Ed Gein

Stjal lik fra graver og brukte delene til å lage masker, klær eller møbler

Disse filmene og TV-seriene er basert på virkelige seriemordere.

SERIEMORDERE: Gjennom tidene er det flere som har hentet inspirasjon fra virkelige seriemordere til både filmer og TV-serier. Vi i KK.no-redaksjonen har plukket ut noen av dem. Foto: NTB scanpix
SERIEMORDERE: Gjennom tidene er det flere som har hentet inspirasjon fra virkelige seriemordere til både filmer og TV-serier. Vi i KK.no-redaksjonen har plukket ut noen av dem. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste årene har krim, gjerne basert på virkelige hendelser, fått mye oppmerksomhet. Det ser ut til at vi blir mer og mer fascinert av mysterier og grufulle handlinger. Blant annet ble Netflix-dokumentaren «Making A Murderer» svært populær, det samme gjelder serien «The People v. O. J. Simpson». 

Flere av oss i KK.no-redaksjonen har også blitt hekta på Netflix-serien «Aquarius», som handler om Charles Manson, som sjokkerte en hel verden da han og «familien» begikk grusomme drap på slutten av 60-tallet. (Har du forresten fått med deg de fem verste kvinnelige seriemorderne?)

Men når vi tar et dypdykk ned i tidligere filmer og TV-serier, ser vi at det er mange som har hentet inspirasjon fra seriemordere som har herjet verden over. En av dem er Ed Gain, som er kjent som en av de mest beryktete seriemorderne i USA. Ifølge Wikipedia ble kun to personer bekreftet drept, men det er mistanke om at han drepte totalt seks. Men det var ikke bare drap han ble kjent for. Han stjal også lik fra graver og brukte delene til å lage masker, klær eller møbler. 

Historien til Gain har tydeligvis fascinert mange og flere har hentet inspirasjon fra hans liv i sine filmer, som blant annet «Nattsvermeren», «Psycho» og «Motorsakmassakren». Men hvilke andre serier og filmer er basert på virkelige hendelser og sanne historier? Skrekkfilmer du kanskje har sett og trodd har vært fiksjon, men som ikke er det?

Monster

Charlize Theron vil nok alltid bli husket for rollen som den tidligere prostituerte seriemorderen Aileen Wuornos. «Monster» handler om Wuornos, som på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet drepte syv menn. Filmen kom på tampen av 2003 og Theron vant Oscar for «Beste kvinnelige hovedrolle» og Golden Globe for «Beste kvinnelige skuespiller i en dramafilm».

- Charlize Theron har hatt årets mest fantastiske makeover, skrev New York Times-anmelder Stephen Holden da filmen kom.

Zodiac

Seriemorderen som kalte seg «Zodiac» og som herjet i California på slutten av 1960 og begynnelsen av 1970-tallet, er fortsatt en ukjent. Personen bak drapene sendte ofte brev til aviser hvor han undertegnet med navnet «Zodiac». Morderen selv hevdet å ha drept 37 personer, men etterforskere bekreftet bare syv av ofrene, hvor to av dem overlevde. 

I 2007 kom filmen som baserte seg på denne saken, som til den dag i dag fortsatt er en av Nord-Californias mest beryktede uløste forbrytelser.

Wolf Creek

På 90-tallet ble Australia landet hvor backpacker-drap ble satt på kartet. Syv unge backpackere ble funnet døde og mannen bak var Ivan Milat. I 2005 kom filmen som delvis har basert seg på de grusomme hendelsene til Milat. 

Aquarius

TV-serien «Aquarius» hadde premiere i fjor og er for øyeblikket tilgjengelig på Netflix. I serien får vi innblikk i Charles Mansons liv, som i 1969 ble berømt for å ha ledet en sekt av unge mennesker som gjennomførte grufulle drap.

Nattsvermeren 

Den amerikanske skrekkfilmen «Nattsvermeren» ble utgitt i 1991 og har Jodie Foster og Anthony Hopkins i hovedrollene. Filmen er basert på hendelser som Ed Gein utførte på 50-tallet. Den har blitt nominert til syv Oscar-priser og er ifølge Wikipedia én av tre filmer som har vunnet «de fem store» Oscar-prisene.

Changeling

Filmen er delvis basert på historien om Wineville Chicken Murders og mannen Gordon Stewart Northcott, som bortførte og drepte en rekke unge gutter i California på 20-tallet. Filmen kom ut i 2008 og har Angelina Jolie i hovedrollen. 

Motorsagmassakren 

Det har vært rykter og påstander om at «Motorsagmassakren» er basert på en sann historie, noe som ikke heeelt stemmer. Men den har i likhet med flere filmer hentet inspirasjon fra virkelige hendelser. Ifølge flere nettsider skal nemlig deler av historien stamme fra Ed Gein. Tobe Hooper, regissør og manusforfatter, lot familien som utføre drapene få noen likhetstrekk med Gein, som maskene laget av menneskehud. 

Snowtown

I 2011 kom filmen «Snowtown» som er basert på de australske morderne John Bunting, Robert Wagner og James Vlassakis. Ifølge Wikipedia ble 12 personer drept mellom 1992 og 1999. Dette regnes som en av Australias verste drapssaker og rettssaken var en av de lengste og mest omtalte sakene i australsk rettshistorie.

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til nye lesere! 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer