Søppelkasser

Søppelkassene i Malmö vekker oppsikt internasjonalt

Hadde du blitt fristet til å kaste mer søppel i søppelkasser som takker deg med sexy kommentarer?

DIRTY TALK: Blir du mer fristet til å kaste søppel dersom søppelkassene takker deg med en sensuell stemme? FOTO: NTB
DIRTY TALK: Blir du mer fristet til å kaste søppel dersom søppelkassene takker deg med en sensuell stemme? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Hhadde du blitt fristet til å kaste mer søppel dersom søppelkassene snakket til deg og takket for at du matet dem med søppel? Og hva om de takket deg i en sensuell tone?

Det er ingen nyhet at Malmö har snakkende søppelkasser. I 2017 gikk den svenske byen til anskaffelse av 18 avfallsbeholdere som takker alle som kaster søppel i dem. Bystyret i Malmö jobber for å være en miljøvennlig by og de snakkende søppelkassene skal bidra til å få innbyggerne til å kaste mer søppel.

I dag er det kun to søppelkasser som er programmert til å prate når forbigående kaster noe i dem – men det har skjedd en endring.

Forskjellen er at nå snakker de så kalt «dirty talk».

Når avfallsbeholderne åpnes, takker de med en sensuell tone. Med en dose humor relatert til søppelkastingen, håper bystyret at flere tar seg bryet med å kaste søppel på riktig sted.

«Åh, akkurat der, ja!»

I videoen over, filmet av The Local-journalist Richard Orange, sier søppelkassene fraser som «Åh, akkurat der, ja!», «Kom tilbake snart og gjør det igjen!» og «Mmm, litt mer til venstre neste gang».

Kampanjen har fått stor oppmerksomhet og har blitt omtalt av blant annet The New York Post og CNN. Humoraspektet gir søppelkassene oppmerksomhet, og da gjenstår det å se om bystyret i Malmö lykkes i planen om å få innbyggerne til å bruke dem i større grad.

«Utsagnene er deler av en kampanje der intensjonen er å få flere til å snakke om det mest skitne som finnes: Søppel», fortalte Marie Persson i Malmö bystyre til Sydsvenskan.

Hun fortalte at målet var å finne en humoristisk måte å nå ut med beskjeden på og å gi en positiv tilbakemelding til mennesker som gjør det rette – ved å gi dem en god latter.

Møter kritikk

Menneskene som står bak kampanjen har imidlertid ikke bare fått utelukkende positiv respons. Den sexy stemmen høres ut som en kvinnestemme, og Lila MacLellan, reporter i The Quartz, mener at det er nok en måte å objektivere kvinner på.

Hun skriver at det er en sexistisk markedsføringsmetode – samtidig som det gjør at man kan assosiere søppel meg kvinner. At det finnes flere kjønnsnøytrale digitale stemmer, synes hun det er synd at har blitt oversett.

Persson bekrefter at det er en kvinnestemme og at personen bak ønsker å forbli anonym, men hun avslører at det er en kjent svensk kvinne bak de sexy utsagnene.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer