Skam:

Skam-Josefine: - Jeg er veldig stolt over at jeg fikk folk til å gjøre noe med hemmelighetene sine

Skam-gjengen tok farvel med fansen.

SKAM: Den populære Noora-karakteren ble spilt av Josefine Frida Pettersen. Foto: NRK
SKAM: Den populære Noora-karakteren ble spilt av Josefine Frida Pettersen. Foto: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den nest siste uken i september ble det arrangert Nordiske Seriedager på Vulkan i Oslo, og naturlig nok sto gigasuksessen Skam på plakaten. Både fans og bransjefolk hadde møtt kvinne- og mannssterke opp for å ta farvel med Skam-skuespillerne som de har knyttet nære bånd til over de fire sesongene som har gått fra høsten 2015 til sommeren 2017.

På scenen var Ulrikke Falch («Vilde»), Tarjei Sandvik Moe («Isak»), Josefine Frida Pettersen («Noora»), Ina Svenningdal («Chris») og Carl Martin Eggesbø («Eskild»), i tillegg til prosjektleder Marianne Furevold-Boland. Samtalen ble ledet av Jonas Brenna som er innholdsansvarlig i Aftenposten TV.

Latteren satt løst blant skuespillerne og publikum, men det ble også tid til å snakke om hvilken stor betydning de ulike sesongenes tematikk har hatt for både seerne og skuespillerne. I sesong tre belyste serieskaperne blant annet hevnporno og voldtekt gjennom karakteren Noora, og skuespiller Josefine Frida Pettersen (21) fortalte fra scenen at hun ikke var klar over hva slags effekt sesongen skulle ha på folk.

- Det tok ganske lang tid før jeg skjønte at det virkelig var viktig for folk. Jeg leste manus og tenkte: «her er den jobben jeg skal gjøre. Jeg skal si det her, og gjør det så sant som mulig». Jeg tenkte ikke helt over at folk skulle ta det så inn over seg, så jeg fikk veldig sjokk etter episoden hvor Noora konfronterer Nikolai. Folk ble plutselig veldig personlig.

Josefine forklarer at flere jenter og foreldre henvendte seg til henne via mail og fortalte om at serien hadde gjort at de nå endelig turte å være åpen om det de selv har erfart.

- En far skrev en mail og sa at «i dag fortalte datteren min at hun hadde blitt voldtatt. Det er på grunn av deg. Tusen takk». En jente skrev at hun skulle anmelde. Det er ganske mye å få i fanget sånn, men jeg ble bare kjemperørt over at jeg fikk lov til å bidra til at folk følte at de plutselig kunne gjøre noe med hemmelighetene sine. Det er jeg veldig stolt over at jeg fikk lov til, fortalte en ydmyk Josefine til publikum.

STERK FEMKLØVER: Chris (Ina Svenningsdal), Vilde (Ulrikke Falch), Eva (Lisa Teige), Noora (Josefine Frida Pettersen) og Sana (Iman Meskini) satte dagsorden i Skam. Foto: NRK
STERK FEMKLØVER: Chris (Ina Svenningsdal), Vilde (Ulrikke Falch), Eva (Lisa Teige), Noora (Josefine Frida Pettersen) og Sana (Iman Meskini) satte dagsorden i Skam. Foto: NRK Vis mer

LES OGSÅ: - Vi har det villeste girl crush på Noora!

- Vilde for meg er meg, og er det såreste jeg har i meg og det mest usikre av meg

For Ulrikke Falch ble karakteren Vilde også veldig spesiell å spille, ettersom hun personlig kjente seg veldig godt igjen i karakteren.

- Ganske tidlig fikk jeg vite at Vilde slet med en mor med psykisk sykdom og spiseforstyrrelser, og det har jo jeg også gjort. Vilde for meg er meg, og er det såreste jeg har i meg og det mest usikre av meg. Vilde stiller alle de spørsmålene jeg egentlig lurer på, men som jeg ikke stiller likevel fordi jeg ikke vil fremstå som svak.

FARVEL MED SKAM-GJENGEN: Under Nordiske Seriedager på Vulkan i Oslo fikk fansen tatt farvel med noen av skuespillerne i Skam. Foto: Malini Gaare Bjørnstad
FARVEL MED SKAM-GJENGEN: Under Nordiske Seriedager på Vulkan i Oslo fikk fansen tatt farvel med noen av skuespillerne i Skam. Foto: Malini Gaare Bjørnstad Vis mer

Etter Skam har Ulrikke Falch gjort suksess på sosiale medier hvor hun har tatt sin stemme i samfunnet for å skape debatt omkring kjønn, utseendepress og feminisme.

- Med det jeg har opplevd i livet, og min erfaring med spiseforstyrrelser og psykiske lidelser så falt det meg veldig naturlig at nå fikk jeg en stemme. Det er så sjeldent noen snakker om det på riktig måte. Det falt meg veldig naturlig, og jeg ser at det er et behov for det og det behovet vil jeg møte - og det kommer jeg til å fortsette med, sa Ulrikke til jubel fra publikum.

I ettertid av Skam-samtalen under Nordiske Seriedager har Ulrikke allikvel blitt kritisert for sin noe «friske» uttalelse om hvor hun ser for seg rollekarakteren sin i fremtiden. Det falt nemlig ikke i god jord blant Skam-fansen at hun sa: «Isak er blitt frisk og begynner å ligge med Vilde i stedet». En kommentar som tydelig var ment som en spøk fra Ulrikkes side, og som ble tatt imot med latter fra publikum.

Etter at flere har brukt sosiale medier for å rette kritikk mot Ulrikkes uttalelse har hun unnskyldt seg via Instagram-profilen sin, og samtidig lagt ned Twitter-kontoen.

LES OGSÅ: - Den kleine samtalen med mor eller far kan bli mindre klein når en har vært innom det meste av temaer fra før

- Det hadde vært kult om Eskild ble helsebror!

De andre skuespillerne hadde også sine ideer om hvor rollekarakterene deres befinner seg i fremtiden:

- Isak er fanget på Hartvig Nissen, så han jobber vel der som vaktmester eller noe, sa Tarjei.

- Jente-Chris har flyttet til Grand Canaria, jobber som bartender der og har funnet en ekte spanjol! tror Ina.

- Noora raller vel rundt med William da. Det hadde vært koselig det! Hun holder vel litt taler til folk og.. Ja, jeg aner ikke! sa Josefine.

- Det hadde vært kult om Eskild ble helsesøster - nei, helsebror - på Nissen! Jeg tror han hadde gjort en god jobb. Han har tatt over arven etter helsesøsteren. Så vi får se om 10 år da, når neste sesong av Skam kommer! forklarte Carl Martin til latter fra publikum.

Se videoklipp fra samtalen som fant sted under Nordiske Seriedager under:

LES OGSÅ: - Nå vil jeg bli mer kjent som Thomas Hayes og ikke Skam-William

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer