Prinsesse Ingrid Alexandra

Slik sjarmerte kongebarna oss i senk i 2016

Grimaser på flyvindu, nærkontakt under dåp, skikonkurranse med farmor og herming av gardister - hurra, som vi digger de søte prinsene og prinsessene!

Publisert
Sist oppdatert

2016 har vært et begivenhetsrikt år for alle de ulike kongehusene rundt om i Europa. Her hjemme har kongeparet feiret 25 år på tronen, mens hos våre gode naboer i Sverige har kong Carl Gustaf markert 70-årsdagen sin med folkefest. I tillegg er det også blitt arrangert dåp for de svenske prinsene Oscar (8 mnd) og Alexander (7 mnd).

Det er ingen tvil om at de etter hvert så store barneflokkene som har kommet trillende på en snor i kongehusene i Europa har satt sitt preg på familieidyllen - i svært positiv forstand. Både royale foreldre og besteforeldre ser ut til å hygge seg i lag med barn og barnebarn - og for oss som observerer de ulike kongefamiliene fra sidelinjen er det en fryd å se hvor viktig de nye familiemedlemmene er for kongefamiliene.

LES OGSÅ: Sonja Haraldsen - vestkantpiken som ble Norges dronning

TULLEFRØKEN: Prinsesse Estelle hermet etter gardistene utenfor slottet i Stockholm da bestefar kong Carl Gustaf feiret 70 år i april. I bakgrunnen: tante Sofia, tante Madeleine, onkel Christopher O'Neill, mormor Silvia, pappa Daniel og mamma Victoria. Foto: NTB Scanpix
TULLEFRØKEN: Prinsesse Estelle hermet etter gardistene utenfor slottet i Stockholm da bestefar kong Carl Gustaf feiret 70 år i april. I bakgrunnen: tante Sofia, tante Madeleine, onkel Christopher O'Neill, mormor Silvia, pappa Daniel og mamma Victoria. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi ble raskt litt besteforeldretussete!

Spesielt her hjemme er det rørende å se hvor aktive besteforeldre dronning Sonja og kong Harald - som blir 80 år til neste år! - er med sine fem barnebarn prinsesse Ingrid Alexandra (12), prins Sverre Magnus (10), Maud Angelica (13), Leah Isadora (11), Emma Tallulah (8) og bonusbarnebarnet Marius (19). 

I biografien «Dronningen» (2012), skrevet av den kjente forfatteren Ingar Sletten Kolloen (65), åpnet dronningen opp om bonus-bestemorrollen hun fikk da Mette-Marit Tjessem Høiby og «lille Marius» kom inn i livene deres på tampen av 90-tallet. 

- Vi ble raskt litt besteforeldretussete, både Harald og jeg, sier hun i biografien.

LES OGSÅ: Kronprins Haakon til KK.no: - Jeg har følt meg utenfor i oppveksten

KONKURRERTE MOT BESTEMOR: Prinsesse Ingrid Alexandra gikk på langrenn under vinteraktivitetene på Slottsplassen i januar i forbindelse med kongeparets 25-årsjubileum. Dronning Sonja bak i rød anorakk. Foto: NTB Scanpix
KONKURRERTE MOT BESTEMOR: Prinsesse Ingrid Alexandra gikk på langrenn under vinteraktivitetene på Slottsplassen i januar i forbindelse med kongeparets 25-årsjubileum. Dronning Sonja bak i rød anorakk. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Barndommen deres farer av sted!

Dronningen er også svært opptatt av kunst, kultur og friluftsliv, og prøver å videreføre disse interesseområdene over på sine barnebarn. Dette har vi sett flere eksempler på i året som er gått - blant annet gjennom lek og skimoro i Slottsparken og diktlesning av prinsesse Ingrid Alexandra til bestemor og bestefar i forbindelse med festforestillingen avholdt i Universitetets aula i Oslo tidligere i år.

- Når jeg er sammen med barnebarna, tenker jeg på hvor heldige de er, besteforeldre som har rikelig tid til å være sammen med sine barnebarn. Barndommen deres farer av sted! (...) Tegne gjør vi alle steder. Barnebarna har fått hver sin mappe å ha «kunsten» sin i. Jeg har begynt å gi dem kunst ved bursdager og andre anledninger, gjerne grafikk. Ingrid Alexandra og Maud Angelica har nå fått hvert sitt staffeli og farger og pensler, sa hun i 2012.

LES OGSÅ: Slik forberedes kronprinsbarna på de royale pliktene som venter

KONGEHUSET: Vi ble megasjarmert av nærkontakten mellom prins Oscar og dåpsbarnet prins Alexander under dåpen i september! Her er de to guttene på mødrene kronprinsesse Victoria og prinsesse Sofias fang. Foto: NTB Scanpix
KONGEHUSET: Vi ble megasjarmert av nærkontakten mellom prins Oscar og dåpsbarnet prins Alexander under dåpen i september! Her er de to guttene på mødrene kronprinsesse Victoria og prinsesse Sofias fang. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I september var det duket for årets andre barndåp i Sverige da prins Carl Philips (37) førstefødte sønn, prins Alexander Erik Hubertus Bertil, skulle døpes. Bare fire måneder tidligere hadde fetter prins Oscar Carl Olof blitt døpt i Slottskyrkan. Men det var det rørende øyeblikket mellom prins Oscar og dåpsbarnet prins Alexander som fikk hele verden til å smelte! De to guttene satt på mødrene sine fang og sjarmerte med nærkontakt og lek med hverandre under dåpen. Vakkert!

LES OGSÅ: Kronprinsesse Victoria stilte i et superkledelig dåpsantrekk - til over 40 000 kroner!

Se alle de sjarmerende bildene av kongebarna fra inn- og utland i bildekarusellen øverst i saken!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer