Verdens vakreste gutt

Slik gikk det med «Verdens vakreste gutt»

15 år gammel ble svenske Björn Andrèsen håndplukket av den italienske stjerneregissøren. Men i kulissene lurte mørke skygger.

VERDENS VAKRESTE GUTT: Björn Andrésen fikk hovedrollen i filmen «Døden i Venedig» i 1971, da han var bare 15 år. FOTO: NTB
VERDENS VAKRESTE GUTT: Björn Andrésen fikk hovedrollen i filmen «Døden i Venedig» i 1971, da han var bare 15 år. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

I januar 2021 hadde en merkverdig film premiere. Dokumentaren «Verdens vakreste gutt» forteller historien om svenske Björn Andrèsen, som bare 15 år gammel ble håndplukket av en av verdens største regissører. Snart fikk tenåringen hovedrollen i en storfilm, og tilnavnet «Verdens vakreste gutt».

Da den italienske regissøren Luchino Visconti på begynnelsen av 70-tallet skulle lage film av Thomas Manns berømte langnovelle «Døden i Venedig», lette han etter en ung gutt som både skulle spille hovedrollen, og samtidig figurerer som et ikon for den med dagens øyne nokså kontroversielle boken. Boken handler i korte trekk om den aldrende Gustav von Aschenbach, som har kort tid igjen å leve, og reiser til Venezia, der han faller for den androgyne skjønnheten til en polsk gutt ved navn Tadzio.

– Ta av deg på overkroppen

Men å finne noen til å spille Tadzio skulle ikke bli en lett jobb, og regissør Visconti reiste verden rundt. Da svenske Björn Andresen endelig kom inn i rommet, spurte regissøren hvor gammel gutten var. Da han hørte at han var 15, sa han:

«Han er stor. Og veldig vakker».

Björn ble nå bedt om å av seg på overkroppen, for å bli tatt nærmere i øyesyn.

VERDENS VAKRESTE: Bjørn Andresen spilte hovedrollen i filmen Døden i Venedig i 1971, regissert av Luchino Visconti. Siden skulle det gå nedover. FOTO: Alfa/Kobal/REX /NTB
VERDENS VAKRESTE: Bjørn Andresen spilte hovedrollen i filmen Døden i Venedig i 1971, regissert av Luchino Visconti. Siden skulle det gå nedover. FOTO: Alfa/Kobal/REX /NTB Vis mer

Da «Døden i Venedig« hadde premiere i 1971, ble 15-årige Björn internasjonal stjerne nærmest over natten. Alle ville intervjue ham, og tilbudene sto i kø. I et intervju med The Guardian fra 2003 fortalte Björn at bestemoren hans mente han burde reise til Japan, og der ble han tatt imot som en av de første vestlige tenåringsidolene, og hyllet som en popstjerne.

– Det var som og jeg hadde en flaggermussverm rundt meg. Det var et mareritt, sier Björn i dokumentaren

– Jeg var et sexobjekt, og det var spinnvilt.

I løpet av noen uker i Japan spilte han inn to poplåter og dukket opp i flere reklamefilmer, og jentene flokket seg om ham.

TALENTFULL: Selv om Björn Andresen siden ble en habil pianist, har han hele livet blitt forbundet med rollen i «Døden i Venedig» fra 1971, bildet. FOTO: Alfa/Kobal/REX/NTB:
TALENTFULL: Selv om Björn Andresen siden ble en habil pianist, har han hele livet blitt forbundet med rollen i «Døden i Venedig» fra 1971, bildet. FOTO: Alfa/Kobal/REX/NTB: Vis mer

Livet etterpå

Men hvordan gikk det med Björn siden? Hvordan var det for en vanlig svensk 15-åring å fra nå av skulle leve med stempelet «verdens vakreste gutt»? I dokumentaren møter vi Björn Andrèsen, nå 66 år, og livet hans er så langt unna berømmelsen i tenårene man kan komme: den skjeggete, langhårete mannen trues med utkastelse fra leiligheten, som regnes som miljøfarlig, og han har problemer med kjæresten.

DA OG NÅ: Björn Andresen som 66-åring i en scene fra filmen. FOTO: FAKSIMILE filmen «Verdens vakreste gutt».
DA OG NÅ: Björn Andresen som 66-åring i en scene fra filmen. FOTO: FAKSIMILE filmen «Verdens vakreste gutt». Vis mer

Björn forteller at han sank ned i alkohol og depresjon, og dokumentaren drøfter hvorvidt problemene skyldtes at moren hans døde da han var liten.

– Jeg hadde egentlig ingen foreldre. Det var mormor som styrte alt det der. Og hun ville jo ha et barnebarn som var kjendis, hevder Björn.

På gay-klubb med de voksne

I intervjuet med The Guardian fra 2003 fortalte Björn at det italienske filmteamet tok ham med på gay-klubber da han bare var 16 år, og at han der ble sett på som «et fristende måltid». Selv våget han ikke å si noe, av frykt for å havne utenfor, og beskriver opplevelsene på gay-klubben som den første av mange.

DØDEN I VENEDIG: Björn var bare 16 år da han spilte hoverollen i Døden i Venedig. FOTO: Alfa/Kobal/REX/NTB
DØDEN I VENEDIG: Björn var bare 16 år da han spilte hoverollen i Døden i Venedig. FOTO: Alfa/Kobal/REX/NTB Vis mer

Senere utdannet Björn seg ved Teaterhögskolan i Stockholm, og fikk en rekke mindre roller. Som ung mann tok han pianotimer og rakk å bli en habil pianist. Likevel har rollen som Tadzio fortsatt å hjemsøke ham.

– Jeg følte meg som et dyr i bur, sa Björn til The Guardian og fortalte at han ble frarøvet alle erfaringen han skulle skaffet seg i ungdomsårene:

– Selv i dag vet jeg ikke hvordan man flørter. Når du bare kan knipse med fingrene … Som kjendis går du glipp av mye sosial trening.

STJERNE: Björn Andresen figurerte i verdenspressen, i mange av de største magasinene. FOTO: FAKSIMILE filmen «Verdens vakreste gutt».
STJERNE: Björn Andresen figurerte i verdenspressen, i mange av de største magasinene. FOTO: FAKSIMILE filmen «Verdens vakreste gutt». Vis mer

Barnet døde

Hans foreløpig siste film er en rolle i grøsseren «Midsommar» fra 2019. Selv om han fortsatt jobber med film, har han hatt sin rikelige skjerv av vonde opplevelser. Et av barna hans døde allerede som spedbarn, og siden ble han skilt fra kona. I 2003 ble et bilde av Björn, som ble tatt under innspillingen av «Døden i Venedig», brukt på omslaget av Germaine Greers lett erotiske kunstbok «The Beautiful Boy».

PÅ COVER: Da forfatter og feminist Germaine Greer ga ut boken The Beautiful Boy, bruket hun et bilde av Björn Andrèsen på omslaget, ifølge ham mot hans vilje. FOTO: FAKSIMILE Amazon.
PÅ COVER: Da forfatter og feminist Germaine Greer ga ut boken The Beautiful Boy, bruket hun et bilde av Björn Andrèsen på omslaget, ifølge ham mot hans vilje. FOTO: FAKSIMILE Amazon. Vis mer

Det var i den forbindelse han ble intervjuet av The Guardian. Ifølge Björn ble han aldri ble spurt om det var greit å bruke bildet, og han ville sagt nei med en gang. Han fortalte til avisen: «Jeg har en følelse av å bli utnyttet, på grensen til det usmakelige».

Den dag i dag hender det han ser bildet av seg selv enten på plakater eller i butikkvinduer, men ifølgeThe Guardian har han sluttet å bry seg:

– Karrieren min er en av de få som begynte på toppen og jobbet seg nedover. Det var ensomt, sa Björn.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer