seg imidlertid som skuespiller, og var siden bare å høre i en sjelden lydrolle på radio.

Men det betød ikke at skuespillertradisjonen i familien var brutt.

FILMFAMILIE: Dolores Costello med datteren Ethel på fanget. Mannen John holder lille John Drew. På bildet ser vi også Johns familie, deriblant hans søsken Ethel og Lionel. FOTO: Mgm/Kobal/REX/NTB
FILMFAMILIE: Dolores Costello med datteren Ethel på fanget. Mannen John holder lille John Drew. På bildet ser vi også Johns familie, deriblant hans søsken Ethel og Lionel. FOTO: Mgm/Kobal/REX/NTB Vis mer

Gift fem ganger

Sønnen John Drew skulle følge i foreldrenes fotspor, og gjøre karriere på både lerret og på TV. Han giftet seg hele fem ganger og fikk flere barnekull, og det var i sitt fjerde ekteskap, med Ildiko Jaid Mako, at han skulle få datteren som i en alder av bare sju år skulle skinne så sterkt på lerretet.

Selv slet John Drew med rusavhengighet, som sin far, og i 2003 sørget hans da voksne datter for at han flyttet i nærheten av henne, til tross for at de hadde hatt lite kontakt opp gjennom. John hadde fått kreft, og nå betalte datteren legeregningene for ham, helt frem til hans død i 2004, 72 år gammel.

Datteren barnestjerne

Hvem vi snakker om? Kanskje du tok det allerede på farens mellomnavn? Stjernen vi er ute etter er selvsagt Drew Barrymore. Akkurat som sin bestemor Dolores begynte hun som barnestjerne, og lille Drew gjorde uutslettelig inntrykk og sjarmerte hele verden i rollen som Gertie i blockbusteren «E.T».

BARNESTJERNE: Akkurat som bestemor Dolores begynte Drew Barrymore som barnestjerne. Her fra filmen «E.T.», da Drew var sju år. FOTO: Beverley Goodway/REX/NTB
BARNESTJERNE: Akkurat som bestemor Dolores begynte Drew Barrymore som barnestjerne. Her fra filmen «E.T.», da Drew var sju år. FOTO: Beverley Goodway/REX/NTB Vis mer

Siden har hun hatt en formidabel skuespillerkarriere med filmer som «Charlies Angels», «Riding in Cars with boys» og «The Wedding Singer». Regissør Steven Spielberg er gudfaren hennes, og selv er Drew gudmor til Frances Bean Cobain, datteren til avdøde grunge-rocker Kurt Cobain.

Slitt med rus

Men privatlivet har ikke vært lett heller for Drew. Foreldrene skilte seg da hun var ni år, og å slå gjennom som barnestjerne skulle falle henne tungt for brystet. Allerede fra barnsben av var hun fast gjest på beryktede Studio 54, og som 13-åring ble hun lagt inn på rehab. Etter et selvmordsforsøk som 14-åring måtte hun igjen inn på rehab. Da hun var 15 søkte Drew retten om emancipation, altså frigjøring fra foreldre, og snart flyttet hun inn i egen leilighet.

Drew har vært gift tre ganger, og det lengste ekteskapet varte i fire år. Med sin siste ektemann Will Koppelmann har hun døtrene Olive og Frankie, som i skrivende stund er ti og åtte år gamle.

«Beskjed» fra bestemor

På Instagram legger Drew stadig ut bilder av sin vegetariske livsstil og tilbakeblikk fra karrieren.

Og det var nettopp på Instagram hun en sen kveld i mars 2022 skulle komme over et bilde av bestemor Dolores, som fikk Drew til å ta til tårene.

Kontoen @oldhollywoodfans hadde nemlig lagt ut en rekke bilder av Dolores da hun sto på høyden av sin karriere, og Drew kom over innlegget da hun satt og scrollet en sen kveld, og ikke følte at livet var på topp.

Det var en sterkt beveget Drew som nå kastet seg overtastaturet og kommenterte under bildet:

– Jeg vet ikke hvorfor jeg scrollet, for jeg skulle egentlig lagt meg for å stå opp og gå på jobb. Det føltes som om jeg lette etter noe. Et tegn? Jeg vet ikke, men jeg trengte noe!!! Og så kom jeg over dette! Dere ga meg bestemoren min!!! Tårene strømmer nedover kinnene mine når jeg skriver dette! Takk. Jeg trengte dette i kveld!!! PS. Er hun ikke fin? Tusen takk, skrev Drew Barrymore.

Dolores døde i 1979, da Drew var fire år. I likhet med bestemor skulle Drew komme til å trekke seg tilbake fra filming. I mars 2021 varslet hun at hun ville ta pause fra lerretet på ubestemt tid.

Da gjenstår det å se om hun i likhet med bestemor Dolores gjør comeback etterhvert.

RØD LØPER: Selv om Drew Barrymore har varslet at hun trekker seg tilbake fra filming på ubestemt tid, er hun stadig på den røde løper. Her fra Women of The Year Awards i New York i 2017. FOTO: Dennis Van Tine/UPI/Shutterstock/NTB
RØD LØPER: Selv om Drew Barrymore har varslet at hun trekker seg tilbake fra filming på ubestemt tid, er hun stadig på den røde løper. Her fra Women of The Year Awards i New York i 2017. FOTO: Dennis Van Tine/UPI/Shutterstock/NTB Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer