Prinsesse Diana

Slik var Dianas siste måneder

- Om hun var lykkelig? Jeg vet ikke. Tilfreds? Ja.

Publisert

I år er det 25 år siden Diana (1961 - 1997) ble drept i en dramatisk bilulykke i Alma-tunellen i Paris. Hun ble bare 36 år gammel. Til tross for at hun ikke lenger var kongelig på papiret (etter skilsmissen med prins Charles av Wales i 1996) ble hun fremdeles omtalt som folkets prinsesse. Diana var riktignok ikke prinsesse, men ble titulert Lady Diana - en tittel hun fikk etter at faren John Spencer (1924 - 1992) fikk adelstittelen 8. Jarl av Spencer i 1975.

I månedene før sin død var tobarnsmoren Diana travelt opptatt med veldedighetsarbeid, å posere for motefotografen Mario Testino, å pleie kjærligheten på hete jetsett-ferier og å sørge over tapet av sin gode venn og motegigant Gianni Versace (1946 - 1997).

- Diana ønsket å bruke sitt image og sin makt i media til å sørge for varige endringer

I januar 1997 dro Diana til Angola på arbeid for britiske Røde Kors, hvis oppdrag var å rette fokus på minerydding. Veldedighetsarbeid sto Dianas hjerte nært, og de ikoniske bildene av den royale skjønnheten i samtale med de unge mineofrene - og ikke minst ikledd skuddsikker vest og hjelm mens hun beveger seg rundt i det farlige minefeltet - har brent seg fast i vår hukommelse.

HIV/AIDS-problematikken var også et tema som engasjerte Diana, og i mars dro hun til Sør-Afrika hvor hun var i samtale med daværende president Nelson Mandela (1918 - 2013) om nettopp HIV/AIDS.

NÆRKONTAKT: I januar 1997 besøkte Diana byen Luanda i Angola, som på den tiden huset mange landminer. På fanget til Diana satt den da 13 år gamle jenta Sandra Thijica, som mistet sin venstre legg da hun jobbet med sin mor ute i et minefelt i 1994. Foto:  Foto: NTB Scanpix
NÆRKONTAKT: I januar 1997 besøkte Diana byen Luanda i Angola, som på den tiden huset mange landminer. På fanget til Diana satt den da 13 år gamle jenta Sandra Thijica, som mistet sin venstre legg da hun jobbet med sin mor ute i et minefelt i 1994. Foto: Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi har tatt en prat med den anerkjente britiske kongehuseksperten Robert Jobson, som blant annet har skrevet boken «Diana: Closely Guarded Secret». Han driver også nettstedet The Royal Editor. Til KK forklarer hvorfor Diana var så opptatt av humanitært arbeid.

- Jeg tror hun så på det å være en aktivist mot landminer som et av sine store livsprosjekter. Det var så mange barn som bare lekte på jordene og åkrene som ble skadet av minene som ble igjen fra krigsdagene. Hun følte at det var helt meningsløst, og som den humanitærarbeideren hun var følte hun at det var nødvendig at hun brukte sitt image og sin makt i media til å sørge for varige endringer, sier Robert Jobson til KK.

I august, kort tid før sin død, sto landminer nok en gang på agendaen - og denne gangen dro Diana til Bosnia-Hercegovina med organisasjonen Landmine Survivors Network. Her møtte hun blant annet medlemmer fra volleyballaget Zenica som hadde opplevd å bli skadet av miner. Det ble et sterkt møte for tobarnsmoren.

Også på privaten var det mye aktivitet for Lady Di i månedene før den skjebnesvangre augustdagen for 24 år siden. På midten av 90-tallet begynte Diana å date den britisk-pakistanske hjerte- og lungekirurgen Hasnat Ahmad Khan, og det var faktisk så seriøst mellom dem at hun året før sin død besøkte hans familie i Lahore i Pakistan.

Tok med sønnene på kjærlighetsferie med Dodi

Men sommeren 1997 var forholdet over, skal vi tro The Telegraph. Hun fant raskt lykken med den egyptiske multimilliardær-sønnen Dodi Fayed (1955 - 1997), og sammen med sine to sønner prins Harry (da 12 år) og prins William (da 15 år) dro Diana på kjærlighetsferie med sin nye flamme til det fasjonable strandparadiset Saint Tropez på den franske riviera.

EKSPERTEN: Vi har tatt en prat med den anerkjente britiske kongehuseksperten Robert Jobson, som blant annet har skrevet boken «Diana: Closely Guarded Secret». Han driver også nettstedet The Royal Editor. Foto: Foto: privat
EKSPERTEN: Vi har tatt en prat med den anerkjente britiske kongehuseksperten Robert Jobson, som blant annet har skrevet boken «Diana: Closely Guarded Secret». Han driver også nettstedet The Royal Editor. Foto: Foto: privat Vis mer

I løpet av sitt siste halvår stilte også Diana opp for den anerkjente motefotografen Mario Testino, og planen var at de 15 ikoniske fotografiene han tok skulle brukes i en stor Vanity Fair-artikkel. Men slik gikk det altså ikke. I stedet ble det avholdt en stor utstilling på Kensington Palace i 2005 hvor flere av de verdensberømte fotografiene ble stilt ut.

- Det er en ære for meg å få lov til å stille ut disse bildene, og jeg håper de vil reflektere min respekt og beundring for henne når vi nå feirer livet hennes, sa Mario Testino i forbindelse med utstillingen i 2005.

- I fotoserien signert Mario Testino ser Diana svært lykkelig og tilfreds ut, tror du hun faktisk var lykkelig og tilfreds i denne perioden av livet, eller var det bare en fasade hun prøvde å opprettholde?

- Jeg tror hun drømte om å være lykkelig. Forholdet med Hasnet Khan hadde gitt henne deler av denne lykkefølelsen som hun var på jakt etter, men det var veldig intenst. I Dodi fant hun en mann som var morsom, avslappet og som var velstående nok til å beskytte henne. Lykkelig? Jeg vet ikke. Tilfreds? Ja. sier Robert Jobson.

Spekulasjoner om både graviditet og forlovelse

- Tror du at Diana og Dodi hadde vært sammen i dag dersom de hadde overlevd ulykken i Alma-tunellen?

- Jeg er ikke helt sikker på at hun var veldig seriøs med tanke på sitt forhold med Dodi. Hun trivdes godt i hans selskap, og de var elskere, men jeg jeg føler at det er gjort så mye ut av nettopp dét. Jeg tror at hun hverken var gravid eller forlovet med ham. Så sannsynligvis hadde de ikke vært sammen i dag, tipper Jobson.

Men den aller siste helgen i august 1997 var det hele over. Litt over midnatt, natt til søndag 31. august, dro paret fra eksklusive Hôtel Ritz (som Dodis far eier) i en lukrativ, sort Mercedes. Målet for den korte bilturen var Dodis leilighet ved den velkjente turistattraksjonen Triumfbuen i hjertet av Paris.

Men med utallige paparazzifotografer på slep - både i bil og på scooter - ble det vanskelig for sjåfør Henri Paul (1956 - 1997) å manøvrere bilen. Åtte minutter på halv ett krasjer bilen i Alma-tunellen, ifølge The Telegraph, og tre av de fire passasjerene måtte bøte med livet. Det var kun Dianas livvakt Trevor Rees-Jones (i dag 52 år) som overlevde den fatale ulykken.

I en alder av 36 år skulle Dianas liv ta slutt. Da hadde hun rukket å gifte seg med en prins, skille seg, bli mor til to flotte gutter og ikke minst bli folkets prinsesse. Men 36 år er jo ingen alder - og Diana hadde hele livet foran seg. Hadde hun levd i dag hadde hun blant annet vært vitne til at eldstesønnen prins William (38) hadde giftet seg med sosietetspiken Kate Middleton (38), og hun hadde vært farmor til prins George (7) og prinsesse Charlotte (5), samt prins Louis (2) og Archie Harrison Mountbatten-Windsor (1).

FOR MARIO TESTINO: I 1997 poserte Diana for den anerkjente motefotografen Mario Testino. Bildene var egentlig planlagt publisert i en fotoserie for Vanity Fair. Dette bildet er tatt under en auksjon ved Christie's auction house i London i 2010. Da ble det estimert at fotografiet hadde en verdi på rundt 22 000 pund. Foto:  Foto: NTB Scanpix
FOR MARIO TESTINO: I 1997 poserte Diana for den anerkjente motefotografen Mario Testino. Bildene var egentlig planlagt publisert i en fotoserie for Vanity Fair. Dette bildet er tatt under en auksjon ved Christie's auction house i London i 2010. Da ble det estimert at fotografiet hadde en verdi på rundt 22 000 pund. Foto: Foto: NTB Scanpix Vis mer

Og kanskje hadde ekteparet Meghan og Harry fremdeles vært en del av det britiske kongehuset, dersom Diana fremdeles hadde levd i dag? Men dette blir jo naturlig nok bare spekulasjoner.

Skal vi tro kongehusekspert Robert Jobson hadde Diana fremdeles vært en offentlig person dersom hun hadde levd i dag, og hun hadde gitt sitt samtykke til at eldstesønnen hadde giftet seg med den mørke skjønnheten fra Reading i Sør-England.

- Ja, jeg er helt sikker på at Diana hadde vært en del av offentligheten, og hun hadde definitivt godkjent Kate som sin svigerdatter, fordi hun vet at sønnen hennes elsker og respekterer sin kone, sa han til KK i 2017.

William og Harry fikk reist statue av sin mor

I januar 2017, 20 år etter Dianas død, ble det kjent via den offisielle Twitter-kontoen til Kensington Palace, at Dianas to sønner bestemte at det skal avdukes en statue av Diana i Kensington Palace-parken som en hyllest til moren.

IKONISK: For de av oss som husker høsten 1997 står begravelsen til Diana sterkt i minnet - og da spesielt det personlige kortet med påskriften «Mummy» på fra prins William og prins Harry. Fra venstre: prins Charles, prins Harry, Dianas bror Earl Spencer, prins William og prins Philip mens de så på at kisten med Diana ble båret inn i Westminster Abbey den 6. september 1997. Foto:  Foto: NTB Scanpix
IKONISK: For de av oss som husker høsten 1997 står begravelsen til Diana sterkt i minnet - og da spesielt det personlige kortet med påskriften «Mummy» på fra prins William og prins Harry. Fra venstre: prins Charles, prins Harry, Dianas bror Earl Spencer, prins William og prins Philip mens de så på at kisten med Diana ble båret inn i Westminster Abbey den 6. september 1997. Foto: Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Det har nå gått 20 år siden vår mor døde og tiden er inne for å verdsette hennes positive innflytelse på det britiske folket, og mennesker rundt om i verden, ved å få reist en statue av henne. Moren vår berørte så mange liv. Vi håper nå at statuen kan hjelpe alle de som besøker Kensington Palace til å reflektere over hennes liv og hennes arv».

Se flere bilder fra Dianas siste måneder i bildekarusellen øverst i saken!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer