Bortført

Spurte om å få lov til å se ekte henrettelsesvideoer

Men skuespiller Andrea Berntzen (23) ble nektet å se videoene som research av sikkerhetsmessige årsaker.

BORTFØRT: Andrea Berntzen spiller norske Pia, som sammen med et israelsk søskenpar blir kidnappet av IS i Sinaiørkenen. Klarer de innflytelsesrike foreldrene hennes å redde henne og vennene før det er for sent? FOTO: Nitay Netzer for Drama Team // TV2
BORTFØRT: Andrea Berntzen spiller norske Pia, som sammen med et israelsk søskenpar blir kidnappet av IS i Sinaiørkenen. Klarer de innflytelsesrike foreldrene hennes å redde henne og vennene før det er for sent? FOTO: Nitay Netzer for Drama Team // TV2 Vis mer
Publisert

I 2018 kåret KK den ferske skuespilleren Andrea Berntzen (23) til «Årets stjerneskudd» - og Oslojenta har virkelig levd opp til den gjeve utmerkelsen.

Etter suksessen og anerkjennelsen i forbindelse med Utøya: 22. juli-filmen fra 2018, der hun hadde hovedrollen, har hun nå bemerket seg i TV 2-serien Bortført. Serien hadde premiere i april 2021.

Til KK forklarer Andrea at hun ble kontaktet av et castingbyrå på nyåret i fjor, og at hun etter å ha sendt inn en såkalt «selftape» fikk tilbud om rollen en stund senere - da hadde Norge vært nedstengt i fem måneder. Deretter gikk det slag i slag.

- Fire uker etter at jeg ble tilbudt rollen satt jeg i karantene i Israel og forberedte meg til leseprøver. Innspillingen varte fra september til november den høsten.

UNDER INNSPILLING: Andrea fotografert i en pause under innspilling. FOTO: Privat
UNDER INNSPILLING: Andrea fotografert i en pause under innspilling. FOTO: Privat Vis mer

Ettersom innspillingen skjedde under den verdensomspennende pandemien, der blant annet utenlandsreising har vært forbeholdt strengt nødvendige reiser, erkjenner Andrea at hun har kjent på «reiseskam».

- Å reise under en pandemi var ganske spesielt. Selv om reisen var i forbindelse med jobb, følte jeg litt på «reiseskam» som gjorde at jeg ikke turte å publisere mye på sosiale medier, sier hun ærlig.

Thrillerserien i 10 deler er skrevet av norske Kyrre Holm Johannessen og israelske Ronit Weiss-Berkowitz, og er delvis spilt inn både i Oslo, på Eidsvoll, i Tel Aviv og Jerusalem, ved Dødehavet og Eilat.

KOHORT: Andrea sammen med medskuespillerne Daniel Litman, Shira Yosef og Shadi Mar'i. FOTO: Privat
KOHORT: Andrea sammen med medskuespillerne Daniel Litman, Shira Yosef og Shadi Mar'i. FOTO: Privat Vis mer

Til KK forteller Andrea at hun etter hvert følte seg relativt ensom under innspillingen, ettersom restriksjonene satte stopp for sosialt samvær.

- Jeg visste på forhånd at Tel-Aviv er en sekulær by med mye liv – «en by som aldri sover» kaller de det. Da jeg kom fram, sov byen veldig tungt. Hele landet var i lockdown, og man kunne ikke bevege seg mer enn én kilometer fra huset sitt.

- Arabere og israelere er utrolig gjestfrie og jeg fikk mange middagsinvitasjoner fra kollegaene mine i Israel. Selv om hele produksjonen etter hvert ble én kohort, kunne jeg ikke reise på besøk på grunn av korona. Det var synd å ikke kunne delta i kulturen på samme måte som om alt hadde vært åpent, og jeg ble nok litt ensom mot slutten, innrømmer hun.

Men likevel forsøkte hun å gjøre det beste ut av situasjonen, og en av de siste dagene i Israel bestilte hun seg en bedre middag gjennom Wolt, pyntet seg med kjole og sminke, og nøt en bedre middag på hotellrommet.

- Jeg satte på «italian dinner» på Spotify, og flyttet det eneste bordet på hotellrommet foran et helfigursspeil. Så satt jeg der og hadde middag med meg selv. Like etterpå fikk jeg en melding av stemoren min som lurte på om det gikk bra med meg, sier hun og ler.

Forbipasserende trodde noen ble ranet

I Bortført har 23-åringen rollen som norske Pia, datter av de innflytelsesrike foreldrene Alex og Karl. Pia reiser til Israel uten å gi beskjed til foreldrene, og under en tur til Sinaiørkenen blir Pia og et israelske søskenpar hun ferierer med kidnappet av IS.

Dersom ikke kidnappernes krav innfris - at tolv IS-fanger blir frigitt i Israel og én i Norge - blir gislene henrettet.

PIAS FORELDRE: Andrea med skuespillerne Anneke von der Lippe og Anders T. Andersen, som spiller Pias foreldre Alex og Karl. FOTO: TV 2
PIAS FORELDRE: Andrea med skuespillerne Anneke von der Lippe og Anders T. Andersen, som spiller Pias foreldre Alex og Karl. FOTO: TV 2 Vis mer

Pias mor, spilt av Anneke von der Lippe, har kontakter innad i Midtøsten, ettersom hun rundt ett år før Pia ble født var en del av apparatet rundt fredssamtalene som ledet fram til Oslo-avtalen. Men spørsmålet er om disse kontaktene kan hjelpe henne med å få datteren tilbake - i live.

- Du har en del ganske brutale scener i Bortført, hvordan har du forberedt deg til dem?

- Vi hadde flere møter med en stuntmann for å planlegge de mest brutale scenene. Da vi øvde på selve kidnappingen på en parkeringsplass i Tel-Aviv, kom det plutselig en politimann bort. Han hadde blitt tilkalt av noen forbipasserende som mente at noen ble ranet. Vi måtte le da vi forklarte at vi øvde på stunts, og fikk selvtillit på at det i hvert fall ser ekte ut! minnes hun.

BRUTALT: Flere av scenene i Bortført er svært brutale og Andrea sier til KK at hun har gjort svært grundig forarbeid i forkant av innspilling. FOTO: TV 2
BRUTALT: Flere av scenene i Bortført er svært brutale og Andrea sier til KK at hun har gjort svært grundig forarbeid i forkant av innspilling. FOTO: TV 2 Vis mer

I en av scenen skal Andrea fremføre en tekst som kidnappingsoffer Pia blir tvunget av IS-soldatene til å fremføre foran kamera. 23-åringen husker at hun syntes det var utfordrende å skulle fremføre en tekst hun måtte spille ut at var første gang hun hadde lest. Dessuten visste hun ikke hvordan ofre reagerer i slike situasjoner på ekte.

- Jeg har aldri sett slike videoer og aner ikke hvordan man oppfører seg. Gråter man i en sånn situasjon? Er man helt lammet av frykt og redsel? Jeg vet ikke. Jeg vet at det finnes ekte videoer av dette, og tenkte jeg var nødt til å se en slik video. Men da jeg søkte det opp, fikk jeg ingen resultater.

KAFFEPAUSE: Andrea og skuespillerkollega Shadi Mar'i. FOTO: Privat
KAFFEPAUSE: Andrea og skuespillerkollega Shadi Mar'i. FOTO: Privat Vis mer

Da hun kom til Israel spurte hun regissør Uri Barbash under leseprøvene om hun kunne få lov til å se en ekte henrettelsesvideo, for å få følelsen av hvordan det er.

- Men det fikk jeg ikke lov til, og fordi at de er kryptert følger israelske myndigheter med på hvem som ser på slike videoer. Dermed måtte jeg prate med folk der nede for å få følelsen av hvordan det er. For dem er jo frykten for IS og det å bli kidnappet mer reelt, mens det for oss nordmenn er mer fjernt.

- Denne frykten måtte bli reell for meg også og jeg brukte mye tid under forarbeidet på å høre på å se dokumentarer om IS. Jeg hørte blant annet på en podkast om to svenske journalister som hadde blitt kidnappet av IS. Det hjalp veldig, forklarer hun.

- Du hadde jo også en relativt krevende rolle i 22. juli-filmen – går det an å sammenligne scenene du gjorde under disse to innspillingene?

- Betingelsene for begge innspillingene er ganske like, at karakterene jeg spiller befinner seg i stressende omgivelser. Når jeg skal portrettere frykt, og omstendighetene er ganske like i begge filmene – jeg er under en stor trussel – vil emosjonsuttrykket være likt her også, uavhengig av hvilken rolle jeg spiller, forklarer Andrea til KK

Språk ble en ekstra barriere

Samtidig var Utøya-filmen den første filmen hun gjorde, da hun var relativt uerfaren som skuespiller.

- Jeg hadde bare stått på revyscenen på Elvebakken videregående skole tidligere, og hadde ikke mye erfaring og ingen skuespillerutdanning. Jeg skrev ingen rollefabel eller drev karakterarbeid i forbindelse med Utøya-filmen. Det eneste jeg gjorde da var å plassere meg selv i den situasjonen. Da vi filmet tenkte jeg ikke at jeg gikk inn i en annen rolle, det var meg Andrea hele veien, forklarer hun.

UTØYA: 22. JULI: Andrea Bertnzens første, store hovedrolle var i den prisbelønte filmen som omhandlet terrorangrepet på Utøya i 2011. Filmen hadde premiere i 2018. FOTO: Paradox Film 7 / Nordisk Film Distribusjon
UTØYA: 22. JULI: Andrea Bertnzens første, store hovedrolle var i den prisbelønte filmen som omhandlet terrorangrepet på Utøya i 2011. Filmen hadde premiere i 2018. FOTO: Paradox Film 7 / Nordisk Film Distribusjon Vis mer

Dette gjorde at hun reagerte med frykt i situasjoner der hun selv hadde reagert med frykt.

- Siden Utøya-filmen har jeg utviklet meg som skuespiller, og jeg har gjort grundigere forarbeid med karakteren i Bortført. Selv om vi er like på flere ting, er Pia mer uredd enn hva jeg er. Det var mange situasjoner der jeg tenkte at her er det naturlig at jeg skriker eller gråter, men regissøren var veldig tydelig på at her er hun uredd, så da måtte jeg dempe den umiddelbare responsen jeg ville reagert med.

Hun trekker frem at karakteren Pia tenker fornuftig i stressende situasjoner og er intelligent og selvstendig, enn det karakteren i Utøya-filmen var.

- Selv om emosjonsuttrykket helt klart er likt for karakteren i Utøya og Bortført, ser jeg helt tydelige forskjeller i egenskapene til karakterene og jeg tror ikke at folk kommer til å se Bortført og tenke at det er samme person som i Utøya-filmen, forklarer hun.

- Hva føler du var det vanskeligste med å spille inn Bortført-serien?

- Det må nok være at den er filmet i utlandet. Språk ble en ekstra barriere. Den største fallgruven når man snakker et annet språk på film, er at det kan bli unaturlig og klisjé.

KOLLEGER: Andrea med flere av Bortført-skuespillerne. Anneke von der Lippe nederst til høyre. FOTO: Privat
KOLLEGER: Andrea med flere av Bortført-skuespillerne. Anneke von der Lippe nederst til høyre. FOTO: Privat Vis mer

Men hun innså etter hvert at hun spiller en norsk jente som snakker engelsk, og at språket derfor ikke trengte å være perfekt. Likevel hadde hun flere Zoom-møter med en egen språkcoach for at uttalen skulle bli riktig.

- Jeg brukte mye tid på innøving av replikker for å få det til å «leve» og bli naturlig. Det tok også en stund før israelerne ble komfortable med å snakke engelsk. Derfor var det vanskelig å sosialisere og melde seg på i samtaler i starten. Men det gikk seg veldig til, og etter hvert ble det mye bedre.

Studerer psykologi

Andrea har hele tiden vært fokusert på at hun ved siden av skuespillerkarrieren ønsker å ha en «plan B», som innebærer akademisk utdannelse. Tidligere har hun jobbet som lærervikar, men nå tar hun en bachelor i psykologi i Trondheim.

- Jeg trives veldig godt, men det er ingen tvil om at kloronapandemien har gjort det utfordrende for meg og mange andre studenter. Alt foregår digitalt og da lesesalene stengte i fjor, flyttet jeg hjem for å fullføre eksamen. Jeg var forberedt på enda et år med restriksjoner og seige forelesninger, og da var det fantastisk å få tilbudt en rolle i Bortført!

Men hun hviler ikke på laurbærene selv om hun har spilt inn en TV-serie i utlandet.

- Min siste innspillingsdag var en torsdag, fredag satt jeg på flyet hjem og mandag hadde jeg første eksamen. Det gikk overraskende greit! Jeg tenker å fortsette på studiene, men prioriterer skuespill når jeg får muligheten.

Andrea har nå hatt hovedrollen i én film og én TV-serie der rollekarakteren har vært påvirket og involvert i en katastrofe. Selv ble hun indirekte berørt av Gjerdrum-katastrofen julen 2020, der et kvikkleireskred tok med seg flere bolighus i boligområdet Nystulia nær sentrum av Ask i Gjerdrum. 10 personer omkom i skredet.

Andreas far bor i Gjerdrum.

- Huset til pappa er bygget på fjell, så vi ble ikke direkte berørt av hendelsen. Men da nyheten om raset kom, og jeg skjønte omfanget, tenkte jeg med én gang at tidligere elever og lærere som jeg kjenner kunne være berørt eller evakuert. Det stemte. Gjerdrum er et lite sted, og det var rørende å se hvordan bygden samlet seg i etterkant av skredet, forklarer hun.

Bortført sendes på TV 2 søndager klokken 21.45, og er også tilgjengelig på TV 2 Sumo.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer