Schindlers Liste

Slik gikk det med den ikoniske «Schindlers liste»-jenta i den røde kåpen

Ble rådet av filmregissør Steven Spielberg til vente med å se filmen til hun fylte 18 år.

«SCHINDLERS LISTE»: Polske Oliwia Dabrowska var bare tre år da hun spilte «Den lille jenta i den røde kåpen» i filmen «Schindlers liste». Filmen hadde premiere i desember 1993, og 20 år etter poserte hun i jødekvartalet i Krakow - i nettopp en rød kåpe. Foto: Piotr Malecki / Panos Pictures / Felix Features
«SCHINDLERS LISTE»: Polske Oliwia Dabrowska var bare tre år da hun spilte «Den lille jenta i den røde kåpen» i filmen «Schindlers liste». Filmen hadde premiere i desember 1993, og 20 år etter poserte hun i jødekvartalet i Krakow - i nettopp en rød kåpe. Foto: Piotr Malecki / Panos Pictures / Felix Features Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 1994 ble den amerikanske spillefilmen «Schindlers liste» satt opp på norske kinoer, og vi var mange som lot oss berøre av den sterke historien om den tyske entreprenøren Oskar Schindler (1908 - 1974) som klarte å redde rundt 1200 jødiske liv fra nazistenes grusomme herjinger. Historien er selvfølgelig basert på virkelige hendelser, og er inspirert av forfatter Thomas Keneallys (80) bok «Schindler's Ark» som ble utgitt i 1982.

Filmen er laget i svart/hvitt, men det er én ikonisk scene fra filmen, der en av statistene bærer et antrekk med farge - nemlig den nydelige lille jenta med de lange korketrekkere som er ikledd en rød kåpe. Hun er siden blitt stående som et sterkt symbol på de mange jødiske skjebnene.

LES OGSÅ: Nå er det 70 år siden den barbariske Auschwitz-kommandanten Rudolf Höss ble dømt til døden

SLIK VI HUSKER HENNE: Oliwia Dabrowska var den eneste i filmen som bar farger. Den røde kåpen ble et sterkt symbol på de mange jødiske skjebnene som havnet i nazistenes grusomme klør. Foto: Moviestore/REX/Shutterstock
SLIK VI HUSKER HENNE: Oliwia Dabrowska var den eneste i filmen som bar farger. Den røde kåpen ble et sterkt symbol på de mange jødiske skjebnene som havnet i nazistenes grusomme klør. Foto: Moviestore/REX/Shutterstock Vis mer

Ganske tidlig i filmen blir vi introdusert for jenta for første gang, når nazistene skal renske opp jøde-ghettoen i Krakow, for å sende dem til konsentrasjonsleirene i Polen, Tyskland, Frankrike og Østerrike. Vi ser den lille jenta i flere scener i filmen, og for Oskar Schindler selv blir hun  et svært viktig og sterkt symbol. Seks millioner jøder døde under andre verdenskrig, og «jenta i den røde kåpen» blir et ansikt på alle disse menneskelivene som ble utryddet på barbarisk vis.

- Jeg så dem aldri igjen

Karakteren er faktisk basert på en ekte, liten jente som bar en rød kåpe i Krakow-ghettoen. Ifølge Auschwitch-overlevende Dr. Martin Földi skal hans datter ha vært ikledd nettopp en rød kåpe, da hun og jentas mor - hans kone - ble tatt av nazistene. 

Etter krigen har han, ifølge Auschwitz.dk, fortalt at kvinnene ble sendt til menneskemengden som stod på venstre side, mens han selv og hans sønn på 12 år måtte gå til høyre side. Plutselig beordret en SS-offiser 12-åringen til å gå til moren og søsteren. Dette skulle bli skjebnesvangert for familien på fire.

- Jeg fikk panikk. Hvordan skulle han finne dem i mylderet av mennesker? Så kom jeg på at hun bar den røde kåpen, og at dette ville hjelpe ham til å finne dem. Jeg så dem aldri igjen.

- Jeg var skamfull over at jeg hadde vært med i filmen

Det var polske Oliwia Dabrowska (26) som fikk rollen som «jenta i den røde kåpen». Da filmen ble spilt inn i 1993 var hun tre år. I 2013 (i forbindelse med 20-årsmarkeringen for filmen) fortalte hun i et intervju med The Times at hun hadde blitt rådet av selveste Steven Spielberg (69) - regissøren bak filmen «Schindlers liste» -  til å vente med å se den til hun hadde fylt 18 år. 

Det rådet fulgte den polske jenta ikke, og da hun var 11 år så hun den tre timer lange filmen i sin helhet. Dette har hun siden angret dypt på.

- Det var grusomt. Jeg forsto ikke så mye, men jeg var helt overbevist om at jeg aldri kom til å se filmen noen gang igjen. Jeg angrer på at jeg ikke fulgte rådet hans. Jeg var skamfull over at jeg hadde vært med i filmen, og ble veldig sur på foreldrene mine når de snakket med andre om at jeg spilte i filmen. 

I intervjuet forteller hun, ifølge The Guardian, at hun med årene allikevel ble stolt av sin rolle i filmen. 

- Jeg forsto etter hvert at jeg hadde vært med på noe jeg kan være stolt av.

Oliwia er selv født og oppvokst i Krakow i Polen - byen hvor hendelsen i filmen utspiller seg. Hun har siden fortsatt karrieren som skuespiller, og synger også i det Krakow-baserte koret Gospel Voice Choir.

ANNO 1993: Her ser vi regissør Steven Spielberg og hovedrolleinnehaver Liam Neeson under filminnspillingen. Spielberg har selv jødiske aner, og hans familie bosatte seg i Cincinnati, Ohio, etter å ha emigrert fra Ukraina på begynnelsen av 1900-tallet. Foto: Mary Evans Picture / NTB Scanpix
ANNO 1993: Her ser vi regissør Steven Spielberg og hovedrolleinnehaver Liam Neeson under filminnspillingen. Spielberg har selv jødiske aner, og hans familie bosatte seg i Cincinnati, Ohio, etter å ha emigrert fra Ukraina på begynnelsen av 1900-tallet. Foto: Mary Evans Picture / NTB Scanpix Vis mer

Tjente inn over 320 mill

Det var den britiske Hollywood-skuespilleren Liam Neeson (63) som spilte Oskar Schindler, og også britene Ralph Fiennes (53) og Ben Kingsley (72) hadde roller i filmen.

Under Oscar-utdelingen i Los Angeles i 1994 stakk «Schindlers liste» av med hele syv statuetter - for «beste film»,« beste regi», «beste kinematografi», «beste filmatisering», «beste filmklipp» og «beste artistiske produksjon». I tillegg vant den en rekke andre priser under andre prisutdelinger. Filmen var i utgangspunktet nominert i 12 kategorier.

Ifølge Wikipedia tjente filmen inn over 320 millioner dollar på verdensbasis og er den 129. mest innbringende filmen gjennom tidene.

KK.no har prøvd å komme i kontakt med Oliwia via hennes Facebook-profil, uten hell.

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem til nye lesere. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer