The Crown

Slik ble Claire Foy forvandlet til dronning Elizabeth II

- Jeg spiller ikke en rolle mens jeg ser meg selv i speilet. Det ville vært helt grusomt, sier den britiske skuespilleren til KK.no.

Publisert
Sist oppdatert

Denne uken hadde Netflix' storsatsing «The Crown» premiere på den populære strømmetjenesten. I serien blir vi kjent med unge prinsesse Elizabeth Windsor og hennes transformasjon fra prinsesse til hustru fru Mountbatten, og siden dronning Elizabeth II av Storbritannia, Nord-Irland og samveldelandene (bestående av blant annet Canada og Australia).

KK.no møtte den britiske skuespilleren Claire Foy (32) i Paris i april da Netflix inviterte flere hundre journalister over til den franske storbyen for å promotere nye serier, gamle serier og et par andre godbiter fra strømmegiganten. 

Foy kunne fortelle at det ligger mange timer med research bak rollen - blant annet dypdykk i royalt videomateriale, mange timer med kostymeprøver og stemmecoaching.

- Produksjonsteamet gjorde svært god research og fant fram til i informasjon som vi aldri selv ville ha fått tak i. Det var veldig hjelpsomt. Etter hvert kom dagen da jeg skulle entre settet for første gang - og da fikk vi for alvor se at alle forberedelsene vi hadde gjort i forkant var verdt det fordi jeg ble rollen - jeg gikk, snakket og beveget meg på den måten jeg hadde øvd på i lang tid.

- Ville blitt flau om jeg prøvde å imitere dronningen

Når KK.nos utsendte spør Claire Foy om hun har øvd seg på dronningrollen foran speilet hjemme svarer hun lattermildt: 

- Hehe nei, aldri! Jeg spiller ikke en rolle mens jeg ser meg selv i speilet. Det gjør jeg foran folk. Det ville vært helt grusomt! Jeg ser for meg det nå, hvordan det hadde vært å gjøre det foran speilet – og nei, det hadde aldri gått. Det var ikke sånn at jeg kom på audition og prøvde å imitere dronningen. Da ville jeg blitt skikkelig flau!

Dronning Elizabeths ektemann løytnant Philip Mountbatten (senere prins Philip) spilles av «Doctor Who»-stjernen Matt Smith (33) og daværende statsminister Winston Churchill (1874 - 1965) spilles av den amerikanske skuespilleren John Litgow (70).

THE CROWN: Serien er av Netflix' dyreste egenproduserte produksjoner - og det å redesigne dronning Elizabeths overdådige garderobe skal ha spist mye av budsjettet. Det er Claire Foy som har kapret rollen som dronning Elizabeth, mens prins Philip spilles at Matt Smith. Foto:  FOTO: Netflix
THE CROWN: Serien er av Netflix' dyreste egenproduserte produksjoner - og det å redesigne dronning Elizabeths overdådige garderobe skal ha spist mye av budsjettet. Det er Claire Foy som har kapret rollen som dronning Elizabeth, mens prins Philip spilles at Matt Smith. Foto: FOTO: Netflix Vis mer

LES OGSÅ: «Kongens nei»: - En film jeg har ventet hele livet på

Det er mange myter tilknyttet dronning Elizabeth II, og spesielt kom disse holdningene og oppfatningene fram i kjølvannet av prinsesse Dianas død i 1997. Flere stemplet dronningen som bitter, sur, arrogant og kald. I serien får vi altså et innblikk i dronningens liv lenge før disse adjektivene var tilknyttet hennes navn.

- Var det et øyeblikk i serien som fikk deg til å forstå at hun faktisk bare er et «vanlig menneske» som alle oss andre?

- Ja, da faren hennes døde. Det er et avgjørende øyeblikk i alle menneskers liv når ens helt, foreldre eller andre familiemedlemmer dør. Man blir aldri den samme igjen, sier Foy.

Kongen abdiserte fra tronen - valgte kjærligheten

Elizabeths far, kong Georg VI, døde av lungekreft i februar 1952. Da hadde han sittet nesten 16 år ved den britiske tronen. Men det har ikke alltid ligget i kortene at prinsesse Elizabeth Alexandra Mary Windsor, født 21. april 1926 i London, skulle bli en av verdens lengstsittende regenter.

Det var nemlig hennes onkel, Edward VIII (1894 - 1972), som hadde arveretten til tronen etter brødrenes far Georg V (1865 - 1936). Edward VIII satt bare som konge i knappe 11 måneder etter farens død før han abdiserte fra tronen for å kunne være sammen med sin store kjærlighet: amerikanske Wallis Simpson (1869 - 1986). Men ettersom hun var en skilt kvinne måtte Edward altså velge mellom kongekronen og kjærligheten. Som kjent gikk han for det siste alternativet. 

ABDISERTE: Dronning Elizabeths onkel var kong Edward VII i knappe 11 måneder før han abdiserte fra tronen i desember 1936 - til fordel for kjærligheten. 3. juni 1937 giftet han seg med den amerikanske sosietetskvinnen Wallis Simpson i Frankrike. Til venstre: Mr. H Rogers, toastmaster, Wallis, Edward og hans forlover Major E-D- Metcalfe. Foto: NTB Scanpix
ABDISERTE: Dronning Elizabeths onkel var kong Edward VII i knappe 11 måneder før han abdiserte fra tronen i desember 1936 - til fordel for kjærligheten. 3. juni 1937 giftet han seg med den amerikanske sosietetskvinnen Wallis Simpson i Frankrike. Til venstre: Mr. H Rogers, toastmaster, Wallis, Edward og hans forlover Major E-D- Metcalfe. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hvordan har det vært å jobbe med tema i serien?

-  Jeg har fått en økt forkjærlighet og beundring for dem, sier Matt Smith, som spiller prins Philip, til KK.no.

- Ja, og spesielt med tanke på presset de to har vært under hele tiden. Hvor hardt de hele livet har kjempet for kjærligheten. For meg var det ikke en jobb som omhandlet institusjonen det britiske kongehuset, men om menneskene vi portretterte. Om en familie, sier Claire Foy videre. 

- Hvorfor tror du hele verden er så fascinert av det britiske kongehuset?

- Vi aner ikke! Vi lurer også på hvorfor de er så utrolig fascinerende sammenlignet med for eksempel den svenske kongefamilien eller den nederlandske. Men vi har ikke klart å komme opp med et klokt svar, avslører Matt Smith. 

- I det siste har det jo vært mye fokus på at hun har vært den lengst regjerende monarken i verden og at hun fyller 90 år, så det er mulig at fascinasjonen har blusset opp igjen på grunn av dette. Det jeg tror er så bra med «The Crown» er at serien ikke prøver å ta for seg det vi allerede vet, men vise nye sider ved dronningen og det britiske kongehuset som vi kanskje ikke visste fra før, forklarer Foy. 

LES OGSÅ: Kronprins Haakon til KK.no: - Jeg har følt meg utenfor i oppveksten

- Hun har de mest fantastiske øynene jeg noensinne har sett på et lerret

KK.nos utsendte, som møtte skuespillerne i Paris, har sett de 10 episodene som utgjør første sesong av «The Crown», og synes Claire Foy gjør en særdeles god tolkning av dronning Elizabeth II. Det er hun ikke alene om. Også John Litgow skryter av 32-åringen.

- Hvordan var det å se Claire Foy vokse seg inn i rollen som dronning Elizabeth? Kunne noen andre skuespillere ha spilt rollen på den samme måten som hun gjorde det?

EN SELFIE MED LITGOW: Den amerikanske skuespilleren John Litgow, som spiller den daværende statsministeren Winston Churchill i The Crown, var i svært godt humør da han møtte KK.nos utsendte. Han skrøt blant annet av den norske naturen og mimret tilbake om en tur han og kona hadde hatt med Hurtigruta.  Foto:  FOTO: Malini Gaare Bjørnstad // KK.no
EN SELFIE MED LITGOW: Den amerikanske skuespilleren John Litgow, som spiller den daværende statsministeren Winston Churchill i The Crown, var i svært godt humør da han møtte KK.nos utsendte. Han skrøt blant annet av den norske naturen og mimret tilbake om en tur han og kona hadde hatt med Hurtigruta. Foto: FOTO: Malini Gaare Bjørnstad // KK.no Vis mer

- Det er vanskelig å se for seg noen andre gjøre den rollen, når man har sett hvordan hun gjorde den. Hun bringer en helt spesiell glød til rollen. Hun har en fantastisk måte å bringe liv til karakteren. Hun er veldig flink til å gjøre minst mulig skuespill om til den beste prestasjon. Hun har de mest fantastiske øynene jeg noensinne har sett på et lerret. Hun forteller hele historien med øynene sine. Når man jobber med henne vet man at scenen kommer til å bli perfekt nettopp fordi hun er så dyktig. Nei, jeg kan ikke nevne en annen skuespiller som hadde vært i nærheten av å utstråle det samme som henne, sier han til KK.no.

Ifølge The Telegraph skal «The Crown» være Netflix' hittil dyreste egenproduserte serie, og nettavisen opplyser at Netflix har brukt hele 998 millioner kroner (100 millioner pund) på serien - og at dronning Elizabeths overdådige garderobe skal ha spist mye av budsjettet. Kostymedesigner Michele Clapton fortalte til KK.no i april at hun har studert utallige bilder og videoer av dronningens garderobe for å få antrekkene så autentiske som mulig. Det er planlagt seks sesonger av «The Crown».

LES OGSÅ: Derfor bruker ikke muslimske dronning Rania av Jordan hijab

Se «The Crown»-trailer under:

Vi gjør oppmerksom på at alle utgifter i forbindelse med denne turen er sponset av Netflix.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer