Anmeldelse «Sonja»:

Sonjas suksess er overveldende og hun nyter «det gode selskap» med Hollywood-fiffen - men så tar hennes ekstravagante livsstil overhånd

Terningkast: 5

DET NORSKE SKØYTEIKONET SOM EROBRET - OG FALMET: Sonja Henie (spilt av Ine Marie Wilmann) nådde hele veien til Hollywood - og var på et tidspunkt en av de best betalte skuespillerne over Atlanteren - men i kinofilmen «Sonja» får vi også et innblikk i medaljens bakside. FOTO: Adi Marineci
DET NORSKE SKØYTEIKONET SOM EROBRET - OG FALMET: Sonja Henie (spilt av Ine Marie Wilmann) nådde hele veien til Hollywood - og var på et tidspunkt en av de best betalte skuespillerne over Atlanteren - men i kinofilmen «Sonja» får vi også et innblikk i medaljens bakside. FOTO: Adi Marineci Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Første juledag har storfilmen om den norske kunstløperen Sonja Henie (1912-1969) norgespremiere på kinoer over hele landet, men de som forventer seg en film med den ene Hollywood-klisjeen etter den andre blir skuffa - eller letta, er vel kanskje heller ordet.

For selv om deler av filmens handling befinner seg i The Golden Age of Hollywood - som filmepoken på slutten av 30-tallet ofte blir kalt - er den langt unna glitter og glamour. I alle fall på det personlige plan.

Unge Sonja vokste opp på Oslos vestkant, sammen med faren Wilhelm Henie (1872–1937), moren Selma Lochmann-Nielsen (1888–1961) og storebroren Leif Wilhelm Henie (1907–1984). De var en svært idrettsglad familie, og foreldrene oppmuntret begge barna til å delta i ulike sportsgrener. Allerede som seksåring forsto man at lille Sonja hadde et unikt talent på isen.

I filmen ser vi hvordan foreldrene (spilt av Anders Mordal og Anneke von der Lippe) står på sidelinjen og heier frem sine to barn, og at storebror Leif (spilt av Eldar Skar) trigger søsteren Sonja (spilt av Ine Marie Wilmann) til å ta sine første piruetter på isen - på innsjøen man kan anta ligger i Nordmarka.

Etter å ha vunnet sitt tredje og siste OL-gull under de olympiske vinterleker i Garmisch-Partenkirchen i 1936 (hun vant de to første i 1928 og 1932), blir hun oppdaget av den amerikanske eiendomsmogulen Arthur Wirtz. Da hadde hun i tillegg allerede vunnet 10 VM-gull på rad.

- Sonja kan delta i konkurranser til hun en dag ikke lenger vinner. Hva med å heller gå over til å gjøre private shows, spør Arthur Wirtz Sonja og hennes far Wilhelm, når han i en av scenene i filmen møter dem i garderoben etter at hun har innkassert OL-gullet i 1936.

DRIFTIG DAME: Sonja Henies (spilt av Ine Marie Wilmann) pågangsmot og talent fikk henne langt - ja, hele veien fra Frogner Stadion i Oslo til kunstisen i Hollywood. FOTO: Adi Marineci
DRIFTIG DAME: Sonja Henies (spilt av Ine Marie Wilmann) pågangsmot og talent fikk henne langt - ja, hele veien fra Frogner Stadion i Oslo til kunstisen i Hollywood. FOTO: Adi Marineci Vis mer

Sonjas store smil avslører at hun ikke er fremmed for tanken på å gjøre suksess over Atlanteren.

Arthur Wirtz lover henne gull og grønne skoger, dersom hun er villig til å legge ut på turné som skøytekunstens prima ballerina. Første stopp er Madison Square Garden, og hun gjør umiddelbart suksess.

LES OGSÅ: Sonja Henie blir av mange ansett som tidenes med kjente norske kvinne i utlandet - en periode var hun Hollywoods best betalte skuespiller

Etter hvert skal Sonjas ekstravagante livsstil ta overhånd

Veien til filmselskapet Twentieth Century-Fox var kort, og i filmen ser vi en knallhard forretningskvinne som lander sin egen avtale om fire spillefilmer på rappen. Ting ser ut til å gå på skinner for Sonja Henie, og hun får tilnavn som «The spectacular Sonja Henie», «The White Swan» og «The Ice Queen of Norway».

Sonja Henie har på dette tidspunktet et svært nært forhold til sin fire år eldre bror Leif, og hun hjelper ham økonomisk med å stable eiendomsbedriften Henie Hills på beina. Ved hjelp av søsterens penger kjøper han opp store landområder i California, som han siden, med stor suksess, utvikler til å bli et område bestående av lukrative eiendommer. Leif hadde tidligere drevet farens pelsforretning i Prinsens gate i Oslo, men da andre verdenskrig var på trappene ble denne bedriften avviklet.

Sonjas suksess er overveldende og hun nyter «det gode selskap» med Hollywood-fiffen. Men etter hvert skal Sonjas ekstravagante livsstil ta overhånd, og det går utover helse, familierelasjoner og ikke minst prestasjoner foran kamera og på glattisen.

En av de få som blir igjen ved Sonjas side er assistenten Connie (spilt av Valene Kane). Hun gjør alt hun kan for å få Sonja på rett kjøl igjen, men «The White Swan from Norway» er blitt «The Black Swan in Hollywood». Kald, kynisk og manipulerende.

STJERNEN OG ASSISTENTEN: Sammen utgjør skuespillerne Ine Marie Wilmann og Valene Kane en perfekt duo, og det er herlig å se to kvinner - som portretterer to så forskjellige personligheter - få så mye tid foran kamera sammen. FOTO: Jose Haro
STJERNEN OG ASSISTENTEN: Sammen utgjør skuespillerne Ine Marie Wilmann og Valene Kane en perfekt duo, og det er herlig å se to kvinner - som portretterer to så forskjellige personligheter - få så mye tid foran kamera sammen. FOTO: Jose Haro Vis mer

Manusforfatterne Andreas Markusson og Mette M. Bølstad, som denne vinteren også har gjort suksess med TV-serien «Lykkeland» på NRK, har med filmen om Sonja Henie vist at medaljen har en bakside. Sammen utgjør skuespillerne Ine Marie Wilmann og Valene Kane en perfekt duo, og det er herlig å se to kvinner - som portretterer to så forskjellige personligheter - få så mye tid foran kamera sammen. Mennene i filmen blir mer som biroller - og det må vi erkjenne at vi godt kan like.

Det eneste minuset er at vi hadde håpet på å se litt mer fra Sonjas barndom og de store, private begivenhetene i livet hennes. Det er enkelte partier i filmen som vi føler ikke blir belyst nok (som for eksempel ekteskapet med Winthrop Gardner som varte fra 1949 til 1956), og som gjør at vi sitter igjen med flere ubesvarte spørsmål.

Når det er sagt er «Sonja» en morsom, rørende og inspirerende film om en av vår tids absolutt driftigste sportsutøvere. Et must i romjulen!

HOVEDROLLE: Ine Marie Wilmann portretterer skøyteikonet Sonja Henie i den nye, norske storfilmen «Sonja». Her fra presselansering i desember. FOTO: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
HOVEDROLLE: Ine Marie Wilmann portretterer skøyteikonet Sonja Henie i den nye, norske storfilmen «Sonja». Her fra presselansering i desember. FOTO: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

«Sonja» har norgespremiere 25. desember 2018.

LES OGSÅ: Ine Marie Wilmann trente syv dager i uken for den krevende rollen som kunstløper-ikonet Sonja Henie

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer