Søndag 17. november var det endelig duket for premiere på sesong tre av den stjernespekkede Netflix-serien The Crown.
Om det var planlagt fra Netflix' side eller ei, vites ikke, men den samme søndagen som premieren var, var det nøyaktig 54 år siden prinsesse Margaret og hennes daværende ektemann Lord Snowdon besøkte president Lyndon B. Johnson og kona Lady Bird i Det hvite hus. Året var 1965.
Og det er akkurat dette besøket som episode to av den totalt 10 episoder lange sesongen handler om. Episoden har fått navnet Margaretology og tar for seg det såre søskenforholdet mellom prinsesse Margaret og dronning Elizabeth.
Det var fire år forskjell mellom Margaret og Elizabeth, og skal vi tro serieskaperne hadde de et noe anstrengt forhold. Prinsesse Margaret, som var den utadvendte, henførende og mest spontane av de to søstrene, skal ha ønsket mer ansvar og kjedet seg i birollen som prinsesse uten reelle oppdrag.

Rystet over Netflix-påstander om at dronning Elizabeth skal ha vært utro
Nektet ifølge Netflix å takke ja til invitasjon fra dronningen
Men under turen til Amerika, som prinsesse Margaret og ektemannen Lord Snowdon reiste på i november 1965, måtte plutselig dronning Elizabeth bønnfalle sin fire år yngre søster til å steppe inn i hennes sted - for å redde et økonomisk svekket land som trengte hjelp av amerikanerne.
Problemet var bare at president Lyndon B. Johnson ikke var spesielt interessert i å styrke forholdet mellom Amerika og Storbritannia - han var nemlig en smule bitter over manglende støtte i forbindelse med Vietnam-konflikten. Han takket derfor pent nei til en sjelden og unik jakt-invitasjon fra dronning Elizabeth.

Derimot inviterte han heller prinsesse Margaret og Lord Snowdon, som altså var i Amerika på dette tidspunktet, til en middag i Det hvite hus.
Ifølge magasinet Marie Clarie, som siterer The Lyndon B. Johnson Presidential Library, stemmer det ikke at invitasjoner ble sendt ut på hver sin kant av Atlanteren:
«Dronning Elizabeth sendte aldri en invitasjon til President Johnson om å komme på besøk til Storbritannia. Og, president Johnson sendte aldri en invitasjon til dronningen om å komme på besøk til Amerika».
Johnson gikk fra å være visepresident til å bli president da John F. Kennedy ble skutt i Dallas i november 1963, og ble siden ble gjenvalgt i 1964.
«Visedronning Margaret»
Etter overtalelse av dronning Elizabeth sa omsider prinsesse Margaret ja til presidentens middagsinvitasjon, og skal vi tro The Crown-episoden ble det en svært vellykket - og til dels kontroversiell - middag.
Prinsessen forteller presidenten at hun kjenner seg igjen i det å komme i andre rekke, og titulerer seg selv visedronning. Dette henspeiler på tiden da Johnson var visepresident for Kennedy, en mann han hadde et noe anstrengt forhold til.
Dette setter standarden for middagen, som blant annet består av shotting, rock'n'roll-dansing og limrick-konkurranse av det noe grove slaget - og ender med at prinsesse Margaret gir presidenten et raskt kyss på munnen etter en felles sangkonkurranse. Da prinsessen kommer tilbake til Storbritannia igjen, hadde presidenten lovet å hjelpe landet økonomisk - og dronningen takker søsteren for hjelpen.

Men var det virkelig slik det hele gikk for seg i november 1965? Hadde de limrick-konkurranse under middagen i Det hvite hus og kysset virkelig prinsessen presidenten foran de andre gjestene?
Ifølge amerikanske Vogue har nok The Crown-manusforfatter Peter Morgan glosset det hele litt opp. De siterer en The New York Times-journalist som var til stede under middagen i 1965.
«Det var en intim, men en noe uvanlig spektakulær middag med dans. Det var latter og mingling, og Margaret røyket sigaretter med sigarettholder. Alle så tilfredse ut», rapporterte journalisten fra The New York Times.
Den nevnte journalisten refererer ikke til limrick-konkurransen i artikkelen fra 1965, men som Vogue skriver hadde det nok på den tiden uansett vært for kontroversielt til at det hadde blitt sitert i saken. Så man kan aldri vite!

Når det kommer til det spontane kysset mellom prinsessen og presidenten etter duetten, er det heller ikke noe man har konkrete beviser på at faktisk skjedde skriver nettstedet RadioTimes.

Prinsesse Diana om Camilla: - Det var tre av oss i ekteskapet
Presidenten kom med ekteskapsråd til prinsessens ektemann
Men det som faktisk er tilfelle, men som ikke blir nevnt i The Crown-episoden, er da president Johnson i en tale til prinsesse Margaret og Lord Snowdon gir Snowdon et ekteskapsråd på veien.
President Johnson og kona Lady Claudia Alta «Bird» Johnson feiret nemlig 31 års bryllupsdag den samme dagen. De giftet seg 17. november 1934 i Texas.
«Personlig er jeg veldig glad for at dere kunne være her på kvelden som markerer begynnelsen på den 32 år lange perioden med den mest fantastiske kvinnen i verden. Du er en del år yngre enn meg, Lord Snowdon, og du har vært gift noen år mindre enn meg. Jeg stoler på at du ikke blir fornærmet hvis jeg benytter denne anledningen til å gi deg et lite seniorråd. Jeg har lært at det kun er to ting som er nødvendig for å holde ens kone glad. Først, la henne tro at hun får det som hun vil. Og så, la henne få det som hun vil. Denne filosofien har fungert veldig bra for meg - og jeg må legge til: også for Lady Bird.», sa han i talen ifølge dokumentene gjengitt i Weekly Compilation of Presidential.
I The Crown-episoden fremstilles det også som at prinsesse Margarets deltakelse i middagen i Det hvite hus gjorde umiddelbart utslag med tanke på den økonomiske støtten fra USA, men det var ikke før sommeren 1966 at den amerikanske presidenten ga sitt samtykke til finansiell hjelp for å forhindre Storbritannias økonomiske sammenbrudd.
Se video fra Washington-besøket i 1965:
I november 1967, to år etter prinsesse Margarets besøk i Det hvite hus, ble det britiske pundet devaluert med 17 prosent i forhold til amerikanske dollar, opplyser Norges Bank.
Er redd blandingen av fiksjon og fakta kan gi galt inntrykk av sannheten
Man må med andre ord ta handlingen i The Crown med en klype salt, og huske at selv om serien er basert på ekte hendelser, er de også krydret med fiksjon.
Dette påpekte nylig Dickie Arbiter (79), tidligere pressesjef for det britiske kongehus, som er rystet over Netflix-påstandene om at dronning Elizabeth skal ha hatt en affære med veddeløpshest-manager Lord Porchester.
79-åringen sier til The Times at han er klar over at The Crown er en fiksjonsserie, men at han er redd for at blandingen av fiksjon og fakta kan få folk til å få et helt galt inntrykk av sannheten.
- Dronningen er den siste person i verden som ville ha vurdert å kikke i retning av en annen mann, hevder Arbeiter.
Prinsesse Margaret og fotograf Lord Snowdon, hvis hele og fulle navn var Antony Armstrong-Jones, var gift i perioden 1960 til 1978. Hun gikk bort i 2002 i en alder av 71 år. Lord Snowdon ble på sin side 86 år, og sovnet inn i januar 2017.
