Sossen Krogh

Sossen Krohg (92) om den siste tiden: - Her er det ingen som prøver å oppdra meg

Les KKs siste intervju med den norske skuespillerdivaen, som sovnet inn natt til fredag.

SOSSEN KROHG: Den flotte skuespillerinnen ble 92 år. Her er hun fotografert i familiens sommerhus på Hvaler i 2009. Foto: Einar Aslaksen for NTB Scanpix
SOSSEN KROHG: Den flotte skuespillerinnen ble 92 år. Her er hun fotografert i familiens sommerhus på Hvaler i 2009. Foto: Einar Aslaksen for NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den talentfulle Oslo-skuespillerinnen Sossen Krohg er gått bort, melder NRK. Hun ble 92 år. For de fleste var det rollen som familieoverhodet «Astrid Anker-Hansen» i TV 2-såpeserien «Hotel Cæsar» som de fleste forbinder med Sossen, men hun var så mye mer enn det. 

I oktober hadde KK et stort intervju på trykk med den flotte damen, og dette var et av de siste intervjuene hun ga. Intervjuet fant sted på Sossens lille enerom på Majorstuen bo- og servicesenter i Oslo hvor hun tilbrakte den siste tiden av sitt lange liv. Hun var diskret sminket. Det lange, gråsprengte håret lå nykjemmet over skuldrene. Glamourfaktoren på avdelingen var høynet med en fotsid strikkekjole med innvevde, glitrende tråder. 

Hun så ut som den divaen hun var, og under intervjuet mimret hun tilbake om sin avdøde ektemann Guy Krohg. Han gikk bort høsten 2002.

Norges siste bohemer, ble ekteparet Guy og Sossen Krohg ofte kalt. De møttes på kunstnerkarneval i Oslo. Sossen, uttalt Såssen, var selve bohemdronningen, slik journalist Hugo Lauritz Jenssen har titulert henne i en biografi som kom ut i fjor høst. Kunstnerparet videreførte slekten, Kristianiabohemenes livsførsel, pendlet mellom Paris, Theatercaféen og Oslo vest – og tok begjærlig for seg av klodens goder. Sossen selv hevdet at hun aldri nektet seg selv noe, bortsett fra mat når hun ville være tynn.

ET AV DE SISTE INTERVJUENE: I uke 43 møtte KK den flotte skuespillerinnen Sossen Krogh. Dette ble et av de siste intervjuene hun ga før sin død. Foto: Faksimile
ET AV DE SISTE INTERVJUENE: I uke 43 møtte KK den flotte skuespillerinnen Sossen Krogh. Dette ble et av de siste intervjuene hun ga før sin død. Foto: Faksimile Vis mer

Hun fortalte til KKs journalist Kristin M. Hauge at ektemannen Guy nektet henne å utføre plastisk kirurgi.

– Ja! Jeg ville ikke bli gammel og få rynker. Jeg skulle være så flott. Guy nektet meg å endre noe siden han var kunstmaler og hadde malt ansiktet mitt så mange ganger. Jeg skulle være den jeg var. Men jeg tror jeg gjorde det likevel. Jeg fikk i hvert fall penger til ansiktsbehandlinger hver uke av ham. Se her, jeg har fortsatt ikke rynker! Huden min er jo veldig glatt! Det er merkelig. Kan du skjønne det?, sa hun i oktober.

- Før så jeg meg i speilet og var forfengelig. Jeg sminket meg hver dag. Det har jeg sluttet med.

SLIK VI KJENNER HENNE: Det er mange som forbinder Sossen Krogh med rollen som Astrid Anker-Hansen i såpeserien Hotel Cæsar på TV 2. En rolle hun hadde i 12 år. Foto: Atle Bye / TV 2
SLIK VI KJENNER HENNE: Det er mange som forbinder Sossen Krogh med rollen som Astrid Anker-Hansen i såpeserien Hotel Cæsar på TV 2. En rolle hun hadde i 12 år. Foto: Atle Bye / TV 2 Vis mer

Ville helst bare ligge på sengen og hygge seg

Sossen Krohg var alltid glad i å gå lange turer på Frogner og Majorstuen hvor hun bodde store deler av livet. Mot slutten av livet opphørte disse turene. Helst vil hun bare ligge på sengen og hygge seg.

– Her er det ingen som prøver å oppdra meg. Jeg får være den jeg er. De ber meg ikke ta meg sammen og gå opp og ned i gangene heller. De lar meg være den dovne jeg er.

Hun stryker det lange håret vekk fra ansiktet. Neglene på de lange, tynne fingrene er vinrøde og velstelte.

– Det er en nevrose jeg har. Jeg må alltid ha lakkede negler. Jeg hadde svarte negler før. Alle syntes det var så stygt, men jeg syntes det var morsomt. Jeg hadde det på tærne også.

Var den første i Norge som brukte bikini

Sossen bodde 18 av sine beste år i Paris. La mode var en del av hennes liv. Så viktig at hun uten betenkning pantsatte et arvet familiesmykke i rav for å ha råd til kjøpe den første og flotteste bikinien hun hadde sett noen gang. Den var laget av hvitt lerret – og fantes bare i Stockholm. Hun reiste ens ærend.

– Jeg var den første i Norge med bikini. Det var litt uanstendig å vise fram magen på den tiden, sier hun stolt.

Sossen Krogh var den første kvinnen i Norge med miniskjørt også. 

FARGERIK: Sossen Krogh skilte seg alltid ut, og elsket å bruke farger. En ekte diva! Her fra premiere på Edit Piaf på Det Norske Teatret i 2004. Foto: NTB Scanpix
FARGERIK: Sossen Krogh skilte seg alltid ut, og elsket å bruke farger. En ekte diva! Her fra premiere på Edit Piaf på Det Norske Teatret i 2004. Foto: NTB Scanpix Vis mer

– Men en gang var jeg avbildet i et blad med det korte skjørtet. Da sto det i bildeteksten: «Sossen Krohg bruker korte skjørt, selv om hun har korte og tykke ben». Den kommentaren fikk meg i dårlig humør resten av livet.

- Sluttet du å gå i korte skjørt på grunn av den kommentaren?

– Nei da, det var jo korte skjørt det skulle være på den tiden. Men senere kom de lange kjolene, og da begynte jeg å bruke dem. Guy pleide å gi meg penger slik at jeg kunne kjøpe en ny kjole hver måned. Han sendte meg opp til Stortinget, øverst i gaten der det var en butikk med utenlandske kjoler som Guy likte å se meg i. Siden har jeg alltid brukt lange kjoler. 

At Sossen Finne Anker Krohg var en kvinne for seg selv er det ingen tvil om.

Til NRK sier hennes sønn Frode Krohg at hun avsluttet livet med en sterk tilfredshet, til tross for at hun visste hvilken vei det gikk.

– Hun har levd et flott liv og opplevd mye bra. Hun var veldig fornøyd, men var også svak en stund og klar over at det gikk den veien.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer