Pelsforbud

Setter foten ned - nå blir det forbudt med pels i dronningens garderobe

- Nye antrekk som designes for dronningen kommer kun til å innehold falsk pels, bekrefter Buckingham Palace.

PELSFORBUD: Dronning Elizabeth ønsker ikke lenger at antrekk som lages til henne skal inneholde ekte pels. Det er 52 år forskjell mellom disse bildene. Pelsen til høyre er antatt å være falsk. FOTO: NTB scanpix
PELSFORBUD: Dronning Elizabeth ønsker ikke lenger at antrekk som lages til henne skal inneholde ekte pels. Det er 52 år forskjell mellom disse bildene. Pelsen til høyre er antatt å være falsk. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Nylig slapp dronning Elizabeth IIs (93) personlige klesdesigner Angela Kelly (52) biografien The Other Side Of The Coin, og der kommer det frem at ingen av dronningens nysydde klær kommer til å ha ekte pels.

«Dersom Hennes Kongelige Høyhet skal delta på et arrangement i kaldt vær fra og med 2019, kommer kun falsk pels til å blir brukt for å holde henne varm», skriver Kelly i boken.

Dette bekrefter også Buckingham Palace ifølge Daily Mail: «Nye antrekk som designes for dronningen kommer kun til å innehold falsk pels».

Buckingham Palace ønsker ikke å spekulere i om dronningen kommer til å bruke pelsjakker hun har eid i en årrekke som er laget av ekte pels.

RØYSKATT: Under kroningen av dronning Elizabeth i 1953 stilte hun i den tradisjonsrike kepen laget av røyskattpels. Her med ektemannen prins Philip på slottsbalkongen etter kroningen. FOTO: NTB scanpix
RØYSKATT: Under kroningen av dronning Elizabeth i 1953 stilte hun i den tradisjonsrike kepen laget av røyskattpels. Her med ektemannen prins Philip på slottsbalkongen etter kroningen. FOTO: NTB scanpix Vis mer

- Dronning Elizabeths beslutning og å gå «faux» er helt i tråd med det britiske folks synspunkt

Dronning Elizabeth er nemlig kjent for å besitte utallige antrekk som er laget av ekte pels. Blant de mest kjente pelsantrekkene er den såkalte Robe of State, den 4,5 meter lange kepen, som dronningen bruker under åpningen av parlamentet og som hun også brukte under kroningen i Westminster Abbey 2. juni 1953. Den er ifølge Textile Research Centre laget av røyskatt.

PELS: Det er usikkert om dronning Elizabeth kommer til å fortsette å bruke hattene, kåpene og de andre antrekkene hun eier, som består av ekte pels. FOTO: NTB scanpix
PELS: Det er usikkert om dronning Elizabeth kommer til å fortsette å bruke hattene, kåpene og de andre antrekkene hun eier, som består av ekte pels. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Britiske dyrevernsaktivister har kritisert dronningen, og flere av kongefamiliens medlemmer, for bruk av ekte pels. Men til The Telegraph sier Claire Bass, som er administrerende direktør i Humane Society International (HSI) at hun nå er glad for at dronningen tar dette standpunktet.

- Dronning Elizabeths beslutning og å gå «faux» er helt i tråd med det britiske folks synspunkt, ettersom majoriteten avskyr ekte pels og ikke ønsker å ha noe med det å gjøre. At statsoverhodet nå blir pels-fri sender et mektig budskap om at pels nå er ute av motebildet og at det ikke hører hjemme hos oss, sier Clair Cass til The Telegraph.

Storbritannia var det første landet i verden som offisielt forbød pelsdyrfarm av etiske årsaker, men tillater likevel pelsimport fra land som Finland, Polen og Kina, skriver The Telegraph.

Stadig flere motehus tar avstand fra bruk av pels

Mange av de største motehusene har sluttet med pelsbruk etter kritikk fra dyrevernsaktivister og dyrevernsorganisasjoner - deriblant Gucci, Calvin Klein, Stella McCartney, Vivienne Westwood, Tommy Hilfiger, Versace, Armarni og Hugo Boss.

Også her hjemme har pelsbruk-debatten rast i mange år, og allerede i 2010 var det flere norske kjendiser som tok avstand fra bruk av ekte pels. Blant dem var kjendisstylist Jan Thomas (52).

- For meg var pels et symbol på rikdom og Hollywood-glamour. Men det var før jeg ble opplyst på hvordan pelsdyrnæringen produserer pels. Deres metoder er helt horrible, og jeg spydde da jeg så videoen om hvordan dyrene der ble behandlet. I fremtiden kommer jeg derfor til å nekte å bruke pels, og jeg kvier meg også for å bruke det i stylingsammenheng, sa Jan Thomas til VG i 2010.

Hertuginne Kate i alpakkapelslue i Oslo

Hertuginne Kate, som er gift med dronning Elizabeths barnebarn pris William, er også kjent for å bruke ekte pels. Men ifølge Daily Mail har hun forsikret seg om at dyrene hun har brukt pels fra har fått human behandling.

PELSLUE: Da hertuginne Kate og prins William var i Oslo i februar 2018, bar hertuginnen en hatt med alpakkapels. Den skal være laget av pels der dyrene har fått human behandling. FOTO: NTB scanpix
PELSLUE: Da hertuginne Kate og prins William var i Oslo i februar 2018, bar hertuginnen en hatt med alpakkapels. Den skal være laget av pels der dyrene har fått human behandling. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Blant annet skal dette gjelde en av favorittluene hennes, som hun hadde på seg da hun og ektemannen var på norgesbesøk i februar 2018. Da var hun ikledd en brun pelshatt laget av alpakkapels fra Peru, fra merket Lacorine.

Til Daily Mail har Lacorine-designer Antonia Valentin Jacob uttalt at alpakkaene lever fritt i Peru og at de dør en naturlig død.

KKs moteekspert Stine Therese Strand synes det er forbilledlig at dronning Elizabeth nå har bestemt seg for å ikke bruke ekte pels i nydesignede antrekk.

- Dette synes jeg er veldig bra! At dronningen tar et standpunkt om å ikke bruke pels i nye antrekk er et sterkt og viktig signal. I KK har vi en pelspolicy som går ut på at vi aldri bruker pels fra utrydningstruede dyr eller fra dyr i fangenskap, så vi støtter absolutt dronning Elizabeths valg om å kutte ekte pels.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer