Mischa Barton:

- Sosiale medier gir deg større kontroll

Mischa Barton (34) ble jaget av paparazzier på 2000-tallet, og ble et offer for kjønnsdiskrimenerende journalistikk. Derfor mener hun selfien er viktig.

BLE MOBBET I PRESSEN: I tiden etter suksesserien The O.C var skuespiller Mischa Barton (34) stadig i pressen, som oftest omtalt i negative ordelag for kroppsfasong, klær og manglende talent- - Jeg tror vi har kommet lengre nå, sier hun i et stort intervju. FOTO: NTB Scanpix
BLE MOBBET I PRESSEN: I tiden etter suksesserien The O.C var skuespiller Mischa Barton (34) stadig i pressen, som oftest omtalt i negative ordelag for kroppsfasong, klær og manglende talent- - Jeg tror vi har kommet lengre nå, sier hun i et stort intervju. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mischa Barton var bare 17 år gammel i 2003, da hun som overklassejenta Marissa Cooper i dramaserien «The O.C», ble superstjerne nærmest over natta. Pressens nye it-girl var født, og med den statusen fulgte også pressefotografenes konstante overvåking, også etter at serien var over etter fire sesonger i 2007.

I likhet med karakteren hun spilte, utviklet også Mischa Barton selv rusproblemer, og har også fortalt at hun tidvis slet med alvorlig depresjon. I 2009 ble hun innlagt på psykiatrisk avdeling, og i forkant av hendelsen hadde hun vært arrestert for fyllekjøring og besittelse av narkotika, og sist ut i serien av skandaler var ekskjærestens forsøk på å selge videomateriale med seksuelt innhold av de, hvor Mischa valgte å gå rettens vei for å stoppe det hele - og vant fram i 2017.

- Jeg valgte å gå videre med dette, ikke bare for min egen del, men for alle kvinner der ute, uttalte Mischa til pressen den gang, og understreket hvor tøft det hadde vært, og at hun ikke unner noen andre en tilsvarende opplevelse.

STJERNELAGET: Mischa Barton (34) vant en rekke priser og ble et stilforbilde for unge jenter verden over på tidlig 2000-tall. Det gjorde også ønsket om å pirke borti den tilsynelatende perfekte fasaden sterkt, i pressen. Foto: NTB Scanpix
STJERNELAGET: Mischa Barton (34) vant en rekke priser og ble et stilforbilde for unge jenter verden over på tidlig 2000-tall. Det gjorde også ønsket om å pirke borti den tilsynelatende perfekte fasaden sterkt, i pressen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Diverse skandaler har det unektelig vært, men det man i retrospekt kanskje husker best, er de utallige negative oppslagene om Mischas utseende, drevet fram av paparazzifotografer og gjengitt i sladrepressen.

Særlig datidens nådeløse kjendisblogger Perez Hiltons konstante kampanje mot det han mente var en talentløs skuespiller med en dvask kroppsfasong, så til å skape aksept for å mobbe skuespillerens utseende. "Cellulitter på 23-åringer er aldri vakkert - vi blir kvalme" er bare et eksempel på en typisk tittel på datidens største sladre-blogg.

Vinklingene framstår i dag som håpløst kvinnediskriminerende og sjåvinistiske, og Mischa selv tror ikke slike oppslag ville blitt akseptert i dag på samme måte, blant annet på grunn av Metoo-bevegelsens bevisstgjøring, og mindre aksept for mobbing.

Turte ikke gå ut

- Da det pågikk ønsket jeg ikke å forlate huset. Jeg hadde PTSD-lignende symptomer, sier Barton til magasinet om hvordan det opplevdes å bli hengt ut i pressen. Særlig påpeker hun at det å ikke ha en kanal å ta til motmæle i, opplevdes som hardt. For dette var før sosiale medier.

(Perez Hilton opererer fortsatt som Hollywood-blogger, men har også uttalt at han ikke er like stolt over tidligere virke, blant annet har han snakket om det på The Ellen DeGeneres Show i 2010.)

Ifølge Mischa har verden heldigvis gått framover.

- Jeg tror vi har utviklet oss som samfunn, og er langt mer kroppspositive enn vi var tidlig på 2000-tallet, sier skuespilleren og påpeker at stjerner som for eksempel Billie Eilish framstår som en som ikke lar seg diktere.

- Hun er mer sånn: Ja, jeg er en kvinne. Jeg har gode dager. Og dårlige dager. Og jeg trenger ikke vise fram kroppen min på en måte jeg ikke ønsker, sier Mischa.

EN MER BEVISST TID: - Jeg tror vi reagerer mer på mobbing nå enn tidligere, sier Mischa Barton i intervjuet med Paper Magazine. Foto: NTB Scanpix
EN MER BEVISST TID: - Jeg tror vi reagerer mer på mobbing nå enn tidligere, sier Mischa Barton i intervjuet med Paper Magazine. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hun tror også at framveksten av sosiale medier har gitt stjernene en ny arena å uttrykke seg i, og at det gir større råderett over eget image.

- Det å kunne bestemme selv hvilket bilde du deler, det ligger en frihet i det.

Selv opplevde hun at et paparazzi-bilde styrte livet hennes, og at de kunne leve sitt eget liv, ofte med usanne historier rundt. Både hun selv og at management levde med en konstant frykt om at karrieren kunne være over dersom hun skulle bli avbildet på feil tidspunkt i et uflatterende øyeblikk.

- I dag kan det selvsagt fortsatt skje, men da kan man likevel nå fram med sin versjon via sosiale medier, påpeker Mischa.

Hun mener det ligger en makt i å kunne publisere sine egne bilder, og kommunisere direkte med følgerne sine, selv om hun understreker at det selvsagt er utfordringer med dagens medievirkelighet også. Blant annet at "alle" er fotografer.

- Noen ganger skulle jeg ønske at jeg ikke fikk fullt så hard medfart som jeg fikk den gangen, men jeg ser på det som en erfaring, og jeg er heldig som fortsatt har det gøy og er i arbeid, sier Mischa som er antatt å dukke opp, også i sesong 2 av realityserien «The Hills - New Beginnings».

For de av oss som kikket på den første sesongen, kunne vi glede oss over et ekte Girl Power-øyeblikk, der Mischa faktisk møter sin nemesis Perez Hilton på fest, og forteller han hvor vondt hun opplevde nett-mobbingen den gang. Og selv om man skal godta en unnskyldning, kjennes det litt godt når hun åpenbart ikke tar imot det som kan se ut som en lettvint beklagelse fra bloggeren.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer