I januar 2021 hadde en merkverdig film premiere. Dokumentaren «Verdens vakreste gutt» forteller historien om svenske Björn Andrèsen, som bare 15 år gammel ble håndplukket av en av verdens største regissører. Snart fikk tenåringen hovedrollen i en storfilm, og tilnavnet «Verdens vakreste gutt».
Da den italienske regissøren Luchino Visconti på begynnelsen av 70-tallet skulle lage film av Thomas Manns berømte langnovelle «Døden i Venedig», lette han etter en ung gutt som både skulle spille hovedrollen, og samtidig figurerer som et ikon for den med dagens øyne nokså kontroversielle boken. Boken handler i korte trekk om den aldrende Gustav von Aschenbach, som har kort tid igjen å leve, og reiser til Venezia, der han faller for den androgyne skjønnheten til en polsk gutt ved navn Tadzio.
– Ta av deg på overkroppen
Men å finne noen til å spille Tadzio skulle ikke bli en lett jobb, og regissør Visconti reiste verden rundt. Da svenske Björn Andresen endelig kom inn i rommet, spurte regissøren hvor gammel gutten var. Da han hørte at han var 15, sa han:
«Han er stor. Og veldig vakker».
Björn ble nå bedt om å av seg på overkroppen, for å bli tatt nærmere i øyesyn.

Da «Døden i Venedig« hadde premiere i 1971, ble 15-årige Björn internasjonal stjerne nærmest over natten. Alle ville intervjue ham, og tilbudene sto i kø. I et intervju med The Guardian fra 2003 fortalte Björn at bestemoren hans mente han burde reise til Japan, og der ble han tatt imot som en av de første vestlige tenåringsidolene, og hyllet som en popstjerne.
– Det var som og jeg hadde en flaggermussverm rundt meg. Det var et mareritt, sier Björn i dokumentaren
– Jeg var et sexobjekt, og det var spinnvilt.
I løpet av noen uker i Japan spilte han inn to poplåter og dukket opp i flere reklamefilmer, og jentene flokket seg om ham.


George Clooney: – Vi gjorde en fryktelig feil
Livet etterpå
Men hvordan gikk det med Björn siden? Hvordan var det for en vanlig svensk 15-åring å fra nå av skulle leve med stempelet «verdens vakreste gutt»? I dokumentaren møter vi Björn Andrèsen, nå 66 år, og livet hans er så langt unna berømmelsen i tenårene man kan komme: den skjeggete, langhårete mannen trues med utkastelse fra leiligheten, som regnes som miljøfarlig, og han har problemer med kjæresten.

Björn forteller at han sank ned i alkohol og depresjon, og dokumentaren drøfter hvorvidt problemene skyldtes at moren hans døde da han var liten.
– Jeg hadde egentlig ingen foreldre. Det var mormor som styrte alt det der. Og hun ville jo ha et barnebarn som var kjendis, hevder Björn.

Husker du «Verdens vakreste tvillinger»?
På gay-klubb med de voksne
I intervjuet med The Guardian fra 2003 fortalte Björn at det italienske filmteamet tok ham med på gay-klubber da han bare var 16 år, og at han der ble sett på som «et fristende måltid». Selv våget han ikke å si noe, av frykt for å havne utenfor, og beskriver opplevelsene på gay-klubben som den første av mange.

Senere utdannet Björn seg ved Teaterhögskolan i Stockholm, og fikk en rekke mindre roller. Som ung mann tok han pianotimer og rakk å bli en habil pianist. Likevel har rollen som Tadzio fortsatt å hjemsøke ham.
– Jeg følte meg som et dyr i bur, sa Björn til The Guardian og fortalte at han ble frarøvet alle erfaringen han skulle skaffet seg i ungdomsårene:
– Selv i dag vet jeg ikke hvordan man flørter. Når du bare kan knipse med fingrene … Som kjendis går du glipp av mye sosial trening.


Kjenner du igjen denne jenta?
Barnet døde
Hans foreløpig siste film er en rolle i grøsseren «Midsommar» fra 2019. Selv om han fortsatt jobber med film, har han hatt sin rikelige skjerv av vonde opplevelser. Et av barna hans døde allerede som spedbarn, og siden ble han skilt fra kona. I 2003 ble et bilde av Björn, som ble tatt under innspillingen av «Døden i Venedig», brukt på omslaget av Germaine Greers lett erotiske kunstbok «The Beautiful Boy».

Det var i den forbindelse han ble intervjuet av The Guardian. Ifølge Björn ble han aldri ble spurt om det var greit å bruke bildet, og han ville sagt nei med en gang. Han fortalte til avisen: «Jeg har en følelse av å bli utnyttet, på grensen til det usmakelige».
Den dag i dag hender det han ser bildet av seg selv enten på plakater eller i butikkvinduer, men ifølgeThe Guardian har han sluttet å bry seg:
– Karrieren min er en av de få som begynte på toppen og jobbet seg nedover. Det var ensomt, sa Björn.
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no
