Jul i Skomakergata

Slik ser lille Stine fra «Jul i Skomakergata» ut i dag

Hun føler seg heldig som fikk være med i julekalenderen, men har aldri vurdert å satse videre på skuespillerkarrieren.

JULEKALENDER: I år er det hele 43 år siden «Jul i Skomakergata» gikk på tv for aller første gang. FOTO: Skjermdump/NRK

JULEKALENDER: I år er det hele 43 år siden «Jul i Skomakergata» gikk på tv for aller første gang. FOTO: Skjermdump/NRK

Vis mer
Publisert

For hver eneste dag i desember blir det én nellikspiker mindre på appelsinen og Tøfflus sier: Snurr film!

Vi i KK er vel ikke de eneste som trenger Jens Petrus, Tøfflus, bakermester Snipp eller skoleelevene Jørgen og Stine for å komme i ordentlig julestemning?

Selv om «Jul i Skomakergata» fyller hele 43 år i år, er det fortsatt noe helt spesielt med den varme stemningen som skapes av den travle skomakeren - som bruker all sin tid til de mange kundene som kommer innom verkstedet på besøk i julestria.

Den velkjente melodien som «alle» kan, snøen som daler ned og vennlige smil som omfavner stua og tar oss tilbake til alt vi husker fra barndommen.

Ballerinaen Stine

En av karakterene som er med i denne julekalenderen er lille Stine, som kommer innom Jens Petrus for å hente de små, røde ballettskoene sine, før hun briljerer med tåspissdans og sang.

Stine heter egentlig Tone Elisabeth Eriksen og er i dag 58 år gammel. Det er 43 år siden hun var med på innspillingen av «Jul i Skomakergata» som 15-åring. Vi ringte Tone Elisabeth for å høre hva hun driver med i dag.

LEGE: I dag jobber Tone Elisabeth som lege, noe hun har gjort siden 2001. Etter skuespillerdebuten i julekalenderen har hun senere fokusert på dans, og etter hvert legeyrket. Foto: Privat
LEGE: I dag jobber Tone Elisabeth som lege, noe hun har gjort siden 2001. Etter skuespillerdebuten i julekalenderen har hun senere fokusert på dans, og etter hvert legeyrket. Foto: Privat Vis mer

- Jeg er lege og har jobbet som det siden 2001. Årsaken til at jeg valgte den retningen er rett og slett fordi det er et yrke jeg fint kunne jobbe med etter dans - og som man stort sett kan jobbe lenger med, sier hun i telefon.

Rett etter fullført videregående utdannet hun seg nemlig som ballettpedagog ved Statens Balletthøyskole. Hun har vært lidenskapelig opptatt av dans og sceneshow siden hun var barn, noe som skinte godt gjennom i «Jul i Skomakergata».

Lidenskap

- Vurderte du noen gang å fortsette som skuespiller?

- Ikke som skuespiller, men som danser, ja. Når jeg ser tilbake på innspillingen nå, så skjønner jeg at jeg var heldig som fikk være med. Det var en god arbeidserfaring og i tillegg en fin måte for meg å få litt fri fra skolen på, ler hun.

- I tillegg tjente jeg penger på det, så det var en slags jobb også. Jeg fikk god innblikk i det feltet som går på tv- og sceneproduksjon.

Tone husker aller best prøvesalen og opptaksstudioene, hvor de tilbrakte utallige timer med øving. Det morsomste var å prøve lydopptak og spille inn på lydbånd.

- Det ble jo gjort en plateproduksjon i forbindelse med julekalenderen senere også, så det å stå i studio og synge var helt nytt for meg. Det husker jeg var ordentlig gøy.

Ser ikke på det selv

I spørsmål om hun fortsatt kan bli kjent igjen som «lille Stine» så er svaret på det svært sjeldent. Det hender at noen vet at hun var en del av det og at det derfor blir et samtaleemne, men det er sjeldent et tema i hennes liv i dag.

Til tross for at hun ser tilbake på denne tiden som gode minner og lærerike opplevelser, er ikke «Jul i Skomakergata» en juletradisjon for Tone. Hun så på tv-serien selv den første gangen det ble sendt på tv, senere har hun kun sett et par episoder her og der - ikke hver dag og ikke som en tradisjon.

- Jeg har selvfølgelig vist det til barna mine noen ganger, men det er ikke noe jeg pleier å gjøre. Jeg var femten år da det ble spilt inn og har opplevd jul både før og etter det, så det er ikke et «must» for meg.

- Men det er selvfølgelig veldig hyggelig at den betyr noe for mange andre, og at så mange forbinder den med jul. Det har jo i tillegg inspirert til en del andre juleproduksjoner.

- Hva er din favorittjulekalender?

- Jeg ser jo på veldig lite sånt, men det måtte vel være «Jul i Skomakergata». Ellers så synes jeg årets julekalender så veldig fin ut, «Stjernestøv».

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer