Hjelperytteren:

Spiller angrende synder i ny dopingsatire

- Et slags skråblikk på hvordan man skal forholde seg til fallet til en kjendis eller sportshelt, sier skuespiller Silje Salomonsen til KK.

DOPINGSATIRE: Tidligere hjelperytter Kimberly ‘Kim’ Karlsen (spilt av Silje Salomonsen) i samtale med syklistkollega Grete Stein (spilt av Agnes Kittelsen). FOTO: Norsk filmdistribusjon
DOPINGSATIRE: Tidligere hjelperytter Kimberly ‘Kim’ Karlsen (spilt av Silje Salomonsen) i samtale med syklistkollega Grete Stein (spilt av Agnes Kittelsen). FOTO: Norsk filmdistribusjon Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I spillefilmen Hjelperytteren, som har premiere 30. august, er vi flue på veggen i det fiktive sykkelsportmiljøet der den amerikanske syklisten Nancy Legpowers (spilt av Rachel Cohen) er blitt avslørt som dopingsynder, sammen med resten av syklistene på sykkellaget hennes.

Norske Kimberly ‘Kim’ Karlsen (spilt av Silje Salomonsen) er den tidligere hjelperytteren til Nancy Legpowers (som for øvrig er en omskrivning av Lance Armstrong - den amerikanske syklisten som i 2013 erkjente å ha dopet seg til samtlige syv Tour de France-seire), og hun gjør et tappert forsøk på å legge frem sin versjon av saken på en pressekonferanse.

«Tappert» er vel kanskje mer riktig her, for krokodilletårene sitter løst.

Visste ingenting om sykkelsporten før hun fikk rollen

Det er 15 år siden hun la opp som hjelperytter, og nå håper hun at ærligheten kan sette et punktum for ugjerningene hun har gjort. Men ting går ikke like smertefritt som hun har sett for seg.

SAMMENLIGNING: Den tidligere proffyklisten blir sammenlignet med den beryktede NS-lederen Vidkun Quisling i filmen. FOTO: Nors Filmdistribusjon
SAMMENLIGNING: Den tidligere proffyklisten blir sammenlignet med den beryktede NS-lederen Vidkun Quisling i filmen. FOTO: Nors Filmdistribusjon Vis mer

Det rakner rett og slett for den tidligere hjelperytteren - mannen ønsker pause, ingen sponsorer vil ha henne, og i tillegg har datteren begynt å jukse på prøver på skolen. Klarer hun å komme seg ut av fadesen med hodet høyt hevet?

- Det er karakteren jeg spiller som har sørget for at Nancy Legpowers er blitt en stjerne i Amerika. Nå som hun er blitt tatt for doping, nøstes saken opp. Filmen er bygget på virkelige hendelser fra den tiden da det var en del syklister som ble tatt for doping, sier skuespiller Silje Salomonsen (41) til KK, når vi møter henne i forbindelse med et presseevent på Cinemateket i Oslo.

Det er den norske filmregissøren Jannicke Systad Jacobsens (44) som står bak Hjelperytteren. Hun har tidligere gjort suksess med komedien Få meg på, for faen! (2011).

- Hva visste du om sykkelsporten før du fikk rollen, Silje?

- Ingenting! sier hun og ler.

- Jannicke har gjort enormt mye research og hun er veldig sykkelinteressert. Så har jeg begynt å snakke med folk. Det er en enorm sykkelinteresse i Stavanger der jeg kommer fra. Folk sykler Birken og Nordsjørittet og alt det der.

Spilte inn scener i Tour de France-løypa

Det var den 22 år gamle proffsyklisten Stine Borgli som lærte Silje å bli komfortabel på sykkelen - men det var ingen kjære mor i begynnelsen.

- Hun heiv meg ut for de bratteste bakker. Jeg ramlet over en lav sko, og fikk en del skrubbsår. Det ser jo rimelig dumt ut når man detter, for man kan ikke komme seg ut på vanlig måte på grunn av sykkelskoene. Jeg var livredd. Man henger jo fast i skoene og sitter fremoverbøyd med kroppen. Så da jeg falt, føles det som at fallet varte ekstremt lenge! sier hun, og legger til:

- Det gikk litt utover hofter og albuer, men til slutt finner man ut av det. Det å sykle på den sykkelen var helt fantastisk. Det var noe helt annet enn min gamle DBS med barnesete! sier hun og ler igjen.

Flere av scenene i filmen ble spilt inn i Maridalen i Oslo, men også utenfor Norges landegrenser - nærmere bestemt, deler av den tøffe Tour de France-ruten.

- Vi syklet det vanvittige fjellet Mont Ventoux der løypene til Tour de France går. Det var ganske heftig fordi det blant annet ikke er gjerder på sidene! Det blåser over skodda, og de andre syklistene fyker forbi deg. Det var både en veldig kul og veldig skummel opplevelse.

Som proffsyklist skal Silje se rimelig velutstyr ut i filmen, og med en sykkel til 40 000 kroner innfridde hun det «kravet».

- Jeg ble veldig glad i sykkelen, og følte at den ble min etter hvert. Hvis jeg hadde fått beholde den sykkelen til 40 000 kroner, så skulle jeg ha fortsatt med syklingen!

- Filmen beskrives som en dopingsatire - hva legger dere i det?

- Satiren her ligger i det at dette er et slags skråblikk på hvordan man skal forholde seg til fallet til en kjendis eller sportshelt. Man har jo disse «reglene» og normene for hva som er greit og ikke greit, når man har gått på en smell, og dersom man ikke følger dem, så er man ute av gamet, forklarer hun.

NYHETENE: Tidligere proffsyklist Grete Stein (spilt av Agnes Kittelsen) stiller opp på nyhetene for å avkrefte at hun har hatt noe med dopingen å gjøre. Her med nyhetsanker Jon Gelius - som spiller seg selv. FOTO: Norsk Filmdistribusjon
NYHETENE: Tidligere proffsyklist Grete Stein (spilt av Agnes Kittelsen) stiller opp på nyhetene for å avkrefte at hun har hatt noe med dopingen å gjøre. Her med nyhetsanker Jon Gelius - som spiller seg selv. FOTO: Norsk Filmdistribusjon Vis mer

Silje tror at de fleste folk har en oppfatning av hva som er greit å gjøre og å si, det ser man jo både i politikken og ellers i samfunnet, påpeker hun.

- Hvis man har driti seg ut så må man gjøre sånn og sånn, og så er det upassende å gjøre sånn og slik. Folk er veldig forsiktige med hva man kan si, fordi at folk kan bli støtt. Det er oppskrifter, som gjør at folk ikke tør å mene det de står for.

Og det er nettopp dette Silje liker med rollekarakteren Kim - at hun går mot strømmen.

- Selv om hun ikke er en veldig sympatisk person, står hun veldig i det hun mener og er veldig sta. Selv om hun skjønner at hun har gjort noe feil. Det liker jeg!

- Johaug-saken eksploderte rundt opptakstid

Silje tror at dersom man følger disse uskrevne reglene, beklager seg, og legger seg flat, så kan man komme inn i varmen igjen.

- Og hvis man kommer med en holdningskampanje mot det man nettopp har gjort, og snakker ut om den tunge tiden, kan man få lov til å komme inn i varmen igjen i politikken, i idretten eller som lærer på barneskolen. Da kan man få en ny sjanse, men da skal man gått den riktige veien tilbake igjen.

- Man kan jo ikke unngå å tenke på Therese Johaug-saken i en setting som dette, var det noe dere tenkte på underveis i prosessen med filmen?

- Johaug-saken eksploderte rundt opptakstid. Det var etter at Jannickes historie var satt. Men det er en liten nikk til den saken med Nader, som spiller min agent. Han har en liten leppepomade-spøk i filmen. Det er heftigere doping det er snakk om i denne filmen da, det er bloddoping, forklarer hun.

- Brukte du noe av Johaug-saken, som for eksempel den nå godt kjente pressekonferansen, inn i researchen til rollen?

- Det er jo blitt snakket om at Johaugs pressekonferanse ble litt for «mye», mens andre i lignende situasjoner igjen har vist for lite følelser. Menn i en slik situasjon får ofte høre det. Det er jo også derfor dette er en satire, for det er veldig interessant hvordan man agerer og opptrer i en skandale.

I RAMPELYSET: I filmen har den tidligere proffsyklisten Kim Larsen vært nødt til å stå frem som en angrende synder. Her fra pressekonferansen der hun innrømmer bloddoping. FOTO: Norsk Filmdistribusjon
I RAMPELYSET: I filmen har den tidligere proffsyklisten Kim Larsen vært nødt til å stå frem som en angrende synder. Her fra pressekonferansen der hun innrømmer bloddoping. FOTO: Norsk Filmdistribusjon Vis mer

Det Silje synes er ekstra stas med denne rollen, er at det en kvinnerolle der hun ikke er et offer for noe fælt eller noe blir dyttet på henne.

- Hun har tatt det valget selv. Valget om å dope seg har hun tatt selv, valget om å si det høyt blir hun på en måte presset til. Dette handler om juks, og det er lett å kjenne seg igjen i, for det er juks i alle bransjer. Man kan jo trekke paralleller til implantater og botox også - hvor går grensen og hva er greit? Hvor langt forsvarer du det du gjør? sier hun med et lurt smil, før hun legger til:

- Jeg liker at Jannicke har snudd alt på hodet, og kjører damene der som mennene egentlig er. Skifter på navnene og gjør en humorvri på det, mens mannen er hjemme og steller ungene. Det er kult!

Hjelperytteren har norgespremiere fredag 30. august 2019.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer