Trine og Trude Lium

Sommerhytta-tvillingene: Derfor drikker de aldri på julaften

- Men når vi er lei julemat, steker vi oss gjerne en grandis.

TRINE OG TRUDE LIUM: Både Trine og Trude er glade i julen, men det viktigste for dem er at alle barn har det bra. FOTO: Privat
TRINE OG TRUDE LIUM: Både Trine og Trude er glade i julen, men det viktigste for dem er at alle barn har det bra. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Tvillingene Trine og Trude Rishaug Lium (41) ble kjent over natten da de i sommer deltok i det populære TV-programmet Sommerhytta på TV 2.

Men det er ikke bare sommermånedene de to kvinnene fra Toten er glad i, også advent- og julehøytiden står sterkt i familien Lium.

SNØ: Trine og Trude før en skitur i barndommen. FOTO: Privat
SNØ: Trine og Trude før en skitur i barndommen. FOTO: Privat Vis mer

Begge to forteller til KK at de er rimelig «julete» av seg, og at det er førjulstiden de to er mest opptatt av.

- Jeg elsker forberedelser som baking, juleverksted, nissegrøt, julekonserter og ikke minst håndballkamper på TV hører med til juletradisjonene våre, sier Trude.

Elsker julerushet!

Men viktigst av alt er barna og resten av familien.

- Jeg har ingenting imot å kjenne litt på julerushet før jul, men når selve julehøytiden kommer er det fint å kunne roe helt ned, og da går vi i julepysjamas til langt utpå dagen. For meg handler jula mest om ungene mine og unger generelt, fortsetter Trude.

- Lager dere kalender til barna?

- Jeg lager pakkekalender til minstemann til advent i år, og da blir det godiskalender med Pokémon-kort. Mine to eldste barn er blitt voksne, men de får alltid Flax-kalender og en liten førjulsgave, forteller Trine.

JULEVERKSTED: En av juletradisjonenen fra barndommen som Trine og Trude har tatt med seg og overført til sine egne barn og barnebarn er juleverksted og peppekakebaking. FOTO: Privat
JULEVERKSTED: En av juletradisjonenen fra barndommen som Trine og Trude har tatt med seg og overført til sine egne barn og barnebarn er juleverksted og peppekakebaking. FOTO: Privat Vis mer

Denne julen skal tvillingsøstrene feire jul sammen, med barna og moren. Og når Trude får stelle i stand til julefeiring er hun i sitt ess.

- Jo flere mennesker inn døra, jo bedre! Da er jeg i mitt ess, og jeg disker opp med mat og julegodt. Det er ikke noe stress for meg i det hele tatt, og noe jeg bare synes er koselig, sier hun og legger til:

- Huset er pyntet, maten står i oven, kjøleskapet er fyllt opp, juleneket hengt opp og lysene tent. Ja, da er det jul i heimen!

FAMILIEJUL: Julehøytiden er viktig for Trine og Trude, og spesielt det å gjøre julen fin for barna. Her er familien samlet hos Trude. FOTO: Privat
FAMILIEJUL: Julehøytiden er viktig for Trine og Trude, og spesielt det å gjøre julen fin for barna. Her er familien samlet hos Trude. FOTO: Privat Vis mer

- Hva pleier dere å spise på julaften?

- Vi spiser alltid ribbe med tilbehør på julaften, og andre juledag lager jeg pinnekjøttmiddag til storfamilien hjemme hos Trude. Riskrem til dessert, men den er det Trude som står for, og den er verdens beste! sier Trine.

- Vi er nok innom de fleste julemiddager i julen, men når vi er lei julematen pleier vi å steke Grandis! sier Trude og ler.

Drar innom kirkegården og tenner lys

Trine forteller videre til KK at hun aldri har vært i kirken på julaften, men det har hendt at Trude og barna har dratt i gudstjeneste i timene før julemiddagen.

- Jentene mine og jeg pleier noen ganger å være i kirken på julaften. Det er veldig hyggelig. Vi drar også alltid innom kirkegården for å tenne lys for våre kjære. Det er viktig å gi en ekstra tanke til dem vi ikke har med oss lenger, sier Trude til KK.

JUL: Fra en tidligere julefeiring hos Trude. I år feirer tvillingsøstrene med mor, barn og barnebarn hos Trude. FOTO: Privat
JUL: Fra en tidligere julefeiring hos Trude. I år feirer tvillingsøstrene med mor, barn og barnebarn hos Trude. FOTO: Privat Vis mer

Begge to har gode minner fra barndomsjulefeiringene med familien da de var små.

- Jeg husker spenningen fra morgentimene på julaften. Vi fikk alltid velge en liten julepakke på morgenen, og så tok vi med oss dyner og puter og rigget oss til foran TV-en mens vi så på juleprogrammer som Tre nøtter til Askepott og Reisen til julestjernen, forteller Trine.

NISSEFAR: Trine og Trude fikk alltid besøk av julenissen da de var små. Dette bildet er fra et julebesøk i barndommen. FOTO: Privat
NISSEFAR: Trine og Trude fikk alltid besøk av julenissen da de var små. Dette bildet er fra et julebesøk i barndommen. FOTO: Privat Vis mer

- Det jeg husker best er da mamma styrte rundt med rundvask, baking og juleverksted. Mamma må alltid lage krumkaker til meg til jul. Juleverksted er for øvrig noe jeg har tatt med meg videre til mine barn og tantebarn. Og at vi kunne legge oss sent på kvelden. For ikke å snakke om riskrem! sier Trude entusiastisk, og legger til:

- Det er fortsatt favoritten i jula, selv nå som jeg er blitt voksen. Jeg har bare gode minner fra julen da jeg var lita.

Håper flere foreldre kjører hvit jul

Men selv om Trine og Trude er opptatt av å lage den beste julefeiringen for barn og barnebarn, er det også viktig for dem å gi videre til de som kanskje ikke har det like godt som dem.

- Det viktigste for meg er at jeg gir av meg selv og til andre i jula. Jeg passer på at jentene leverer julepakker under juletreet på senteret med en liten hilsen. Kanskje dette er den eneste gaven det barnet får til jul ... Ellers gir jeg også litt ekstra til Stine Sofie Stiftelse og andre veldedige organisasjoner i julen, sier Trude.

Både Trine og Trude drifter hver sin frisørsalong, og før jul åpner de begge opp salongene og gir bort hårklipp til de som trenger det.

- Vi åpner opp salongen for de mest sårbare i vår kommune, og en hel dag jobber vi gratis for å hjelpe andre. Det er så godt å gi noe tilbake i samfunnet, og spesielt de som kanskje trenger det aller mest. Og vi elsker å gi dem en god opplevelse! sier Trine.

GODE MINNER: - Jeg har bare gode minner fra julen da jeg var lita, sier Trude til KK. FOTO: Privat
GODE MINNER: - Jeg har bare gode minner fra julen da jeg var lita, sier Trude til KK. FOTO: Privat Vis mer

- Har dere noen spesielle juleønsker i år?

- Jeg har ingen spesielle ønsker i år, kun det å tilbringe familietid men mine. Familien er min julegave, sier Trine videre.

- Mitt aller høyeste ønske i jula er at alle barn blir sett og hørt. Det er viktig å være til stede med barna sine, sier Trude.

Tvillingsøstrene synes det er spesielt viktig å ta vare på hverandre nå som vi går inn i den andre Covid-julen.

- Jeg håper alle foreldre der ute dropper den siste akevitten for barnas skyld. Kanskje ha en hvit julefeiring? Vi pleier aldri å drikke på julaften, for da er barna i fokus.

Kjærligheten lar vente på seg

I tiden etter Sommerhytta-deltakelsen opplevde tvillingsøstrene å få tilsendt frierbrev fra ukjente menn som hadde sett dem i oppussingsserien.

Men til tross for frierbrev er Trine og Trude fremdeles single i dag. Fokuset ligger på barna og familien - ikke kjærligheten - sier de til KK.

- Nei, det er ingen nye flammer i mitt liv! Jeg tar det helt med ro angående det, og bruker heller tid på barn og barnebarn. Det er det som er viktigst for meg akkurat nå, sier Trine og ler.

- Kjærligheten lar vente på seg. Mitt høyeste ønske er at alle barn i de tusen hjem får en fredfull julefeiring med mye kjærlighet og mange gleder! avslutter Trude.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer