Joyti De-Laurey vokste opp med både kjærlighet og privilegier. Foreldrene hennes, mamma Devi og pappa Mukkeisch Schahhou, var begge indiske innvandrere som hadde etablert seg i Storbritannia. Mukkeisch var økonom og Devi var lege.
Den lille familien bodde i en lite prangende leilighet i Primrose Hill i Nord-London. Pengene familien fikk til overs, ble brukt på datterens utdannelse. Joyti fikk gå på en fin privatskole.
Da hun fylte 26, giftet hun seg med Anthony De-Laurey, en mann som av sine beste venner beskrives som en humoristisk London-gutt. Året etter, i 1997, fikk paret sitt første og eneste barn, sønnen Max.
Da Max ble 3 år, begynte Joyti å arbeide for investeringsbanken Goldman Sachs. En av de høyeste sjefene i firmaet, Jennifer Moses, la snart merke til den effektive unge kvinnen, og gjorde henne til sin assistent. Jennifer Moses’ mann, amerikanske Ron Beller, jobbet også i firmaet og benyttet seg også av Joytis tjenester. Jennifer og Ron var begge svært dyktige i sine respektive jobber, men trengte hjelp for å få hverdagen til å gå opp. Det resulterte i at Joyti jobbet like mye for paret privat som i firmaet.

– Jeg bestemte meg for å svindle Tinder-svindleren

Hun ansatte håndverkere, tok hånd om parets privatøkonomi, booket ferier og organiserte bursdagsselskaper. Mannen hennes, Anthony, fortalte hvordan paret kunne ringe på de merkeligste tidspunkt fordi de trengte hjelp med noe: Midt på natten, på helligdager, i ferier.
Etter hvert innså Joyti at hun fikk altfor lite betalt for arbeidet hun gjorde. Hun bestemte seg derfor for at hun trengte en lønnsøkning. Men det skjedde ikke på den vanlige måten, gjennom forhandlinger med sjefen. Nei, Joyti betalte ganske enkelt seg selv mer, ettersom hun hadde tilgang til parets private konti. Og da paret ikke så ut til å merke at Joyti rett og slett stjal fra kontoene deres, økte hun summene hun unnet seg selv.
«Først ville jeg teste om jeg kunne ta pengene uten at noen merket det», forklarte Joyti senere til domstolen.

NOKAS-ranet: Derfor tilga han farens drapsmann

Unnet seg
For pengene hun stjal, kjøpte Joyti seg ting hun ellers ikke kunne drømt om: Dyre designerklær og juveler. Hun passet også på å spandere luksusferier på seg og familien.
Motivert av hvor lett det var å skaffe seg store summer, ble Joyti modigere: Hun kjøpte seg en dyr sportsbil og en luksuriøs båt. Hun kjøpte også flere eiendommer og donerte sågar til veldedigheter.

Da Jennifer og Ron fikk nye jobber i et annet firma, ønsket de at Joyti skulle følge med dem. Men hun valgte å bli i Goldman Sachs, der hun i stedet ble assistenten til Jennifers etterfølger, Scott Mead. De to rakk knapt nok å bli kjent før hun begynte å overføre store pengebeløp fra Meads konti til sine egne.
I tillegg realiserte hun planer om å kjøpe en villa på Kypros.

De var 90-tallets hotteste par - så gikk det fullstendig galt

En stund etter kom 25-årsdagen for Scott Meads uteksaminering fra eliteuniversitetet Harvard. Han ville feire dagen med en større donasjon til universitetet. Da han innså at den kontoen han hadde tenkt å overføre pengene fra, var nesten tom, forsto han at noe var alvorlig galt.
Den natten satt Mead oppe og gikk nøye gjennom alle kontoene sine. Han fant feil på feil. Etter hvert gikk det opp for ham at det var Joyti som hadde stjålet fra ham. Morgenen etter satt Mead allerede på kontoret da Joyti kom på jobben. Han konfronterte henne med mistankene sine, og ringte så til politiet.
I den påfølgende etterforskningen ble de erfarne etterforskerne rett og slett sjokkerte. Den unge kvinnen hadde svindlet til seg enorme summer i løpet av sine fire år i firmaet.

OL-helten skjøt og drepte kjæresten på Valentinesdagen

Syv års fengsel
«Jeg stjal ikke fordi jeg måtte, men fordi jeg ville. Jo mer tid som gikk, jo mindre tenkte jeg på at jeg kunne bli tatt», fortalte Joyti i et intervju med journalist og forfatter Julie Bindel.
I samtalen med Bindel påpekte Joyti at tyveriene fra Jennifer og Ron Beller neppe hadde blitt oppdaget hvis hun ikke selv hadde fortalt om det.
Rettssaken, som varte i fire måneder, fikk stor oppmerksomhet, og den ene fete overskriften etter den andre varslet om nye avsløringer. Aldri før i Storbritannias historie hadde en kvinne svindlet til seg så mye penger. Det dreide seg om til sammen 4.3 millioner pund, over 47 millioner kroner. I løpet av rettssaken forklarte hun hvor enkelt det hadde vært å overføre pengene mellom de forskjellige kontoene.
I april 2004 falt dommen: Joyti De-Laurey ble dømt til syv års fengsel. Både moren hennes og mannen hennes ble samtidig dømt for å ha bidratt til pengevask, noe de fortsatt hevder seg uskyldig dømt for. De mener det eneste de er skyldige i, er å ha stolt på Joyti når hun ga dem penger hun selv hevdet kom fra lønnsøkninger og store bonuser.

Samfunnet fordømte bedrageriene. Men samtidig, som så ofte skjer, fikk svindleren sine beundrere. I fengsel fikk hun mange fan-brev.
I dag har hun sonet sin straff, og er glad for å være et fritt menneske igjen. «Fengselet er ingen straff. Den egentlige straffen er at du ikke får være sammen med de du er glad i», har hun sagt, og synes det verste var å ikke få oppleve sønnens oppvekst. Ekteskapet med Anthony tålte heller ikke påkjenningene.

Pappajenta Anita (8) mistet faren Nils i Scandinavian star-katastrofen

Goldman Sachs opplyser at firmaet og de rammede personene har fått tilbake mesteparten av det som ble stjålet. Allikevel ser det ut til at Joyti har klart å beholde noe: Etter at hun ble sluppet fri, flyttet hun og hennes nye kjæreste inn i en leilighet i Cheam Surrey som hun kjøpte for 250 000 pund, eller 2.7 millioner kroner, bare to uker før tyveriene ble avslørt.

Drepte eksen - skyldte på korona
