Hollywood:

Sexsymbolet drept i bilulykke - i baksetet satt hennes tre små barn

Hollywood-stjernen fryktet at hun skulle lide samme skjebne som konkurrenten Marilyn Monroe.

HOLLYWOOD: Skuespiller Jayne Mansfield med sønnen Miklos og sin tredje ektemann Mickey Hargitay i 1958. Livet skulle bli kort for sexsymbolet som gjorde suksess på 50- og 60-tallet. Hun ble bare 34 år. FOTO: NTB scanpix
HOLLYWOOD: Skuespiller Jayne Mansfield med sønnen Miklos og sin tredje ektemann Mickey Hargitay i 1958. Livet skulle bli kort for sexsymbolet som gjorde suksess på 50- og 60-tallet. Hun ble bare 34 år. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

I 1954 troppet en ung småbarnsmor opp i Hollywood, for å søke lykken som skuespiller. Bak det billedskjønne ytre, befant det seg en hardtarbeidende og standhaftig kvinne.

Til tross for at fokuset lå på hennes platinablonde hår og smekre former, hadde den da 21 år gamle kvinnen jobbet hardt for å komme dit hun var kommet. Hun hadde studert ved University of Texas og University of California, tatt dramatimer på fritiden, deltatt på missekåringer og hatt støjobber som resepsjonist og modell utenom studiene for å forsørge sin lille familie.

Jayne, som ble døpt Vera Jayne Palmer i 1933, hadde allerede som 17-åring giftet seg med den fire år eldre mannen Paul Mansfield, og samme år fikk de datteren Jayne Marie.

VAKKER: Da Jayne Mansfield ankom Hollywood på 50-tallet fikk hun beskjed om å farge håret platinablondt. FOTO: NTB scanpix
VAKKER: Da Jayne Mansfield ankom Hollywood på 50-tallet fikk hun beskjed om å farge håret platinablondt. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Da ektemannen vervet seg i militæret, og ble innkalt til å gjøre tjeneste i Koreakrigen, var Jayne, som selv hadde gitt uttrykk for at hun hadde en IQ på 164, travelt opptatt med å studere psykologi og biologi ved Southern Methodist University i Texas. På kveldene tok hun privattimer hos en dramalærer. Målet var å følge barndomsdrømmen - og bli filmstjerne, akkurat som barndomsidolet Shirley Temple.

Hun inngikk en avtale med ektemannen Paul; når han var kommet tilbake fra Koreakrigen, skulle de flytte til Hollywood, slik at hun kunne starte filmkarrieren. Dersom hun ikke hadde slått gjennom innen et halvt år, skulle de flytte tilbake til Texas.

Året var 1954, og det tok ikke lang tid før hun fikk paparazzilinsene rettet mot seg. Året etter prydet Jayne Playboy som månedens playmate, og dette fikk ektemannen Paul - som allerede hadde flyttet tilbake til Texas - til å se rødt. Han krevde å få foreldreretten over datteren Jayne Marie, men dette ble aldri en realitet.

Mer enn en «sexbombe som levde for PR»

Jayne begynte så smått å bygge karrieren, og ble av flere sammenlignet med sexsymbolet Marilyn Monroe, som på dette tidspunktet regjerte på toppen av Hollywood-hierarkiet.

Med favoritt-chihuahuaene på armen, kjoler og antrekk som overlot svært lite til fantasien, og hyppige reklamestunts der hun åpnet supermarkeder og hurtigmatkjeder, hadde hun fått stempelet som en «sexbombe som levde for PR».

MORSROLLE: Skuespiller Jayne Mansfield fikk til sammen fem barn. Her med sin andre ektemann Mickey Hargitay, og to av barna. FOTO: NTB scanpix
MORSROLLE: Skuespiller Jayne Mansfield fikk til sammen fem barn. Her med sin andre ektemann Mickey Hargitay, og to av barna. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Men Jayne Mansfield var mer enn som så.

Og det ønsket hun å bevise gjennom å gjøre et magasinintervju om morsrollen, ført i pennen av en av datidens mest anerkjente kjendisjournalist - nemlig May Mann. Til tross for at hun var redd for å miste stemplet som sexsymbol, som bidro til å holde interessen for henne i live og dermed gi henne jobber, ønsket hun også å få frem de andre sidene ved seg selv.

FAKSIMILE: Magasinet Life beskrev i 1956 Jayne som «Broadways smarteste dumme blondine».
FAKSIMILE: Magasinet Life beskrev i 1956 Jayne som «Broadways smarteste dumme blondine». Vis mer

Morsrolleintervjuet ble en umiddelbar suksess, og sørget for større fanskare. I tillegg utpekte også magasinet Life henne i 1956 til «Broadways smarteste dumme blondine».

Film- og teaterkarrieren tok seg også opp, og i 1956 signerte hun en eksklusiv kontrakt med filmstudioet 20th Century Fox - som håpet på at hun skulle bli «den nye» Marilyn Monroe. Hun gjorde roller i filmer som The Girl Can't Help It (1956) og Kiss Them for Me (1957) for Fox, og hadde markert seg i Hollywood.

Viste seg naken på film

Men i 1959 begynte karrieren å dale. Hun fikk stadig flere roller i lavbudsjettsfilmer, og i 1960 spiller hun i den fransk-italienske eventyrfilmen Gli amori di Ercole mot sin andre ektemann - den ungarske bryteren Mickey Hargitay.

De hadde møtt hverandre et par år tidligere, og giftet seg to år før de spilte side om side i den fransk-italienske filmen. De spilte sammen i flere filmer, og den som fikk størst oppmerksomhet var komedien Promises! Promises! fra 1963, der Jayne viser seg toppløs i flere scener - og dermed ble den første Hollywood-stjernen i moderne tid som viste seg naken på film.

LETTKLEDD: Jayne hadde ingenting imot å stille opp lettkledd - og også uten en tråd - i filmer og på magasincovere. FOTO: NTB scanpix
LETTKLEDD: Jayne hadde ingenting imot å stille opp lettkledd - og også uten en tråd - i filmer og på magasincovere. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Filmen skapte furore, og mest fordi Jayne som et ledd i promoen hadde sagt seg villig til å stille opp naken på coveret av Playboy - en utgave som det ble solgt to millioner av på verdensbasis.

Etter dette rant det inn med lugubre tilbud, men Jayne, som nå var blitt trebarnsmor, takket nei. Hun ønsket heller å fokusere på Shakespeare og teaterscenen.

Dessuten var hun redd for å lide samme skjebne som Hollywood-kollegaen Marilyn Monroe - som i 1962 hadde tatt en dødelig overdose, og som mange antok var selvpåført som følge av dalende karriere og problemer i kjærlighetslivet. Omstendighetene rundt filmkollegaens dødsfall var - og er - fremdeles et uløst mysterium.

Inneldet et forhold med skilsmisseadvokaten sin

I 1964, samme år som datteren Mariska Hargitay - senere kjent fra TV-serien Law & Order: Special Victims Unit - kom til verden, ble det slutt mellom Jayne og ektemannen Mickey Hargitay.

Jayne hadde nemlig falt for den italiensk-amerikanske regissøren Matt Cimber. De to giftet seg i samme år som skilsmissen var et faktum, og fikk sønnen Tony Cimber sammen i 1965.

Da var hun 32 år, fembarnsmor og hadde to år igjen å leve.

Sommeren 1967 hadde Jayne vært travelt opptatt med en forestilling på en nattklupp i Mississippi. Fembarnsmoren hadde innledet et forhold til den seks år eldre skilsmisseadvokaten Sam Brody, og sammen skulle de kjøre fra Mississippi til New Orleans etter endt forestilling, slik at hun kunne gjøre et TV-intervju dagen etter.

SKILSMISSEADVOKATEN: Jayne Mansfield hadde forelsket seg i sin egen skilsmisseadvokat Samuel Brody. Dette bildet er tatt fem måneder før den fatale ulykken i 1967. FOTO: NTB scanpix
SKILSMISSEADVOKATEN: Jayne Mansfield hadde forelsket seg i sin egen skilsmisseadvokat Samuel Brody. Dette bildet er tatt fem måneder før den fatale ulykken i 1967. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Det var 19-åringen Ronnie Harrison, som jobbet på nattklubben, som hadde fått i oppdrag å kjøre bilen av type Buick Electra 225 til New Orleans den natten. Ronnie hadde påtatt seg oppdraget for å tjene opp penger, slik at han kunne gifte seg med sin gravide forlovede Elaine Stevens - som satt hjemme og ventet på ham.

Men han skulle aldri komme hjem igjen.

Døde momentant

Klokken 02:25 den 29. juni 1967 krasjet bilen Ronnie kjørte inn i en semitrailer. Han, Jayne og advokat Sam Brody døde momentant - mens Jaynes tre barn Mariska (3), Zlotan (6) og Miklos (8) overlevde på mirakuløst vis.

Ulykken skjedde på Route 90 i Louisiana, da semitraileren som lå foran dem hadde sakket ned farten ettersom en lastebil hadde sprayet området med myggmiddel. Dette fikk ikke sjåfør Ronnie med seg før det var for sent, og bilen med de seks passasjerene havnet under semitraileren.

DØDSULYKKE: Det fatale krasjet skjedde på Route 90 utenfor New Orleans 29. juni 1967. De tre voksne i bilen omkom. FOTO: NTB scanpix
DØDSULYKKE: Det fatale krasjet skjedde på Route 90 utenfor New Orleans 29. juni 1967. De tre voksne i bilen omkom. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Ulykken førte til at en regel om at alle trailere må ha støtfangere under lasterommet, ble innført som en direkte følge av dødsulykken. Denne støtfangeren går under navnet «Mansfield-støtfanger».

- Mamma var så forut for sin tid

Law & order-skuespilleren Mariska Hargitay, som i dag er 56 år, har tidligere sagt i et intervju med People at hun ikke husker noen ting fra selve ulykken, men at hun har et arr i bakhodet som minner henne på hva hun opplevde som treåring.

DATTEREN: Mariska Hargitay er den yngste datteren til Jayne Mansfield, og satt i bilen under den fatale ulykken i 1967. Hun er gift med Younger-skuespiller Peter Hermann. Dette bildet er fra 2019. FOTO: NTB scanpix
DATTEREN: Mariska Hargitay er den yngste datteren til Jayne Mansfield, og satt i bilen under den fatale ulykken i 1967. Hun er gift med Younger-skuespiller Peter Hermann. Dette bildet er fra 2019. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Selv om Mariska, som er gift med Younger-kjekkas Peter Hermann (52), bare var et lite barn da hun mistet moren sin, har hun likevel latt seg inspirere av kvinnen hun aldri riktig ble kjent med.

- Utad var mamma dette fantastiske, vakre og glamorøse sexsymbolet, men folk visste ikke at hun spilte fiolin, hadde en IQ på over 160, hadde fem barn og elsket hunder. Hun var så forut for sin tid. Hun var en inspirasjon, og elsket livet, og det er noe jeg tror jeg deler med henne, sa Mariska til People i 2018.

Etter dødsulykken flyttet hun og resten av søskenflokken inn med bodybuilder-faren Mickey Hargitay, som hadde vært gift med Jayne fra 1958 til 1964. Hun ble også oppdratt av stemoren Ellen Siano, som Mickey hadde giftet seg med tre år etter skilsmissen fra Jayne. Han gikk bort i 2006.

I et intervju med Closer Weekly i 2018, erkjente hun at det ikke alltid har vært like enkelt å leve i skyggen av sin avdøde mor.

- Å være datter av et Hollywood-ikon har noen ganger vært en byrde. Jeg pleide å hate at mammas navn alltid kom opp, fordi jeg ønsket å være kjent for noe jeg selv hadde gjort. Å miste moren sin i en så ung alder, ga meg nok mange arr i sjelen.

Øvrige kilder: Wikipedia, Fox News, Country Living og MPTV Images

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer