Dronning Sonja:

Sonja Haraldsen - Vestkantpiken som ble Norges dronning

82-åringen har vist at hun er en dame med tæl, som ikke er redd for å vise følelser eller gå ut av komfortsonen.

DRONNING SONJA: Sonja vært Norges dronning i 27 år - og hun har gjennomført oppgaven hun i 1991 trådde inn i som 53-åring, med en varme og hengivenhet som er blitt satt pris på av hele det norske folk. Bildet til venstre er tatt i 1970, mens bildet til høyre er tatt i 2010. Legg merke til hvor lik prinsesse Ingrid Alexandra er bestemor Sonja! FOTO: NTB Scanpix og Cathrine Wessel for Det Kongelige Hoff
DRONNING SONJA: Sonja vært Norges dronning i 27 år - og hun har gjennomført oppgaven hun i 1991 trådde inn i som 53-åring, med en varme og hengivenhet som er blitt satt pris på av hele det norske folk. Bildet til venstre er tatt i 1970, mens bildet til høyre er tatt i 2010. Legg merke til hvor lik prinsesse Ingrid Alexandra er bestemor Sonja! FOTO: NTB Scanpix og Cathrine Wessel for Det Kongelige Hoff Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

17. januar i år var det 27 år siden landets elskede konge - kong Olav den femte av Norge - gikk bort i en alder av 87 år. Kronprins Harald og kronprinsesse Sonja ble dermed Norges nye kongepar. Da var ekteparet 53 år. Men de hadde ventet hele ni år på å få lov til å forlove seg.

Etter nå 27 år på tronen har dronning Sonja (82) fått vist at hun er en dame med tæl, som ikke er redd for å vise følelser, gå ut av komfortsonen eller si hva hun mener.

Det er mange som tenker at dagens kronprinspar gikk gjennom en knalltøff kamp da de to inngikk forlovelse i 2000, men sannheten er at det er Norges kongepar - og spesielt vestkantjenta Sonja Haraldsen - som på 60-tallet sto i bresjen for «en borgerlig kvinnereformasjon» innad i de europeiske kongehus - var den som kjempet den hardeste kampen.

En kamp som skulle vise seg å vare i hele ni år.

LES OGSÅ: Kronprinsesse Mette-Marit «tok en Mette-Marit»

Krav at kronprinsen skulle velge blått blod

For det er faktisk ikke gitt at vi i år kan feire dronning Sonja og kong Haralds 27-årsjubileum som kongepar med brask og bram.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer