Feminisme

Slik svarer Emma Watson på kritikken

- Kritikerne sa at jeg ikke kunne være feminist og ha pupper. Det viser igjen bare hvor mange misforståelser det er rundt hva feminisme er.

EMMA WATSON: Emma Watson er å se i aprilnummeret av Vanity Fair. Men bildene har hun fått mye kritikk på. Slik svarer hun!  Foto: AFP
EMMA WATSON: Emma Watson er å se i aprilnummeret av Vanity Fair. Men bildene har hun fått mye kritikk på. Slik svarer hun! Foto: AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med kvinnedagen rett rundt hjørnet er det flere som velger å bruke stemmen sin for å ytre sine meninger, og noen ganger (eller ofte) kan det skape det store diskusjoner. (Psst: - Å trene styrke er feminisme i praksis!)

Da skuespilleren Emma Watson nylig ble fotografert for magasinet Vanity Fair fikk særlig ett av bildene mye oppmerksomhet og kritikken haglet inn. Hvorfor? Jo, fordi Watson er iført en kappe hvor litt av puppene hennes vises. Som for noen tydeligvis er helt «koko» med tanke på at «Harry Potter»-skuespilleren er feminist. Pret-a-reporter hadde blant annet tittelen:

«Er skuespilleren og feministen Emma Watson en hykler for å gå toppløs i Vanity Fair?»

Internett har skapt en diskusjon og nå svarer Watson på kritikken.

Jeg vet virkelig ikke hva mine pupper har med det å gjøre

- Kritikerne sa at jeg ikke kunne være feminist og ha pupper. Det viser igjen bare hvor mange misoppfatninger og misforståelser det er rundt hva feminisme er. Feminisme handler om å gi kvinner et valg. Feminisme er ikke en pinne du bruker til å slå andre kvinner med. Det handler om frihet. Det handler om frigjøring. Det handler om likestilling. Jeg vet virkelig ikke hva mine pupper har med det å gjøre, sa hun til Reuters

Se Watson svare på kritikken nederst i saken! 

LES OGSÅ: Emma Watson tok et utradisjonelt klesvalg!

- Noen av de beste feministene jeg kjenner er menn

Dette er heller ikke første gang Emma Watson, som for tiden er aktuell med «Skjønnheten og Udyret», har snakket om det å være feminist. I et tidligere intervju med Entertainment Weekly fortalte hun at hun ofte opplever misforståelser rundt ordet.  

- Jeg syns det er et vanskelig ord å forklare fordi det virker som mange ser på det som at man foretrekker det feminine over det maskuline fordi «feminin» er i ordet. Det mener jeg er en forglemmelse og en misforståelse, forteller hun og legger til: 

- Feminisme er likestilling over hele linja. Det er ikke bare jenter som er bedre enn gutter, men også gutter som er bedre enn jenter. 

Videre forklarte hun at begrepet feminist kan være spesielt skremmende for menn som er feilinformert om ordets betydning.

- Hvis jeg skulle si at jeg var en feminist, ville det bli oppfattet som et personlig angrep på deg som en mann i motsetning til et patriarkalsk system, eller noe mye større enn en fysisk person.

- Men menn kan også være feminister. Noen av de beste feministene jeg kjenner er menn.

LES OGSÅ: Negative Trump-nyheter kan forsure samlivet

- Feminisme handler jo om å jobbe for like rettigheter for både kvinner og menn

Så med Watson sine ord i bakhodet, hva vil det da egentlig si å være en feminist? Noen av de vanlige uttrykkene som dukker opp i kommentarfelter er: «Feminazi». «Jævla rødstrømpe». «Mannehater». Men slår du opp i synonymordboka vil du ikke finne noen av disse ordene som den rette beskrivelsen. 

Turid Lilleheie, nestleder i Norsk Kvinnesaksforening, sier seg også enig med Watson. I et tidligere intervju med KK.no har hun også påpekt at det er mange misforståelser rundt hva feminisme er.

– Jeg tror kvinner har hatt en like stor rolle som menn når det kommer til å snakke feminismen ned. Jeg vet ikke helt hva dette handler om, men det bunner nok i en misforståelse rundt hva det egentlig er, at man ikke kjenner historien og begrepet.

Før snakket man om «kvinner og andre minoriteter», selv om kvinnen utgjør 50 prosent av befolkningen. For kvinner har ikke alltid hatt de samme rettigheter og muligheter som vi har i dag, og vi kan takke feministene for at vi har kommet så langt.

Feminisme handler jo om å jobbe for like rettigheter for både kvinner og menn, ikke bare kvinner

– Her snakker vi om å bekjempe diskriminering av kvinner, vi snakker kvinnefrigjøring og likestilling mellom kjønnene. Feminisme handler jo om å jobbe for like rettigheter for både kvinner og menn, ikke bare kvinner, forklarer hun.

– Det har liksom ikke vært «in» å være feminist. Nå ser det ut til at det har snudd litt, og at flere unge har fått øynene opp for hvorfor det er viktig, legger hun til.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer