Dronning Sonja

Sonjas reise - fra munter attpåklatt til standhaftig dronning

Vi gratulerer vår kjære dronning Sonja med 84-årsdagen!

DRONNING SONJA: Vår alles kjære dronning Sonja fyller 84 år 4. juli 2017. Dette bildet er tatt på Skaugum den 16. juni 1969. Da var hun 32 år og ikledd en moteriktig Marimekko-kjole. Både motesansen og sitt blide vesen har dronningen beholdt i alle år. FOTO: NTB
DRONNING SONJA: Vår alles kjære dronning Sonja fyller 84 år 4. juli 2017. Dette bildet er tatt på Skaugum den 16. juni 1969. Da var hun 32 år og ikledd en moteriktig Marimekko-kjole. Både motesansen og sitt blide vesen har dronningen beholdt i alle år. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dronning Sonja og kong Harald har nå begge fylt 84 år, og står som selve symbolet på at alder kun er et tall. I et intervju med NTB i 2017, gjengitt av Dagbladet i forbindelse med kongens fødselsdag i februar, påpeker kongeparet akkurat dette selv - at de, til tross for alderen, ikke føler seg som det tallene som står svart på hvitt i fødselsattesten deres. (PSST: Sonja Haraldsen - vestkantpiken som ble Norges dronning)

– Jeg tenkte alltid at de som var 80, var utgamle, men jeg føler meg ikke utgammel selv. Alder er bare et tall, sier kong Harald i intervjuet, og får støtte av sin sporty kone:

– Er man aktiv og har helsen i behold, så tenker man ikke så mye på alderen. Selv om det ytre endres, er man jo den samme innvendig hele tiden, forklarer dronning Sonja.

LES OGSÅ: Kronprins Haakon til KK.no: - Jeg har følt meg utenfor i oppveksten

- Den lille piken lignet den døde broren sin

Søndag 4. juli 1937 ble Dagny Haraldsen (1898-1994) og forretningsmannen Karl August Haraldsen (1889-1959) foreldre til en liten pike. De hadde allerede barna Haakon (født 1921) og Gry (født 1924) fra før, og hadde opplevd å miste sønnen Karl Herman (født 1929) i en båtulykke ved Drøbak i juni året før Sonja kom til verden.

I boken «Sonja - Norges kronprinsesse», utgitt på Aschehoug forlag i 1983, står det skrevet:

«Dagny og Karl Haraldsen besluttet at det eneste som kunne hjelpe dem å komme igang med livet igjen, var å få et nytt barn. Og ett år senere begynte fødselen for det fjerde barnet. Den 4. juli 1937 om eftermiddagen kom de første veene. Det var en stekvarm dag, pappa Haraldsen var på stranden med de to eldste barna. Han kom tilbake i halv-seks-tiden og kjørte sin kone til Røde Kors Klinikk. Det var første gang hun skulle føde på sykehus».

«(...) Den lille gutten som døde, hadde vært et søndagsbarn, og nå var det søndag igjen. Dagny Haraldsen ble så ivrig. Hun ønsket inderlig at det nye barnet også skulle rekke å bli søndagsbarn. «Det må vi se å greie», sa jordmoren. Og klokken halv ni kom en liten pike. «Folk rundt meg stønnet av varme», husker fru Haraldsen, «men jeg, jeg syntes jo jeg var i himmelen. Jeg lå der med den lille piken. Et søndagsbarn skal være heldig, det er noe spesielt lyst ved et søndagsbarn». Den lille piken lignet den døde broren sin».

Hun var dermed en etterlengtet datter, og med sitt sprudlende humør og livlige væremåte brakte hun mye glede til familien Haraldsen som var bosatt i Tuengen allé 1B på Vinderen på Oslos vestkant.

LES OGSÅ: - Dronning Sonja er blant dem som har gått foran, og krevd seg sett og hørt

Møtte prinsen tilfeldigvis da hun var 13 år

Den atletiske og sporty jenta omgir seg med en stor venninnekrets og i 1950, da den kommende prinsessen er 13 år, spiller skjebnen henne et lite puss.

«Sonja fikk lov til å reise på en seilerleir for ungdom på Hankø. De seilte mye, det var både gutter og piker der, og frøken Haraldsen hadde det veldig moro. En dag kommer en av guttene rennende og napper i skjerfet hennes. Hun snur seg sint: Prins Harald. Han hadde selvfølgelig nappet i mange skjerf før hennes! Neste gang hun treffer ham var hun blitt 22 år», står det beskrevet i «Sonja - Norges kronprinsesse».

Åtte år senere skulle hun møte Harald igjen. Da hadde han vært kronprins i to år, etter at hans bestefar, kong Haakon, døde i 1957 og hans far, kong Olav, overtok tronen. De møttes i en privat tilstelning hos deres felles venn i en villa bak Vigelandsparken i Oslo.

«Vi fant raskt ut at vi snakket godt sammen», minnes dronning Sonja. «Vi var i hvert fall innom jazz og litteratur, idrett og seiling. Og vi husket begge KNS' juniorleir på Hankø åtte år tidligere». (...) Denne kvelden åtte år senere overrasket kronprinsen henne med lun humor og kjappe replikker. «Vi hadde ikke truffet hverandre siden den gang. Jeg syntes han var enda kjekkere enn på fotografiene. Og han imponerte meg med sin humor og sterke rettferdighetssans», står det beskrevet i biografien «Dronningen» skrevet av Ingar Sletten Kolloen, utgitt på Gyldendal forlag i 2012.

«Sjenansen under smilet og høfligheten rørte henne. Det gjorde også melankolien hun kunne ane i ham. Hun husket ham i ulidelig langsom sørgemarsj bak morens båre gjennom Oslos sentrum fem år tidligere. «Jeg likte øynene hans. Og han mine brune, betrodde han meg mange år senere». Utover kvelden ble begge mer og mer forundret over at de ikke hadde truffet hverandre tidligere siden de hadde så mange felles venner og bekjente. Hånden hans fant hennes», skrives det i «Dronningen».

Fra da av var de så å si uadskillige. Men kjærligheten skulle bli en kamp mot tradisjoner, fordommer og rotfestede holdninger innad i politikken, såvel som kongehuset. Kampen skulle vare i hele ni år, men den 29. august 1968 lovet Sonja og Harald hverandre evig troskap foran familie, venner og hele den norske befolkningen.

LES OGSÅ: Kronprinsbryllupet: - Jeg var 14 år og ville se med mine egne øyne at ekte kjærlighet tross alt vinner til slutt

- Det som veier tyngst i vektskålen er likevel hennes blide vesen og spontane hjertelighet

De har siden bidratt til å styrke monarkiets posisjon med sin folkelighet, engasjement og tilstedeværelse. Sammen med sine to barn, kronprins Haakon Magnus (43) og prinsesse Märtha Louise (45) - og ikke minst svigerbarn og barnebarn som har kommet til med årene - har de sørget for å spre varme også utover Norges landegrenser.

Spesielt dronning Sonja får mye skryt for måten hun har taklet dronningrollen på - en rolle som før henne ikke hadde vært «i drift» siden dronning Maud (1868-1938) regjerte side om side med kong Haakon i perioden 1905 til 1938.

I KK anno 1970 feiret vi den daværende kronprinsessens 33-årsdag, og journalist Kitt Gabor skrev følgende i sin hyllest til jubilanten:

«Hun gikk vel rustet til sin oppgave, og det hersker da heller ingen tvil om at hun i disse årene har representert kongehuset på en måte som det står all respekt av. Verdighet, stil og eleganse, det er egenskaper som man venter av en kvinne i hennes stilling, og som hun fullt ut besitter. Hun tar seg glimrende ut og fører seg nydelig, men det som veier tyngst i vektskålen er likevel hennes blide vesen og spontane hjertelighet. Hun har sans for mennesker og situasjoner, det være seg blant flyttsamer på Finnmarksvidda eller på det flytende torv på Bangkoks kanaler - når hun presiderer som vertinne på Slottet under kongens årlige middag for Storting, Regjering og Høyesterett, eller når hun tar imot eller besøker andre lands statsoverhoder og kongehus».

Se hele KK-artikkelen fra 1970 under:

I 2017 intervjuet vi fire flotte kvinner, som alle allerede har fylt 80 år, og spurt dem om hva deres forhold til jubilanten dronning Sonja er. Alle fire hyller dronningen for måten hun har håndtert dronning-rollen på.

- Det er veldig flott at Norge har «fostret» sin egen kronprinsesse, og etter hvert vår dronning. Det var bra at vi fikk en som forsto språket og som var norsk. Jeg syntes det ble for mye inngiftning i kongefamilien. Det var deilig at det kom nytt og friskere blod i kongefamilien. Sonja var bestemt og beskjeden, men hun glei fint inn. Hun er et klokt og forstandig menneske, og det føler jeg fremdeles den dag i dag. Det er ikke så enkelt å være kongelig, man er ikke så fri som vi er. Hun er en fin dronning, og hun har bare kommet seg mer og mer med årene. Flink til å kle seg er hun også, og hun oppfører seg pent. Hun er en flott dame! sa Ellinor Isaksen (85) fra Nordnes i Lyngen til KK i 2017 i forbindelse med dronningens 80-årsdag.

- Hun har vært så rakrygget og så fin. Så kongelig på en verdig måte. Jeg har beundret hennes utholdenhet og mot hele tiden. Jeg har bare fått mer beundring for henne med årene, sa Karin (90) fra Porsgrunn.

LES OGSÅ: - Hvorfor kan ikke bare kjærligheten få lov til å blomstre litt, dronning Elizabeth?

- Hun hadde ikke en lett start da hun kom inn i kongefamilien, og det synes jeg hun har taklet fabelaktig godt! Kongehuset bar preg av å være et veldig mannsdominert miljø på den tiden, men Sonja hun sto på og det måtte hun jo bare gjøre. Hun er folkelig, og kommer jo ikke akkurat fra kongeslekten, men kan allikevel alt. Hun fremhever ikke seg selv, og har gjort god figur fra kronprinsesse til dronning. Hun hadde en veldig vanskelig start, men det har hun taklet fint. Jeg syntes hun var en tøff jente. Hun holdt seg veldig i bakgrunnen i starten – og det var hun vel mest sannsynlig blitt bedt om å gjøre – men samtidig var hun veldig interessert i alt. En flott jente! sa Hilda Trudvang (91) fra Fjellhamar. Hun gikk bort i november 2017.

- Jeg var skeptisk til å begynne med. Men hun har spilt rollen sin godt. Hun viser interesse for folket, er kunstnerisk og glad i friluftsliv. Jeg syntes det var bra at han valgte en utenfor kongehuset. Hun er et bra menneske, og har mange bra interesser. Hun var velutdannet. Jeg liker henne bare bedre og bedre! sa Erni Løhre Johansen (94) fra Trondheim i 2017.

Les kjendisdamenes hilsener til dronning Sonja i forbindelse med 80-årsdagen hennes under!:

Vi gratulerer vår kjære dronning Sonja med 83-årsdagen!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer