The Keepers

Spoiler alert: Spørsmålene vi sitter igjen med etter å ha sett The Keepers

Hvorfor ble aldri sigarettstumpen som ble funnet på åstedet DNA-testet, og hvem er Pater Bob?

THE KEEPERS: Søster Cathy Cesnik ble funnet drept 3. januar 1970 - da hadde hun vært forsvunnet i rundt to måneder. Pater Joseph Maskell er mistenkt for å ha hatt noe med saken å gjøre. Foto: Netflix
THE KEEPERS: Søster Cathy Cesnik ble funnet drept 3. januar 1970 - da hadde hun vært forsvunnet i rundt to måneder. Pater Joseph Maskell er mistenkt for å ha hatt noe med saken å gjøre. Foto: Netflix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 19. mai i år slapp strømmetjenesten Netflix den egenproduserte dokumentarserien «The Keepers», og ble i løpet av få dager vårens store serie-snakkis. (Psst: Hinter om ny «Making A Murderer»-sesong!)

Kort fortalt handler true crime-serien om jakten på nonnen Søster Cathy Cesniks morder - eller mordere. Vi gjør oppmerksom på at det i teksten under kommer såkalte spoilere, så dersom du ikke har sett serien ferdig ber vi deg om å slutte å lese nå.

Den 7. november 1969 forsvant den populære læreren fra Baltimore, hvor hun bodde og jobbet, og rundt to måneder senere ble liket hennes funnet i nærheten av en søppelfylling i Lansdowne, Maryland. Hun ble bare 26 år.

LES OGSÅ: Helen Davidson ble brutalt drept i 1966. 50 år senere tok Monica Weller saken i egne hender

SKYLDIGE?: Både Pater Maskell og Pater Magnus tilknyttes overgrepene som skjedde på Archbishop Keough High School på 60-tallet. Foto: Netflix
SKYLDIGE?: Både Pater Maskell og Pater Magnus tilknyttes overgrepene som skjedde på Archbishop Keough High School på 60-tallet. Foto: Netflix Vis mer

Rettsmedisinere konkluderte med at hun døde av hjerneblødning som følge av et kraftig slag mot venstre tinning. Politiet sto uten spor og bevis med tanke på hva som hadde skjedd med læreren. Da hun døde jobbet hun ved en offentlig videregående skole i Baltimore, men hadde før den tid jobbet som lærer i engelsk og drama ved den katolske skolen Archbishop Keough High School. (Psst: Joseph Evans jr. hevder at Steven Avery innrømmet drapet på Teresa Halbach til ham!)

Her hadde hun fått nyss i at den mektige presten Pater Joseph Maskell, som var ansatt ved skolen, seksuelt misbrukte flere elever. Maskell arrangerte også «anonyme treff» hvor andre mektige personer, blant annet innen den katolske kirke og Baltimore-politiet, kunne utføre samme grove lovbrudd mot elevene som Maskell selv gjorde. 

LES OGSÅ: Burke Ramsey (29) om drapet på lillesøster JonBenét (6): - Jeg vet at folk tror jeg gjorde det

JANE DOE: Offeret Jean Hargadon Wehner, aka Jane Doe, forteller i dokumentarserien om de grufulle opplevelsene hun erfarte da hun gikk på videregående i Baltimore på 60-tallet. Foto: Netflix
JANE DOE: Offeret Jean Hargadon Wehner, aka Jane Doe, forteller i dokumentarserien om de grufulle opplevelsene hun erfarte da hun gikk på videregående i Baltimore på 60-tallet. Foto: Netflix Vis mer

Dette fikk visstnok Søster Cesnik kjennskap til, og kort tid før hun skulle gå videre med saken ble hun altså drept. Det var ikke før på 90-tallet, da to tidligere elever sto frem (kalt Jane Doe og Jane Roe), at saken ble belyst igjen. Men på grunn av foreldelsesfristen ble ikke saken gjenopptatt. I tillegg var det enkelte som hevdet at ofrenes minner så mange år senere ikke var troverdig. (Psst: Da Marianne var 36 år kom de første flashbackene fra overgrepet: - Jeg skjønte ikke hva jeg var redd for)

Men historien om Søster Cesnik og Pater Maskell sluttet (heldigvis) ikke der. 

Gemma Hoskins og Abbie Fitzgerald Schaub, to av Søster Cesniks tidligere elever ved Archbishop Keough High School, bestemmer seg for å etterforske saken på egenhånd på vegne av Cesnik og ofrene. Resultatene får du altså se nærmere i dokumentarserien «The Keepers» regissert av Ryan White. Men etter å ha «binge-watched» hele serien sitter vi fortsatt igjen med MANGE spørsmål (som vi trenger svar på!). 

LES OGSÅ: Hvorfor er det så vanskelig å oppdage at et barn har blitt seksuelt misbrukt?

HOBBYETTERFORSKERE: Gemma Hoskins og Abbie Fitzgerald Schaub, to av Søster Cesniks tidligere elever ved Archbishop Keough High School, har tatt saken i egne hender. Foto: Netflix
HOBBYETTERFORSKERE: Gemma Hoskins og Abbie Fitzgerald Schaub, to av Søster Cesniks tidligere elever ved Archbishop Keough High School, har tatt saken i egne hender. Foto: Netflix Vis mer

LES OGSÅ: 5 av de verste kvinnelige seriemorderne gjennom tidene

Vi har listet dem opp under (og minner deg igjen på at dersom du ikke ønsker at vi skal avsløre handlingen for deg så ber vi deg slutte å lese nå):

1. Hvem er Pater Bob? 
Offeret Jean Hargadon Wehner, aka Jane Doe, forteller i dokumentarserien at hun husker et navn som kom opp ved flere anledninger under de grove voldtektene som skjedde på skolen hun gikk på da hun var tenåring. Hvem denne mannen var er fremdeles et mysterium.

2. Hva skjedde egentlig med Joyce Malecki?
Bare fire dager etter at Søster Cesnik forsvant ble en annen ung kvinne meldt savnet. Hun ble funnet drept 13. november 1969, og i dokumentarserien kobles drapene på de to kvinnene sammen. Men vi sitter igjen med flere ubesvarte spørsmål rundt dette. Hva var linken mellom Joyce og Søster Cesnik? Hvorfor henla politiet saken? Hadde Joyce en connection med den katolske kirke og Pater Maskell? Per i dag er dette spørsmål uten kjente svar.

3. Hvorfor testet ikke politiet DNA-spor av sigarettstumpen som ble funnet på åstedet?
Det er mulig at de ikke hadde utstyret og teknologien til å teste ut DNA på den tiden, men dette er jo noe de har hatt mulighet til i nyere tid.

4. Hva visste Søster Russell?
Cesniks romvenninne og kollega må jo ha blitt avhørt i forbindelse med drapet. Hva visste hun? Hvorfor fortalte hun ikke det hun eventuelt visste til familien til Søster Cesnik, om ikke annet?

5. Hvor ble det av brevet som søsteren til Cesnik fikk tilsendt etter at hun var død?
Ifølge politiet er dette brevet, som Cesniks søster aldri åpnet, beslaglagt som bevis - men ingen vet hvor det befinner seg. Hva sto det egentlig i brevet? Og hvordan er det i det hele tatt mulig at søsteren hennes ikke åpnet brevet da hun fikk det? Vi hadde helt klart vært for nysgjerrig med tanke på informasjonen som sto i brevet til at vi ikke hadde åpnet det.

LES OGSÅ: Da nyinnflyttede begynte å pusse opp kjøkkenet, ramlet det ut et kvinnelik fra veggen

6. Hva sto i Maskells papirer som ble gravd ned på kirkegården?
Hvorfor det ikke ble laget et register av Maskell sine papirer som de gravde opp på kirkegården, og noen må jo ha visst hva som sto i papirene. Hvor befinner de seg egentlig i dag?

7. Hva er linken mellom Baltimore-politiet og Den katolske kirke?
Hvordan er det egentlig mulig at politiet kan beskytte Den katolske kirken på den måten som de gjorde? Hvorfor ble aldri representanter ved Archdiocese of Baltimore stilt til veggs? Man kan jo undre seg om de prøver å beskytte flere av overgriperne som både var politikere og politifolk, men uansett - NOEN i politistaben må være redelige mennesker... ?

8. Hvem var kjæresteparet som besøkte Søster Cesnik før hun forsvant?
I dokumentarserien får vi vite at en ung kvinnelig elev og hennes kjæreste besøkte Søster Cesnik kort tid før hun forsvant. Hva var grunnen til besøket, og hvorfor dukket plutselig Pater Maskell og Pater Magnus opp i leiligheten mens kjæresteparet var der? Hvem hadde fortalt Maskell og Magnus at de var der?

9. Hvem drepte Søster Cesnik?
Det mest opplagte spørsmålet som vi trenger svar på. Én eller flere var med på ugjerningen, og vi MÅ vite hvem det var som var innblandet. Ifølge regissør Ryan White har Baltimore-politiet gravd opp liket til Pater Maskell, som døde i 2001, for å teste DNA-et hans opp mot funn fra åstedet, men dette ga ingen resultater, skriver E!News.

10. Blir det en sesong 2 av dokumentarserien?
Her har vi allerede fått svaret, og det er, ifølge regissør White, nei.
- Jeg har ingen planer om å fortsette å dokumentere det. Det var en smertefull prosess for alle de involverte, og det smerter dem å gjenfortelle de grusomme opplevelsene de har erfart. Men det betyr ikke at jeg ikke er glad for å se hvilke svar som kommer ut av det vi har skapt, sier White til E!News.

Vi er allikevel overbevist om at hobbyetterforskerne Gemma Hoskins og Abbie Fitzgerald Schaub, Søster Cesniks tidligere elever, fortsetter jakten på nonnens morder(e).

LES OGSÅ: Disse seriemordere har fått historien sine fortalt i egne dokumentarer

Hele dokumentarserien ligger ute på strømmetjenesten Netflix.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer