Som liten drømte Annika Momrak (22) om å stå på scenen under Melodi Grand Prix som artist. At hun nå står på den samme scenen som programleder, oppleves enda større.
– Jeg husker hvor stort jeg syntes det var da jeg var liten. Det var noe av det største jeg visste om. Annika 10 år hadde vært ganske giret på å se dette her. Men på den tiden hadde jeg mer lyst til å være artist. Nå er det mer spennende for meg å stå på scenen og prate, forteller programlederen til KK.
Det å snakke til folk og formidle et budskap er det hun liker aller best med jobben. Hun har blant annet holdt foredrag og vært gateverver, samt laget YouTube-videoer for NRK hvor hun tuller og tøyser. Det handler om formidling, og det er det hun trives best med.
– Jeg fikk en telefon rett før jul med spørsmål om jeg ville komme på en kameraprøve til Melodi Grand Prix. Det var med Mikkel Niva og Kåre Magnus Bergh. Prøvene var en onsdag, på torsdagen fikk jeg tilbud om programlederjobben og på fredagen var det pressefotografering. Det kom litt brått på, sier hun uten at hun lot seg stresse noe spesielt av det.

- Veien ut av ensomhet handler nesten alltid om én ting
Byr på seg selv
Annika har allerede bygget seg opp et navn i NRK-systemet. I Youtube-satsingen «4ETG» får programlederne mye frihet. Målgruppen er 17-åringer, og at 4ETG ikke har så mange grenser gjør at hun sammen med Karsten Blomvik (28) kan lage videoer med tull og tøys – som er riktig for målgruppen.
– Jeg kan sitte i møte med redaksjonen og pitche en idé bare for å se hvor grensene går og for å få en reaksjon, forteller Annika.
En gang foreslo hun at de kunne filme at hun ble en geléklump. Forslaget ble tatt på alvor, og filmen ble laget og publisert med god mottakelse blant målgruppen. Tidligere i år var hun interessert i å finne ut av hvordan en heisekran fungerer. Da møtte hun en jente på hennes egen alder som er heisekranfører. Hun ble overrasket over hvordan det var, og elsker å kunne undersøke ting hun faktisk er nysgjerrig på.
– Det er det som er så gøy. Uansett hvor rart eller teit det er, så er 4ETG et sted man kan få gjennomført det.

Maria Stavang: – Det er det dummeste jeg har gjort
Tok utfordringen på strak arm
I forkant av sending Melodi Grand Prix er det mange forberedelser som skal til.
– Men når kameraet slås på er det viktig for meg å huske å være til stede. Å huske at det sitter noen på andre siden av kameraet i øyeblikket. Det er det som er vanskelig med direktesendt tv fordi alt du ser er kameraer og fotografene. Jeg prøver å se for meg ansikter der hjemme i stua.
Å være programleder på direktesendt tv kan virke skremmende, men Annika har funnet frem til noen triks som gjør at hun blir mer avslappet og så naturlig hun klarer foran kameraene.
– Jeg kan se for meg bestekompisen min Audun. Jeg lurer meg selv til å tro at det er han som sitter på andre siden av kameraet, og da snakker jeg sånn jeg ville gjort hvis det bare var han jeg snakket til.
22-åringen synes utfordringen er veldig stas ta fatt på. NRK har gitt tidenes yngste MGP-programleder rom til å utvikle seg. Hun får ekstra lyst til å gjøre en god jobb når NRK gir henne den tilliten.

MGP-Ulrikke: - Dette handler om noe viktigere enn en musikkonkurranse
Gode støttespillere
– Det som er ille er å tenke på at ting kan gå skikkelig gærent. At stemmen svikter eller hva som helst annet ettersom det er direktesendt, sier hun ærlig.
Å møte på artister i gangen er beroligende for Annika, for da blir hun minnet på at det er ikke henne det handler om. Det er ikke hun som skal bli stemt videre eller ut av konkurransen.
– Jeg er garantert å gå videre til finalen, ler hun.

Samtidig kan hun ikke få rost programlederkollegaene sine nok for hvor gode støttespillere de er for henne. Både Niva og Bergh har god erfaring med å lede direktesendte tv-programmer.
– Jeg har vært på opptak med Mikkel tidligere, og Kåre Magnus visste jeg hvem var. Det er to personer jeg har stor respekt for som programledere.
Før første sending var hun livredd for å snuble på vei inn på scenen ettersom hun ikke er så vant til å gå på høye hæler. Like før programledertrioen skulle gå ut, sier Mikkel til henne: «Annika, hvis du snubler, da faller jeg og.» Deretter sier Kåre Magnus det samme og følger opp med: «Da ruller vi alle tre rundt på scenen og later som at det er planlagt».
– Da tenkte jeg at det her går fint, og hvis ikke, så redder Mikkel og Kåre Magnus meg, sier hun men et bredt smil.
– De skal ha masse ros for at de gjør meg trygg i jobben.

Nils Jakob Hoff: - Jeg var en tjukk gutt med briller, som spilte harpe
Utfordrende å etablere nettverk under pandemien
Hun får en annen ro når hun kommer hjem til Bø. Naturen er det hun savner mest når hun er i hovedstaden.
– Bø er et lite sted, men det er et sted med mye liv og aktivitet. Jeg har drevet med masse forskjellig, og jeg gikk blant annet på musikkskolen. På et lite sted er det så viktig med de folkene som tar initiativ og får ting til å skje, og er med på å starte opp ting.
– Jeg får den fulle Bø-opplevelsen når alle vennene mine hjemmefra kommer tilbake i feriene. Shit, det er bra.
For Annika betyr det ekstra mye å komme hjem i feriene. Vennegjengen hennes er spredt rundt omkring ellers i året, men i feriene samles de i hjemtraktene.
– Jeg flyttet til Oslo i januar 2020. Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i det at når man flytter til et nytt sted for å jobbe, så er det vanskelig å skape seg et nettverk. Spesielt når du ikke har så mange arenaer å møte folk på, fordi alt har vært stengt ned under pandemien.
Annika har likevel fått et rikt nettverk gjennom jobb med nære venner. Det tar hun ikke for gitt.
– Det er jo mye som skjer digitalt nå. Jeg føler veldig med folk – særlig unge – som skal etablere seg et nytt sted. Jeg har kjent mye på det under korona. Hvor er det du går for å finne deg en venn? Det sier seg jo ikke selv, sier hun og fortsetter:
– Kanskje du er heldig og møter noen, men hvordan skal du følge det opp? Til tider har det ikke vært mulig å gå ut å ta en kaffe sammen engang. På alle de arenaene det har vært naturlig å videreutvikle vennskap har vært begrenset. I tillegg til at man ikke har skullet være med så mange mennesker. Jeg har kjent masse på det – som ny i Oslo uten et nettverk. Jeg føler virkelig med dem som er i samme situasjon.
Hennes nære relasjoner i jobben har vært kjempeviktig for trivselen hennes da hun først flyttet til hovedstaden og fikk jobb i NRK.
– Hadde ikke jeg hatt den jobben jeg har som innebærer så mange morsomme og fine mennesker, så hadde det vært utrolig kjipt.

TV-profilen deler i åpenhjertig innlegg
Flere produksjoner?
Gym er en serie 4ETG lagde høsten 2021. Konseptet var at tidligere håndballproff Mia Hundvin (44) skulle være gymlærer og sette karakterer på kjendiser ut ifra deres prestasjon i klassiske gym-øvelser. Da var Annika med på å caste og planlegge. For å finne en dynamisk og godt sammensatt gjeng, gikk de mange runder før de landet på hvem de skulle invitere med som deltakere.
– Det er gøy å være inkludert i castingen, for da kan vi være med på å velge folk som vi synes er kule, men også unge og kanskje ikke har vært med på så mye enda, men som seerne må få oppleve.

Sophie Elise til KK: - Det ble veldig intenst
Gleder seg over fremtiden
På spørsmål om det kommer flere lignende produksjoner fra 4ETG, smiler hun lurt. Det ønsker hun å holde tett om.
Nå er ambisjonene å samle opp mest mulig erfaring å bli så trygg i programlederrollen som hun kan.
– Jeg er en profesjonell ung dame som ønsker å gjøre en profesjonell og god jobb, sier hun med en sarkastisk tone – men at hun mener det er det ingen tvil om.
– Jeg synes det er kult at NRK ser oss unge – at de gir oss tillit og muligheter.
