The Crown

Slik møttes Diana og Charles egentlig

Hvor mye av det som skjer i The Crown er egentlig hentet fra virkeligheten?

FREMTIDSTRO: Diana og Charles på forlovelsesdagen på Buckingham Palace. FOTO: NTB
FREMTIDSTRO: Diana og Charles på forlovelsesdagen på Buckingham Palace. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Da The Crown sesong 4 nylig ble sluppet på Netflix, tegnet den raskt til å bli en av de mest streamede seriene denne høsten. Sesongen speiler «Diana-årene», og ventetiden har derfor vært lang for alle Diana-fans.

I sesong 4 får vi være med når Charles (29) møter 16 år gamle Diana for første gang, og den unge jentas fascinasjon for prinsen kommer til uttrykk i en heller komisk scene:

Diana som på lette føtter forsøker å gjemme seg for prinsen, samtidig som de to deler av sine felles lattermilde erfaringer med Shakespeare og «En midtsommernatts drøm». Alt mens prinsen egentlig er på besøk hjemme hos Spencerfamilen for å date Dianas storesøster Sarah.

Men var det egentlig slik det skjedde? Er det sant at deres første møte inneholdt et kostyme, et tre, en gjemmelek og en prins som ble mildt betatt?

Problematiske tider

Sesong 4 strekker seg fra sent 70-tall til tidlig 90-tall, der Charles, spilt av Josh O’Connor, og Diana, nydelig portrettert av Emma Corrin, møtes og gifter seg, og får sønnen William og Harry. Vi får videre følge paret inn i alle problemene som etterhvert for alltid vil forbindes med dem.

KK har tidligere skrevet om at prins Charles pikant nok opprinnelig datet Dianas storesøster Sarah.

PÅ GLID MED SØSTERA: Prins Charles på skiferie med Dianas storesøster Sarah. FOTO: NTB
PÅ GLID MED SØSTERA: Prins Charles på skiferie med Dianas storesøster Sarah. FOTO: NTB Vis mer

Camilla Shand, som han hadde hatt et forhold til, var nå gift Camilla Parker Bowles, og KK har tidligere skrevet om at prins Charles etter å ha fått vite om forlovelsen deres skal ha skrevet til sin venn og mentor Lord Mountbatten:

– Jeg antar at følelsen av tomhet vil gi seg til slutt.

Finn en passende kone

Charles ble nå sterkt oppfordret til å finne seg en passende partner, som egnet seg for tronen.

ETTERTRAKTET: Lady Diana forlater leiligheten sin i Old Brompton i 1980, forfulgt av fotografer, etter ryktene om at hun skal inngå forlovelse med prinsen av Wales. FOTO: NTB
ETTERTRAKTET: Lady Diana forlater leiligheten sin i Old Brompton i 1980, forfulgt av fotografer, etter ryktene om at hun skal inngå forlovelse med prinsen av Wales. FOTO: NTB Vis mer

Det var nå Diana kom på banen. I likhet med i serien, skal Charles og Diana faktisk ha møttes første gang da Diana kun var 16 år.

I forlovelsesintervjuet deres fra 1981, forteller Diana om det første møtet mellom dem, i 1977:

– Det var på en jakt hos en venn av søsteren min. Vi møttes i en pløyd åker, sier Diana med sin sedvanlige sjarm.

Ikke kjærlighet ved første blikk

I intervjuet forteller prinsen at beslutningen om å fri til Diana kom over tid, og at han ga henne tid til å tenke seg om. Han forteller også at Diana i den forbindelse reiste til Australia, noe som ikke skjer i The Crown.

I det samme intervjuet blir prinsen spurt om førsteinntrykket av Diana, den gang hun var 16 år, og aldersforskjellen mellom dem syntes ikke å plage ham mer enn at han gjerne trekker den fram i svaret:

– Jeg husker at jeg tenkte: for en veldig glad, underholdende og attraktiv 16-åring hun var. Jeg mener, veldig morsom, spretten og full av liv og alt.

Hvorpå han sendte spørsmålet over til henne, og hva hun syntes om ham:

– Ganske fantastisk, svarte Diana.

LADD STEMNING: I The Crown ydmykes Diana under en lunsj med Camilla. I virkeligheten fortalte Diana i the kjente BBC-intervjuet at det «var tre av oss i ekteskapet». FOTO: NETFLIX
LADD STEMNING: I The Crown ydmykes Diana under en lunsj med Camilla. I virkeligheten fortalte Diana i the kjente BBC-intervjuet at det «var tre av oss i ekteskapet». FOTO: NETFLIX Vis mer

Forelsket?

Det var også under forlovelsesintervjuet at paret fikk det heller ledende spørsmålet om de var veldig forelsket, og Diana svarte bekreftende og sendte Charles et av sine sedvanlige blyge blikk, etterfulgt av en liten latter.

Charles på sin side reagerte med å svare:

– Hva nå enn forelsket måtte bety.

Det andre møtet

Men la oss ta en titt på parets andre møte.

I serien finner det sted i 1979, da Diana oppsøker Charles under Badminton-løpet, og Diana kondolerer den unge prinsen for tapet av hans mentor Lord Mountbatten, som ble drept av en IRA- bombe samme år. Også denne gang blir prinsen begeistret over å se Diana, selv om han først ikke husker hvem hun er, og det er tydelig at møtet med Diana setter følelsene hans i sving.

I virkeligheten møttes paret for andre gang først året etter, i 1980, da de begge skal ha vært gjester hos en felles venn i Sussex. Derfra skal det ha gått slag i slag, og etter et par dater ble Diana invitert med til slottet Balmoral i Scotland, for å bli introdusert for kongefamilien. Det var her hun måtte gjennom «The Balmoral test».

UNGE FØLELSER: Diana og Charles første år, slik skildret i The Crown sesong 4. FOTO: Netflix
UNGE FØLELSER: Diana og Charles første år, slik skildret i The Crown sesong 4. FOTO: Netflix Vis mer

I serien beskrives den unge prinsessen som en absolutt suksess under oppholdet på slottet. En ti ut av ti mulige, både når det kom til dannelse, sjarm, skjønnet og vidd.

Men også i det virkelige liv skal Diana ha bestått «Balmoral-testen» med glans og etter sigende skal paret kun ha vært på 13 dater før han fridde til henne. Tre uker tok det, fra Charles fortalte dronningen om sine følelser for Diana, før verden fikk vite om forlovelsen.

Uhult

Bryllupet sto i 1981, og regnes fortsatt som et av de vakreste kongelige bryllup. Men ekteskapet skulle bli preget av nedturer, beskyldninger om utroskap, og endte til slutt i skilsmisse.

I Dianas intervju på BBC med Martin Bashir, der hun uttalte: «Det var tre av oss i ekteskapet. Det var litt folksomt», så man en tydelig uthult og sliten Diana.

SLITEN: Under BBC-intervjuet kom Diana med påstander om utroskap, og mente de hadde vært tre i ekteskapet. FOTO: Skjermdump BBC/Youtube
SLITEN: Under BBC-intervjuet kom Diana med påstander om utroskap, og mente de hadde vært tre i ekteskapet. FOTO: Skjermdump BBC/Youtube Vis mer

I 1997 døde Diana i en trafikkulykke i Paris, sammen med kjæresten Dodi Al Fayed.

Ekteskapet dømt?

Da skuespiller Emma Corrin i forbindelse med rollen som Diana i The Crown, ble intervjuet om forholdet mellom Charles og Diana, sa hun til nettstedet Refinery29:

– Jeg antok liksom alltid at det var et dømt ekteskap, at det aldri var lykke, og det skulle ikke ha skjedd. Jeg tror ikke det stemmer. Jeg tror at det må ha vært en tid der de var forelsket.

Hun la til:

– Josh og jeg jobbet veldig mye med å holde fast ved at det var kjærlighet mellom dem, og at det var noe der. Det gjorde skildringen vår mer interessant, hvis vi nærmet oss den fra den måten.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer