Julekalender:

Slik ser «Snøfall»-barna ut i dag

Siri var 9 år da innspillingen av Snøfall startet. Nå er hun femten!

«SNØFALL»: Slik så Selma og Pil ut da de spilte i julekalenderen «Snøfall». Nå har de blitt tenåringer - kjenner du dem igjen? FOTO: NRK
«SNØFALL»: Slik så Selma og Pil ut da de spilte i julekalenderen «Snøfall». Nå har de blitt tenåringer - kjenner du dem igjen? FOTO: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helt siden 1979, da NRK for første gang sendte Jul i Skomakergata, har julekalendere på tv vært et viktig innslag i adventstiden.

I de tidlige produksjonene var hovedrollene som regel besatt av voksne skuespillere, men i mange av de nyere julekalenderne har det vært en hovedvekt av barn.

Flere av disse julekalender-barna har brukt deltagelsen i julekalenderne som et springbrett for videre karriere innen teater og tv.

En av de vi har sett mest til er kanskje Ina Svenningdal (24) som etter deltagelsen i «Jul i Svingen» har hatt stor suksess med serien «Skam». Svenningdal jobber nå på Brageteateret etter å ha fullført tre år på Teaterhøgskolen.

Også Sebastian Warholm, som spilte Nure i samme julekalender, gikk videre til en ny NRK-suksess. I den kjempepopulære dramaserien «Himmelblå» hadde han nemlig rollen som Robin.

Inspirerende start på karrieren

Kevin Haugan (18) har også blitt et kjent navn for mange nordmenn. I tillegg til skuespill har han de siste årene jobbet mye med musikk. Han har gitt ut fem låter, flere av dem egenskrevne, og har blant annet opptrådd i Allsang på Grensen.

I disse dager er han igjen å se på skjermen som Pil i NRKs julekalender «Snøfall», en rolle han mener har betydd mye for ham karrieremessig.

– Det har vært viktig for meg som utøvende skuespiller, men også for å se hva som skal til for å få en slik stor produksjon til å gå opp. Å få en forståelse for det store bildet har for eksempel vært en fordel for meg når jeg lager musikkvideoer, sier han.

FORTSATT I BRANSJEN: Kevin har etter deltagelsen i Snøfall blant annet gitt ut fem låter og deltatt i flere teaterstykker. FOTO: Privat
FORTSATT I BRANSJEN: Kevin har etter deltagelsen i Snøfall blant annet gitt ut fem låter og deltatt i flere teaterstykker. FOTO: Privat Vis mer

Ikke flaut å se seg selv i reprisene

I Snøfall er det Siri Skjeggedal vi ser i rollen som Selma. Siri, som bare var ni år gammel da innspillingen startet, er i dag 14 år gammel og går på ungdomsskolen.

Siden sist har hun blant annet hatt stemmen til Sunniva i den nye animasjonsfilmen «Kaptein Sabeltann og den magiske diamant».

SELMA I SNØFALL: Siri Skjeggedal som spiller Selma har blitt 14 år gammel og går på ungdomsskolen. FOTO: Privat
SELMA I SNØFALL: Siri Skjeggedal som spiller Selma har blitt 14 år gammel og går på ungdomsskolen. FOTO: Privat Vis mer

Kevin har også dubbet en lang rekke kinofilmer, spilt i flere teaterstykker og var en av dem vi fikk bli nærmere kjent med i TV2 sin dokumentarserie Generasjon Z.

I dag, tre år etter deltagelsen i Snøfall, går Kevin ballettlinjen ved Edvard Munch Videregående skole i Oslo. Han opplever fortsatt at mange husker ham fra Snøfall og han synes det er kjekt at julekalenderen igjen går i reprise til glede for mange yngre barn.

– Mange tenker kanskje at jeg synes det er rart, men jeg var jo med fordi jeg synes det var gøy. Jeg er jo stolt, som man må få være. Så det at det er flaut eller rart synes jeg egentlig ikke, men å se seg som liten er jo så klart morsomt. Ettersom jeg vil fortsette med skuespill er det bare en kjempefin erfaring å ta med seg videre!

Blir kjent igjen i sosiale medier

Selv om hun utvilsomt har forandret seg en god del, opplever Yvonne Johnsrud (24) fortsatt at hun en gang iblant blir gjenkjent fra sin rolle som Akaya i «Jul i Svingen».

– Det har hendt at noen kjenner meg igjen på kjøpesentre og på butikken, og en sjelden gang skjer det fortsatt. Men det er vel over sosiale medier, som Instagram, at folk kjenner meg mest igjen, sier hun til KK.

For noen år siden begynte Yvonne på dramalinjen ved Hartvig Nissen videregående skole i Oslo. Her gikk hun sammen med Ina Svenningdal, Jakob Borgen og Sebastian Warholm som hun spilte med i serien.

Hun fant imidlertid etter hvert ut at skuespill ikke passet for henne som en heltidsjobb.

– Etter å ha prøvd tre ulike studier, har jeg endelig funnet noe jeg trives med. Nå studerer jeg vernepleie i Porsgrunn og har bosatt meg her. Jeg jobber også i bolig for psykisk utviklingshemmede utenfor studiene, forteller hun.

FØR OG NÅ: Yvonne spilte Akaya i Jul i Svingen, men har foreløpig lagt skuespillerkarrieren på hylla. Hun ser imidlertid ikke bort ifra at hun vil være med på noe igjen en gang i fremtiden. FOTO: Ole Kaland, NRK og Privat
FØR OG NÅ: Yvonne spilte Akaya i Jul i Svingen, men har foreløpig lagt skuespillerkarrieren på hylla. Hun ser imidlertid ikke bort ifra at hun vil være med på noe igjen en gang i fremtiden. FOTO: Ole Kaland, NRK og Privat Vis mer

Fikk sitt første kyss på tv

Jul i Svingen gikk for første gang i 2006, men har gått i reprise tre ganger (i 2009, 2013 og 2017).

De første årene julekalenderen gikk på tv synes Yvonne det var litt flaut. Hun forteller at det var mye fnising og at hun ofte gjemte seg bak puten når hun så seg selv på skjermen.

– I dag synes jeg det mest bare er koselig, fordi så mange gode minner kommer tilbake. Kysset med Børre for eksempel, var jo mitt første kyss noen sinne. Jeg husker hvor nervøs jeg var før det opptaket og at jeg måtte få en «peptalk» fra en av de voksne.

– Det å være med på en julekalender er først og fremst en utrolig opplevelse. Jeg har fått lære og gjøre så mye som ikke mange har fått mulighet til, så jeg føler meg utrolig heldig. Arbeidet med julekalenderen har formet meg til den personen jeg er i dag, sier hun.

- Mamma er min største fan

At Hassan Iqbal (24) som spilte Atif i «Jul i Svingen» har forandret seg en god del siden den gang, er vel ikke akkurat en overdrivelse. Ifølge Hassan selv blir han også som godt som aldri kjent igjen.

– Det er jo så lenge siden og jeg tror folk flest ikke tenker på at det var jeg som spilte Atif. Mamma er nok min største fan, sier han til KK.

I dag har Hassan et helt vanlig liv hvor tiden stort sett tilbringes på skolen, trening eller sammen med kjæresten Sumita Rani.

– Jul i Svingen har nok ikke påvirket livet mitt så mye som man skulle tro, men det er en utrolig kul opplevelse å ha vært med på fordi det ikke er så mange som har muligheten til det. Det er morsomt å se reprisene, men også litt flaut, smiler han.

FØR OG NÅ: Hassan Iqbal spilte rollen som Atif i Jul i Svingen. Her sammen med kjæresten Sumita Rani. FOTO: Lars Halvor Aga/NRK og Privat
FØR OG NÅ: Hassan Iqbal spilte rollen som Atif i Jul i Svingen. Her sammen med kjæresten Sumita Rani. FOTO: Lars Halvor Aga/NRK og Privat Vis mer

Ble gjenkjent i Forsvaret

Selv i Forsvaret opplever Oscar Reistad Fosse (20) at folk kjenner ham igjen som en av karakterene i Julekongen.

Oscar, som i disse dager gjennomfører førstegangstjenesten på Garnisonen i Sør-Varanger i Kirkenes, spilte nemlig Peder Krohn, Kevins uvenn.

– Den første personen jeg bodde på rom med i Forsvaret kjente meg igjen på dag én. Det skjer også en gang i blant at noen sier de kjenner meg igjen, men ikke vet helt hvorfra. Å bli kjent igjen kan jo være både gøy, flaut, interessant og spennende, sier han.

Julekongen har også gått et par ganger i reprise (i 2015 og 2018). Oscar som var tretten år da julekalenderen ble innspilt, synes det bare er gøy å se seg selv på skjermen.

– Jeg ser tilbake på den tiden, innspillingen og selve kalenderen med gode minner. I tillegg er jeg jo fornøyd med å ha vært med på noe som så mange kjenner til og har sett. Selv om jeg ikke ser hver eneste episode selv, for det kunne blitt litt mye det kan jo være litt flaut også, så er det moro å se en episode eller en scene innimellom. Det er tross alt en relativt stor hendelse i livet. Ikke så mange som får oppleve noe slikt!

FØR OG NÅ: I Julekongen spiller Oscar karakteren Peder Krohn, som er Kevins uvenn. FOTO: Jørn Veberg/NRK og Privat
FØR OG NÅ: I Julekongen spiller Oscar karakteren Peder Krohn, som er Kevins uvenn. FOTO: Jørn Veberg/NRK og Privat Vis mer

Studerer økonomi og administrasjon

Emma Rebecca Storvik (19) hadde rollen som Eiril i Julekongen som første gang gikk på NRK i 2012. Siden den gang har hun fullført dramalinjen ved Hartvig Nissen og studerer nå økonomi og administrasjon på NTNU Handelshøyskolen i Trondheim.

Emma forteller at det å delta i Julekongen var som å oppleve en helt ny verden.

– Det gjorde meg mer trygg på å stå foran en forsamling og prate. Og så var det helt unikt å få være Eiril. Det var fint å sette meg inn i hennes liv og historie, og hvordan hun skulle være. Det gjorde at karakteren ble en stor del av meg, sier hun.

– I dag har jeg god kontakt med Vetle (som spilte Kevin i Julekongen, red.anm.). Familiene våre har vært på ferie sammen og vi møtes når vi kan. Selv om vi nå bor i to forskjellige byer vet jeg at han er en person som stiller opp uansett.

FØR OG NÅ: I Julekongen spiller Emma karakteren Eiril. FOTO: Jørn Veberg/NRK og Privat
FØR OG NÅ: I Julekongen spiller Emma karakteren Eiril. FOTO: Jørn Veberg/NRK og Privat Vis mer

Emma blir også fortsatt gjenkjent fra serien, spesielt rundt juletider.

– Jeg synes det er superkoselig at folk kommer bort til meg! Et spesielt godt minne jeg har av det var på en flyplass på Zakynthos i Hellas for noen år siden. Da kom det en familie bort til meg som hadde sett meg på flyet og ville ta bilde med meg. Det var veldig uventet, og veldig gøy.

– Det er noen år siden jeg har sett hele serien, men det hender ofte at venner eller familie vil se det med meg og da ser jeg en episode eller to. Det bringer mange positive minner og følelser, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer