Sophie Elise

Sophie Elise: - Det er ikke noe galt i å ha litt strekkmerker

Men bloggeren har ikke alltid følt det slik.

SOPHIE ELISE: Den 21 år gamle bloggeren har lært seg å akseptere strekkmerkene sine. Her fra Spellemannsprisen i Oslo i januar.  Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
SOPHIE ELISE: Den 21 år gamle bloggeren har lært seg å akseptere strekkmerkene sine. Her fra Spellemannsprisen i Oslo i januar. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

 - Alle kan få strekkmerker, men noen faktorer øke sannsynligheten for å få dem. Som at du er kvinne, har familiehistorie med strekkmerker eller går raskt opp og ned i vekt, har hudlege Michael Zangani tidligere uttalt til KK.no. Strekkmerker er altså noe de fleste av oss har, men som vi prøver å skjule så godt som mulig. 

Superblogger Sophie Elise Isachsen (21), som driver en av Norges mest leste blogger, viste nylig fram sine strekkmerker på nettopp bloggen. Se bildet her.

«Som dere vet har jeg endel strekkmerker på rumpe og lår. Disse begynte å dukke opp da jeg fylte 16 år, og med årene har de hverken bleknet eller blitt sterkere. Jeg personlig mener ikke at det er noe galt i å ha litt strekkmerker, det er helt naturlig og kroppen forandrer seg jo med tiden. Men for noen år siden følte jeg det ikke slik».

STREKKMERKER: - Strekkmerker er ganske enkelt vev i underhuden/bindevev som revner, har hudlege Ernst A. Veer tidligere uttalt til KK.no.  Foto: Artem Furman - Fotolia
STREKKMERKER: - Strekkmerker er ganske enkelt vev i underhuden/bindevev som revner, har hudlege Ernst A. Veer tidligere uttalt til KK.no. Foto: Artem Furman - Fotolia Vis mer

«Jeg har sjekket opp i mulighetene for å få strekkmerkene mine fjernet, men alt var veldig dyrt, krevde mange behandlinger, ville ha vært smertefullt.. Ja, listen er lang. Så jeg lot det ligge, og i dag tenker jeg ikke på det lenger. MEN, jeg vet at ikke alle føler det på den måten, og jeg kan relatere meg til usikkerheten»

- Det er en myte at fuktighetskrem og oljer hjelper

I innlegget tipser Sophie Elise om et oljeprodukt som visstnok skal få bukt med strekkmerkene. Hudlege Ellen Slevolden i Oslo Hudlegeforening har imidlertid forklart oss tidligere at det dessverre er en myte at fuktighetskrem og oljer skal kunne gjøre at merkene forsvinner helt.

- Det finnes ingen vitenskapelig dokumentasjon på at man kan fjerne strekkmerker 100 prosent. Vitamin A-syre kan forsøkes, for studier har vist at dette kan dempe utviklingen av strekkmerker, sa hun til KK.no i fjor høst.

Også hudlege Ernst A. Veer ved Oslo Hudlegesenter, har bekreftet dette. 

- Det finnes dessverre ingen godt etablert behandling av strekkmerker, selv om det er mye du kan prøve.

Det er også vanskelig å forebygge, ettersom strekkmerker i de fleste tilfeller er et resultat av at du vokser raskt - som i puberteten eller i svangerskapet.

- Man kan til dels unngå strekkmerker på grunn av rask muskelvekst, som ved hard trening - ofte kombinert med anabole steroider, og ved vektoppgang, men ved pubertet og svangerskap er dette vanskelig, har Veer forklart.

Omega-3 kan forebygge strekkmerker

Grethe Marie Grimen, rektor og daglig leder av Beauty hudpleieskole, har tidligere uttalt KK.no. at det kan være effektivt med inntak av omega-3.

VED GRAVIDITET: Det er veldig vanlig å få strekkmerker på magen i forbindelse med graviditet.  Foto: David J. Green - lifestyle themes / Alamy/All Over Press
VED GRAVIDITET: Det er veldig vanlig å få strekkmerker på magen i forbindelse med graviditet. Foto: David J. Green - lifestyle themes / Alamy/All Over Press Vis mer

- Det beste for å forebygge ved siden av hudpleieprodukter er å ta tilskudd av omega-3. Å gi huden nok fuktighet både innenfra og utenfra forebygger ved at huden tåler å bli strekt lenger før den sprekker, sier hun.

- Se for deg en tørr gummistrikk som blir strukket, kontra en som er smurt inn med olje.

Og dette er nok noe av det viktigste, for også Grimen forteller at det er begrenset hva du kan gjøre når de først har oppstått. Det er tross alt en skade i bindevevet, på lik linje med et arr. Du kan imidlertid redusere størrelsen og forbedre fargen med behandling på klinikk, i tillegg til produkter hjemme.

- Behandlinger kan være «resurfacing» (jour. anm: en laserbehandling) eller IPS (jour. anm: lysbehandling). De beste resultatene får du hvis strekkmerkene behandles så raskt som mulig og helst innen to år, sier hun.

Derfor får vi strekkmerker

- Det er mange årsaker til strekkmerker. Den fysiologiske faktoren - strekking av huden, og hormonelle faktorer - effekten av steroider fra binyrene, østrogen og relaxin på hudens elastiske fibre, har Grimen forklart. 

I svangerskapet er det den raske veksten av magen, som kan gjøre at huden «revner», og det oppstår typiske vertikale striper.

Det kan imidlertid også oppstå ved kraftig trening.

- Det er ganske utbredt blant kroppsbyggere og de som går fort opp i vekt - dermed også menn. Bruk av anabole steroider gjør en også mer utsatt for å utvikle strekkmerker. Det er også vanlig blant yngre kvinner, kvinner med store babyer og overvektige, sier Grimen.

Men hva er egentlig strekkmerker?

- Strekkmerker er ganske enkelt vev i underhuden/bindevev som revner, har hudlege Veer tidligere forklart.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer