Gulltransporten

Slik lurte de 49 tonn norsk gull unna nazistene

Nå er den spenstige gulltransporten-operasjonen blitt film!

GULLTRANSPORTEN: Norges Banks gullbeholdning ble ført ut av landet i april 1940. Blant soldatene som voktet gullet var dikter Nordahl Grieg (midten). FOTO: Riksarkivet / NTB
GULLTRANSPORTEN: Norges Banks gullbeholdning ble ført ut av landet i april 1940. Blant soldatene som voktet gullet var dikter Nordahl Grieg (midten). FOTO: Riksarkivet / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Så det var med fly jeg skulle møte min skaper», sier Nordahl Grieg med stoisk ro, mens det tyske jagerflyet senker cockpiten slik at dikteren nærmest ser døden i hvitøyet.

Selv er han plassert om bord på en ferge som akkurat har lagt ut fra kai. Han er ikledd en kombinasjon av soldatuniform og sivile klær. Rundt ham ligger Norges gull innpakket i trekasser merket NB - Norges bank. Målet er å sikre den norske gullbeholdningen fra å havne i nazistenes eie.

«Nordahl Grieg» i denne sammenheng er skuespiller Morten Svartveit (44). Han portretterer den norske dikteren i Viaplay-filmen Gulltransporten. Filmen hadde premiere 15. desember. Han spilte nylig i NRK-serien Gutta på skauen.

- Denne replikken: «Så det var med fly jeg skulle møte min skaper», var et slags frempek mot det som skulle bli Griegs fatale skjebne, sier Morten til KK når vi møter ham i forbindelse med presselanseringen av filmen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer