Ronja Røverdatter:

Slik gikk det med Ronja Røverdatter

Ronja Røverdatter blir serie, 37 år etter filmen hadde premiere.

BARNESTJERNER: Her er Dan Håfström i rollen som Birk og Hanna Zetterberg i rollen som Ronja Røverdatter i 1983. Foto: Stefan Lindblom/ NTB
BARNESTJERNER: Her er Dan Håfström i rollen som Birk og Hanna Zetterberg i rollen som Ronja Røverdatter i 1983. Foto: Stefan Lindblom/ NTB Vis mer
Publisert

Tidligere denne måneden ble det kjent at strømmetjenesten Viaplay og produksjonsselskapet Filmlance skal lage en familievennlig fantasyserie om Astrid Lindgrens fortellinger om Ronja Røverdatter.

Det kom frem i en pressemelding fra Nent Group.

Nyheten kommer hele 37 år etter premieren på Tage Danielssons filmversjon. Filmlance skal lage totalt tolv episoder av serien som får navnet Ronja, fordelt på to sesonger.

Blir fortsatt gjenkjent

Det er nok flere som gleder seg til å se resultatet ettersom mange har et forhold til karakteren Ronja Røverdatter, som først ble brakt til liv av Astrid Lindgren i 1981. Tre år senere ble den eventyrlige boken, som handler om datteren til en røverhøvding i middelalderen, filmatisert.

Opp gjennom årene har denne filmen vært å se på norsk TV utallige ganger, og mange har derfor et godt og nostalgisk forhold til den. 37 år er gått siden den originale utgivelsen i 1984, og skuespillerne, især hovedrolleinnehaveren, har alle gått videre med livene sine.

Svenske Hanna Zetterberg Struwe (48) var bare elleve år da hun fikk rollen, som hun fortsatt blir gjenkjent for rundt om i Skandinavia.

Som voksen har hun tatt en helt annen vei enn karrieren som barnestjerne skulle tilsi.

FOLKEKJÆR: I denne scenen sitter den unge skuespilleren på fanget til Skalle-Per, som ble spilt av Allan Edwall. Foto: Henrik Laurvik / NTB
FOLKEKJÆR: I denne scenen sitter den unge skuespilleren på fanget til Skalle-Per, som ble spilt av Allan Edwall. Foto: Henrik Laurvik / NTB Vis mer

- Lenge siden

Hele 600 jenter møtte opp på audition for å konkurrere om hvem som skulle spille den bustete og uflidde røverjenta i skogen.

Det var til slutt den unge jenta fra Stockholm som fikk rollen. Allerede den gang så hun seg selv i karakteren.

- Jeg synes det er bedre å være sint og si det hva mener, har hun uttalt til «Gylne tider», som hun gjestet i 2009.

Selv om hun ble hyllet for rollen, skulle det bli den eneste hun noensinne gjorde. Hun liker egentlig ikke å prate om tiden som barneskuespiller, fordi det er såpass lenge siden.

- Det er veldig lenge siden, og da føles det ikke så interessant for meg å prate om det, sa hun i ovennevnte program.

Tross at hun ga seg som skuespiller på 1980-tallet, har hun fortsatt å figurere i svenske medier. Det skyldes at hun som ungdom ble en aktiv politiker i Sverige. Hun er i slekt med flere kjente politikere, som alle er tilknyttet venstresiden.

Allerede som 21-åring, etter flere aktive år som ungdomspolitiker, ble hun valgt inn i Riksdagen. Den gang har hun tilknyttet Vänsterpartiet, og hun satt på Riksdagen helt frem til 1998.

Stort sett var det spørsmål om miljø og landbruk hun var mest opptatt av i perioden. Hun var tilknyttet partiet i flere år etter, men gikk offisielt av i 2005. Siden den gang har hun blant annet utdannet seg, og har jobbet for Vetenskapsrådet.

Skrev barnebøker

I dag har hun gått over til å jobbe som konsulent. På sin egen nettside beskriver hun seg selv som en som jobber aktivt innenfor spørsmål om bærekraft og samhold.

Selv om «Ronja Røverdatter» ble hennes siste film, har hun ikke gitt helt slipp på alle fasetter fra den tiden.

46-åringen har nemlig gjort som Astrid Lindgren, og har to barnebøker med sitt navn på til salgs i svenske bokhandlere. De to bøkene om Nejlika fikk moderate mengder oppmerksomhet ved utgivelse.

BLE FORFATTER: Zetterberg Struwe, her fotografert i 2012, har i voksen alder gitt ut to barnebøker. Foto: Bengt Oberger/ Wikimedia Commons
BLE FORFATTER: Zetterberg Struwe, her fotografert i 2012, har i voksen alder gitt ut to barnebøker. Foto: Bengt Oberger/ Wikimedia Commons Vis mer

Den tidligere barnestjernen snakker utelukkende til mediene om sin jobb, og har derfor sagt lite om sitt privatliv. Det er derimot kjent at hun fra 2001 til 2011 var gift med SVT-journalist Filip Struwe, som hun fikk to barn med.

Da svenske medier omtalte skilsmissen, hadde hun bare én kommentar å komme med.

- Jeg kommenterer ikke mitt privatliv, sa hun til Expressen i 2011.

48-åringen er ikke den eneste av skuespillerne fra filmen som har valgt å gå andre veier i voksen alder. Den rødhårede karakteren Birk ble spilt av Dan Håfström, som i dag også er 49 år gammel.

Opptredenen i den folkekjære barnefilmen ble den siste han gjorde, før han falt for andre interesser. Ifølge Aftonbladet jobber han nå som journalist i Stockholm, og har forsøkt å legge barneberømmelsen bak seg.

- Det er ikke meningen å virke opprørt, men jeg ønsker ikke å prate om det, sa han til avisen.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer