Transseksuell

Skuespiller Trace Lysette: - Som transkvinne føler jeg presset for å passe inn i den «hetero-definisjonen» av skjønnhet

31-åringen snakker ut om livet som transkjønnet kvinne i skuespiller- og sexbransjen. - Som transkvinne får man beskjed om at kropp helst ikke skal eksistere.

UTFORDRENDE: Da Lysette var i midten av 20-årene hadde hun allerede vært gjennom det hun selv omtaler som «et helvete» på grunn av legningen og utseendet sitt. FOTO: NTB Scanpix
UTFORDRENDE: Da Lysette var i midten av 20-årene hadde hun allerede vært gjennom det hun selv omtaler som «et helvete» på grunn av legningen og utseendet sitt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Den 31 år gamle amerikanske skuespilleren Trace Lysette er best kjent for sin rolle som karakteren «Shea» i tv-serien «Transparent» og den kommende filmen «Hustlers». Hun har også hatt roller i en rekke andre serier og filmer - som for eksempel «The Curse of the Fuentes Women» og «Blunt Talk».

Lysette er transkjønnet, og er faktisk en av dem første skuespillerne som spilte en ikke-transkjønnet person med en snakkende rolle under en større tv-produksjon.

I et fersk intervju med det amerikanske magasinet Womans Health, snakker hun ut om livet som transkjønnet, og hvordan det er å være «litt annerledes» i en bransje med så mye fokus på utseende og velstand.

Satte meg fri

- Å bli en offentlig person og «komme ut» var på mange måter det som satte meg fri, tross mange humper på veien. Endelig kunne jeg si «jeg gir faen i hva dere synes om meg. Hvis du lurer på om jeg er trans, hvis du ikke lurer, hvis du vet at jeg er det eller ikke vet noen ting - samma det. Dette er meg og min sannhet», sier hun til magasinet.

Da hun i midten av 20-årene begynte å jobbe som skuespiller hadde hun nemlig allerede vært gjennom det hun selv omtaler som «et helvete» på grunn av legningen og utseendet sitt.

31-åringen sikter til ulike kjønnsoperasjoner, seksuell trakassering og en fortid med jobb i sexindustrien. Så da hun endelig kom til Hollywood trodde hun først at den verste tiden skulle være over. Dessverre ventet flere «humper».

- Jeg trodde jo ikke at traumene mine fra fortiden kunne bli med meg videre og inn i voksenlivet, men jeg var tydeligvis bare ung og naiv. I Hollywood var det ikke noe bedre i det hele tatt.

Utsatt for seksuell trakassering

Trakasseringen fortsatte. Lysette var nemlig en av dem første som anklaget sin medskuespiller Jeffrey Tambor (kjent fra blant annet «Hangover»-filmene) for seksuell trakassering da hun begynte i rollen i «Transparent». Tambor skal blant annet ha holdt henne fast og gnidd seg inntil kroppen hennes da de jobbet sammen.

- Jeffery har ved flere anledninger kommet med seksuelle kommentarer og tilnærmelser, men én gang ble det fysisk, skrev hun i en offentlig uttalelse på Twitter den gang.

Videre hevdet hun at Tambor ved én anledning kom med en kommentar av seksuell karakter, før han senere stengte henne inn i et hjørne og sto på føttene hennes, mens han gnidde seg inntil henne. Tambor valgte etter disse anklagene å trekke seg fra serien. Det har Dagbladet tidligere omtalt.

LES OGSÅ: 10 kjendiser som har banet vei for transseksuelle

Åpnet seg opp

- Grunnen til at jeg valgte å snakke høyt om dette var fordi jeg ikke ville sitte der om 10 år, se tilbake på disse episodene og tenke at jeg ikke gjorde det rette. Etter alt jeg har vært gjennom kjente jeg på en dyp sorg overfor meg selv og kroppen min. Jeg følte meg trist, og så fant jeg omsider styrke i å snakke ut om alt det jeg hadde opplevd og tenkt på. Jeg var modig, tok bladet fra munnen og snakket høyt, sier hun.

Det med å være åpen og snakke om vanskelige ting er noe hun åpenbart har fortsatt med. I intervjuet med Womans Health snakker hun også dypt om forholdet hun har til sitt eget utseende i dag. Som transkvinne har hun ifølge seg selv gått gjennom en hard kamp med mye smerte som følge av selvhat.

Mange begrensninger

- Transkvinner bør aksepteres og feires, enten om ser ut til å være på den maskuline siden av spekteret, eller om de er ordentlig feminine. Opp gjennom årene har jeg stått mye foran speilet og grått, og jeg skal innrømme at jeg fortsatt er på den reisen hvor jeg jobber med selvaksept og kjærligheten overfor meg selv.

Hun mener at transkvinner, og egentlig kvinner generelt, står ovenfor mange begrensninger når det kommer til egen kropp. Som kvinne får man beskjed om å ikke vise kroppene sine, og som transkvinne får man beskjed om at det helst ikke skal eksistere.

- Men det er jo så befriende og vakkert å være naken på egne premisser, sier Lysette.

Tilfreds med kroppen

I dag er hun «OK tilfreds» med sin formfulle kropp og alle dens «skavanker» som gjør at akkurat hun er henne.

- Jeg prøver å alltid minne meg selv på at jeg ikke er den eneste kvinnen som har gått gjennom de tingene jeg har gjort. Som transkvinne føler jeg fortsatt på presset for å passe inn i den «hetero-definisjonen» av skjønnhet, noe jeg aldri kommer til å gå innunder. Men det kommer seg.

- Jeg er jo heller ikke den eneste som har jobbet i sexindustrien og kommet ut igjen på den andre siden. Å snakke om reisene våre i livet tror jeg kan fungere som et veikart for andre som ikke helt har funnet ut av ting enda. Jeg prøver alltid å se tilbake på mine egne erfaringer og spørre meg selv «hvordan kan dette hjelpe noen andre?». Jeg føler min fortid har styrket meg som skuespiller.

LES OGSÅ: Jeg vil normalisere det å være en transperson

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer