Seksuell trakassering

Skuespiller Emma Watson starter hjelpetelefon for kvinner som blir utsatt for trakassering på jobben

- Å forstå hvilke rettigheter du har og vite hvordan du kan bruke dem er en viktig del av å skape trygge arbeidsplasser.

FEMINIST: Skuespiller og modell Emma Watson har ved flere anledninger titulert seg selv som feminist, og er svært opptatt av kvinners rettigheter. Nå vil hun hjelpe utsatte kvinner på arbeidsplassen. FOTO: AFP
FEMINIST: Skuespiller og modell Emma Watson har ved flere anledninger titulert seg selv som feminist, og er svært opptatt av kvinners rettigheter. Nå vil hun hjelpe utsatte kvinner på arbeidsplassen. FOTO: AFP Vis mer
Publisert

Du kjenner henne kanskje aller best som den lille, flinke piken Hermine Grang med stort hår og «besserwisser»-tendenser i Harry Potter-universet, hvor hun er en av Harry Potters to bestevenner, sammen med Ronny Wiltersen. Siden den gang, hvor hun sjarmerte en hel verden fra livet på Galtvort, har hun også gjort seg godt bemerket på andre områder.

Psst! Slik ser Harry Potter-stjernene ut 17 år etter første film

Hun har tross alt rukket å bli 29 år, hatt flere hovedroller i filmer som «The Perks of Being a Wallflower» og «The Bling Ring», gjort modellkarriere og ikke minst bydd på sine sterke, feministiske uttalelser.

- Jeg vet ikke hva puppene mine har med dette å gjøre

For rundt to år siden ble det blant annet stor oppstandelse da hun i et intervju med Vanity Fair stilte opp på et bilde hvor litt av puppene hennes synes. Kritikken haglet inn. Noen mente tydeligvis at det var helt «koko» med tanke på at «Harry Potter»-skuespilleren er feminist.

Pret-a-reporter hadde blant annet tittelen: «Er skuespilleren og feministen Emma Watson en hykler for å gå toppløs i Vanity Fair?». Mennesker verden over skapte store diskusjoner på internett, men igjen svarte sterkt Watson på kritikken:

- Kritikerne sa at jeg ikke kunne være feminist og ha pupper. Det viser igjen bare hvor mange misoppfatninger og misforståelser det er rundt hva feminisme er. Feminisme handler om å gi kvinner et valg. Feminisme er ikke en pinne du bruker til å slå andre kvinner med. Det handler om frihet. Det handler om frigjøring. Det handler om likestilling. Jeg vet virkelig ikke hva mine pupper har med det å gjøre, sa hun den gang til Reuters.

Takket nei til rollen

29-åringen har også takket nei til å spille rollen som «Askepott» i 2016, og ja til rollen som Belle i «Skjønnheten og Udyret» like etter. Da hun fikk spørsmål om hvorfor hun valgte som hun gjorde sa hun at Belle passet henne mye bedre som person, og at Belle var en bedre rollemodell.

- Jeg visste ikke at de ville lage «Skjønnheten og udyret» da jeg sa nei til «Askepott». Men da de spurte om jeg ville spille Belle, følte jeg at den rollen passet meg veldig mye bedre enn det Askepott gjorde, sa Watson til magasinet Total Film.

- Belle er en feminist helt inn til ryggmargen, la hun til.

LES OGSÅ: Ser du hva kjolen til Emma Watson er laget av?

Starter telefonstøttelinje

Det er med andre ord liten tvil om at Watson bryr seg om kvinners frihet og rettigheter, for nylig har det blitt kjent at hun skal starte en hjelpetelefon for kvinner som blir utsatt for trakassering, mobbing eller sjenanse på jobben. Det skriver blant annet BBC.

Ideen kom først i januar i fjor da den store aksjonen «Times Up» ble et faktum - som en forlengelse av #MeToo. Denne aksjonen jobbet sammen for å samle inn informasjon fra kvinner som har blitt utsatt for trakassering, for å komme frem til en løsning på hvor man kan henvende seg om noe sånt skulle skje. Watson var én av dem som engasjerte seg i dette, og nå tar hun det nok et steg videre og starter et ytterligere prosjekt.

Telefonstøttelinjen ble lansert i Storbritannia på mandag denne uken og blir finansiert av «Times Up» og privatpersoner, som for eksempel Watson - som allerede har donert en sum på hele 12 millioner norske kroner til tiltaket.

- Å forstå hvilke rettigheter du har og vite hvordan du kan bruke dem er en viktig del av å skape trygge arbeidsplasser, sier Watson til den britiske tv-kanalen.

Finnes ikke i Norge

Det svenske nettstedet Baaam skriver at omlag halvparten av alle britiske kvinner har opplevd seksuell trakassering på arbeidsplassen, det viser nemlig en studie gjort av fagforeningen Trades Union Congress. Likevel har kun en femtedel av disse kvinnene rapporten om hendelsen(e). Tanken bak denne støttetelefonen er derfor å tilby et lavterskeltilbud hvor det er enkelt og gratis å melde fra om det skulle skje noe ubehagelig på jobben.

KK tok kontakt med assisterende leder ved Sex & Samfunn, Tore Holte Follestad, for å høre om lignende tjenester finnes i Norge. Det gjør det dessverre ikke.

- Så langt jeg har oversikt, finnes det ikke noe sånt i Norge dessverre, skriver Holte Follestad i en SMS.

LES OGSÅ: Slik så det egentlig ut da film- og suksesseriene ble spilt inn

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer