Gunhild Stordalen

- Som lege og pasient burde jeg ha visst bedre

Gunhild Stordalen (41) forteller til KK om bakgrunnen for at hun nå kutter ut snus, og kjører «hvit måned» i januar.

GUNHILD STORDALEN: Klimaforkjemper, lege og EAT-grunnlegger Gunhild Stordalen legger snusen på hylla, og dropper alkohol i januar. Nå håper hun på å inspirere flere. Dette bildet er fra 2016. FOTO: NTB
GUNHILD STORDALEN: Klimaforkjemper, lege og EAT-grunnlegger Gunhild Stordalen legger snusen på hylla, og dropper alkohol i januar. Nå håper hun på å inspirere flere. Dette bildet er fra 2016. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I likhet med mange av oss, har også lege og klimaforkjemper Gunhild Stordalen (41) bestemt seg for å kickstarte det nye året med nye og endrede vaner.

For EAT-grunnleggeren er det snakk om å legge snusen på hylla, og kutte ut alkoholen i januar - såkalt hvit januar.

Dette deler hun med følgerne sine på sin offisielle Instagram-profil.

«Kicker i gang 2021 med en hvit januar - og kutter ut snusen for alltid. Selv om jeg burde ha visst bedre, både som lege og pasient, har jeg snust de siste årene. Jo mer stress, jo mer nikotin - selv midt på natten. Gitt alle de tingene jeg gjør for en sunn livsstil, så er dette bare en flau og dum avhengighet. Men jeg trengte en grunn - som nyttårsaften - til å kutte det ut. Del gjerne, hvis du har noen gode råd!» skriver 41-åringen til et bilde av seg selv med et glass i hånden.

Gunhild avslutter innlegget med å oppfordre følgerne til å dele nyttårsforsettene sine i kommentarfeltet.

Til KK utdyper hun hvorfor hun nå kutter ut snus og alkohol, og forteller at dette er noe hun brenner for. Hun begynte å snuse da hun jobbet på ambulansen ved siden av medisinstudiet, før hun var snusfri i en del år, helt til hun røyk på en ny smell, som hun kaller det, for et par år siden.

- Den viktigste grunnen til at jeg vil slutte å snuse, er at det er en dum, dyr uvane som ikke er bra for kroppen. Selv om det er mindre skadelig enn å røyke, øker risikoen for noen kreftformer og diabetes 2. Det øker også rynkedannelse og tidlig aldring av huden, noe som jeg må begynne å tenke på som snart 42 år gammel, sier hun til KK, og legger til:

- Og jo mer stress, jo mer snus. I noen perioder i høst, med intense dager på jobb, har jeg til og med snust om natten når jeg ikke får sove, liksom..

- Det var så ille at du faktisk måtte stå opp om natten for å ta deg en snus, ja?

- Det er vel som med røyk, det roer nervene. Så ja, når hodet spinner og jeg ikke klarer å sove, har jeg ofte tatt meg en snus, satt meg opp i sengen og meditert. Det føles definitivt litt syndig, og jeg har vært glad for at ingen har sett meg, sier hun og ler.

- I tillegg til å kutte snusen, kjører du også hvit måned i januar; innebærer det null alkohol, eller gir du deg selv en og annen «frikveld»?

- Etter å ha kost meg med vin nesten daglig i desember, er det deilig med en hvit måned. Jeg føler meg mye bedre uten alkohol, mest av alt fordi jeg sover bedre og er generelt mer uthvilt. Når jeg kjører hvit måned, er det hard core – ingen unntak, for skal man kose seg med en frikveld nå og da er min erfaring at det lett sklir ut. Men det gøye er at nå har flere av mine isbade-venninner også kastet seg på, og når vi er flere er det lettere å gjennomføre, sier hun optimistisk.

I innlegget skriver Gunhild at hun som lege og pasient burde ha visst bedre, og hun erkjenner overfor KK at det hele er et paradoks.

- Jeg som har hatt ett bein i graven to ganger, og som en som investerer så mye i å holde meg frisk og unngå nye tilbakefall, burde selvsagt ikke gjøre ting som motvirker dette. At jeg, etter en løpetur, litt yoga og 20 minutter meditasjon om morgenen starter dagen med å stappe en snus under leppa, er jo et paradoks. Og som lege ville jeg jo aldri anbefale noen andre å snuse, så det blir jo «gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør».

Tøff kamp mot livstruende sykdom

Gunhild Stordalen var tidligere gift med hotellkongen Petter Stordalen (58), men de skilte veier i 2019 da de tok ut skilsmisse ni år etter at de giftet seg i en storslått seremoni i Marrakech i Marokko - og 14 år etter at de ble kjærester.

Men det har beholdt det gode vennskapet, og han har vært en enorm støtte for henne før, under og etter at hun ble diagnostisert med den sjeldne sykdommen sklerose høsten 2014.

Til tross for tøff kamp mot den livstruende sykdommen, jobbet Gunhild iherdig med EAT foundation - organisasjonen hun selv var med på å grunnlegge to år etter at hun ble diagnostisert med sykdommen.

Sommeren 2019 kunne Gunhild Stordalen - mot alle odds - dele en svært positiv nyhet via sosiale medier. Nemlig at sklerose-sykdommen nesten hadde forsvunnet etter eksperimentell behandling i Nederland.

«I dag, tre år etter min andre beinmargstransplantasjon, kan man nesten ikke spore sykdommen lenger, og jeg kan senke medisindosene. Det er fremdeles noe i systemet, men med en lang, avslappende sommer vil jeg komme meg».

- Hater at noe styrer livet mitt

På spørsmål fra én av Instagram-følgerne sine, om hva det er som er hennes motivasjon med tanke på å klare å slutte med snusen og gjennomføre en hvit januar, svarer den hardtarbeidende 41-åringen følgende:

- Min motivasjon: Hater at noe styrer livet mitt, og å være avhengig av noe..

- Vi er bare på dag fem av januarmåned – men har du gjort deg noen erfaringer som du kan dele med oss andre som ønsker å slutte å snuse og kutte ut alkoholen?

- Jeg har tenkt på snus-slutt lenge, og sluttet halvhjertet et par ganger. Men nå har jeg planlagt det, og bestemt meg: 31.12 var aller siste dag. Dessuten, det er ikke det å slutte som er vanskeligst, men det å ikke begynne igjen. Derfor har jeg lagt det ut på insta, fordi når «alle vet» er det for meg den beste måten å sikre at jeg ikke faller utpå igjen. Jeg passer også på å meditere mye, det hjelper. Å kutte ut alkoholen er mye lettere for meg, der er jeg ikke avhengig på samme måten. Spesielt nå med en ny lockdown og minimalt sosialt liv. Jeg har dessuten flere venner som ikke drikker i det hele tatt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer