Den norske kongefamilien:

Slik ferierer kongefamilien

- Bruker gjerne sommeren på å jakte de gode bølgene.

PÅ FERIE: Kronprinsfamilien nyter ofte sommeren på sørlandshytta. Foto: Lise Åserud / NTB
PÅ FERIE: Kronprinsfamilien nyter ofte sommeren på sørlandshytta. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Sommeren er i gang for fullt, og selv de kongelige nyter noen late feriedager i løpet av årets varmeste årstid. Kongefamilien har flere hytter de kan tilbringe ferien på, i tillegg til kongeskipet «Norge».

I fjor sommer benyttet kongeparet seg av skipet, sammen med kronprinsfamilien, prinsesse Märtha Louise (50) og hennes døtrene Leah Isadora (17) og Maud Angelica (19).

Kongefamilien var også på ferietur i Nord-Norge og Lofoten med kongeskipet, og flere av de kongelige gikk i land i Bodø og Tromsø. I tillegg til skipet har de kongelige flere favorittreisemål.

- Spania eller Italia

Kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, ønsker ikke å kommentere kongefamiliens ferieplaner.

- Sommerferien er privat, forteller hun til Se og Hør.

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, kan imidlertid fortelle at kongeparet pleier å feriere på sommerhytta på Mågerø, som ligger på en odde på Tjøme sør for Tønsberg.

Den har de brukt flittig siden 1993, ifølge Kongehusets nettsider.

PÅ FERIE: Kong Harald, dronning Sonja, prinsesse Märthas Louise og kronprins Haakon på landsstedet Berget på Tjøme i juli 1991. Foto: Morten Holm/NTB
PÅ FERIE: Kong Harald, dronning Sonja, prinsesse Märthas Louise og kronprins Haakon på landsstedet Berget på Tjøme i juli 1991. Foto: Morten Holm/NTB Vis mer

Men kong Harald (85) finner også tid til å seile.

- Dessuten er kongen ofte utenlands for å seile seilas. Han tar seg også gjerne en tur på laksefiske et sted i Norge, sier Vagle.

Dronning Sonja (85) på sin side trekkes mot fjellet.

- Dronningen pleier ofte å reise med kongeskipet nordover, hvor fjellgåing står i sentrum. Kongeparet sørger også for å få tid med barn og barnebarn, og inviterer ofte til norgescruise med kongeskipet, fortsetter Vagle.

SOMMER PÅ SØRLANDET: Kronprinsfamilien på Dvergsøya i 2020. Foto: Lise Åserud / NTB
SOMMER PÅ SØRLANDET: Kronprinsfamilien på Dvergsøya i 2020. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Sørlandsferie

Også kronprinsfamilien trives på ferie i eget land, mer spesifikt norsk sørlandssommer på hytta på Dvergsøya utenfor kronprinsesse Mette-Marits (48) hjemby Kristiansand.

Den har kronprinsfamilien leid fast hver sommer siden 2010. I tillegg eier de også en rekke andre eiendommer som de bruker som feriesteder, deriblant et privat sted i Uvdal.

SØRLANDSHYTTE: PÅ Dvergsøya har kronprinsfamilien feriert i årevis. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB POOL
SØRLANDSHYTTE: PÅ Dvergsøya har kronprinsfamilien feriert i årevis. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB POOL Vis mer

- De tar seg ofte en utenlandstur også, som for eksempel til Italia eller Spania. De elsker å surfe og bruker gjerne sommeren på å jakte de gode bølgene både innenlands og utenlands, sier Vagle.

Spesielt prinsesse Ingrid Alexandra (18) er en engasjert surfer, og har tidligere vunnet NM-finalen i surfing for juniorkvinner. Ifølge Kongehusets nettsider har familien tidligere surfet i Mexico.

Kronprinsparet har også en nær relasjon til den svenske kronprinsessefamilien, og har tidligere tilbrakt sensommerdager på Gotland i Östersjöen, der kronprinsesse Victoria (45) og prins Daniel (48) har bygd hus.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer