Winona Ryder

«Stranger Things»-stjernen om sin kriminelle fortid

Hun ble tatt på fersken i å stjele luksusklær for 50 000 kroner: - Det var ikke slik som folk tror.

Winona Ryder reiste seg etter skandalen Vis mer
Publisert

Når Winona Ryder i disse dager er høyaktuell på Netflix med ny sesong av suksesserien «Stranger Things», er det med et oppsiktsvekkende liv i bagasje. Ja faktisk er hennes eget liv nesten minst like dramatisk som livet i «the upside down».

Dagen alt snudde

Da Hollywoodskuespiller Winona Ryder den 12. desember 2001 gikk inn på den fasjonable «Saks Fifth Avenue»-filialen i Beverly Hills, og stjal med seg en stabel dyre merkeklær, var det neppe fordi hun ikke hadde råd til å betale for seg.

Winona hadde gjort det stort i Hollywood gjennom hele 90-tallet. Gjennombruddet kom med «Beetlejuice» i 1988, og i 1993 ble hun Oscar-nominert for rollen i «The Age of Innocence», som hun for øvrig vant en Golde Globe for.

SÅ LYST UT: Winona Ryder får sin stjerne på Hollywood Walk of Fame i 2000. Et år senere blir hun tatt i butikktyveri. FOTO: NTB Scanpix
SÅ LYST UT: Winona Ryder får sin stjerne på Hollywood Walk of Fame i 2000. Et år senere blir hun tatt i butikktyveri. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

I 1994 ble hun Oscar-nominert igjen, denne gang for sin innsats i «Little Women». Siden spilte hun i suksesser som «Edward Scissorhands» og «Girl, Interrupted».

Stjernen hadde dessuten vært sammen med Johnny Depp i fire år, og hatt et forhold til Matt Damon, og var nå i gang med en ny storfilm.

GLAMORØST PAR: Winona Ryder og Matt Damon på vei til Golden Globe i 2000, hvor Damon var nominert til beste skuespiller for «The Talented Mr. Ripley». FOTO: NTB Scanpix
GLAMORØST PAR: Winona Ryder og Matt Damon på vei til Golden Globe i 2000, hvor Damon var nominert til beste skuespiller for «The Talented Mr. Ripley». FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Men alt fikk en brå slutt denne desemberdagen i 2001, da overvåkningskameraene i det fasjonable varehuset fanget opp Hollywood-stjernen.

SKJEBNEDAGEN: Det var i dette varehuset, Saks Fifth Avenue på Wilshire Boulevard i Beverly Hills, at Winona Ryder i 2001 ble tatt for å ha stjålet klær til en verdi av 60 tusen kroner, i dagens verdi. FOTO: NTB Scanpix
SKJEBNEDAGEN: Det var i dette varehuset, Saks Fifth Avenue på Wilshire Boulevard i Beverly Hills, at Winona Ryder i 2001 ble tatt for å ha stjålet klær til en verdi av 60 tusen kroner, i dagens verdi. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Tatt av sikkerhetsvakt

På kinolerretet var Winona Ryder å se med store brune øyne og et ungpikeaktig utseende - i det ene suksessen etter den andre.

Den grovkornede overvåkningsfilmen fra det luksuriøse varehuset viser imidlertid et annet - og for Winonas del - fortvilende bilde.

Man ser Hollywoodskuespilleren forflytte seg fra butikk til butikk med en stadig voksende haug med klær over armen. Og da hun kommer til kassen, fomler hun med klærne, går rett forbi og ut døren, etterfulgt av sikkerhetsvakter som raskt hanker henne inn.

Hendelsen skulle bli starten på en stor endring i Winonas liv, og først mange år senere kommenterte hun det som skjedde på varehuset.

USKYLDSREN: På lerretet var Winona plettfri og skjønn, her fra «Little Women», men allerede tidlig i karrieren merket hun at presset begynte å tære på, og snart møtte hun veggen. FOTO: NTBScanpix
USKYLDSREN: På lerretet var Winona plettfri og skjønn, her fra «Little Women», men allerede tidlig i karrieren merket hun at presset begynte å tære på, og snart møtte hun veggen. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Ble mobbet

Winona Ryder ble født i Minnesota i 1971, og er oppkalt etter byen fødebyen Winona. Foreldrene var forfattere og tilhørte Beatniks-generasjonen, og Winona vokste delvis opp i San Francisco, og delvis på en gård i California, i et kollektiv uten strøm eller TV, sammen med seks andre familier.

SWEETHEART: Winonas ungpikeaktige utseendet gjorde henne til det naturlige førstevalget som datter i mange filmer. Her fra «Edward Scissorhands» hvor hun spilte mot Johnny Depp, som også ble hennes kjæreste. FOTO: NTB Scanpix
SWEETHEART: Winonas ungpikeaktige utseendet gjorde henne til det naturlige førstevalget som datter i mange filmer. Her fra «Edward Scissorhands» hvor hun spilte mot Johnny Depp, som også ble hennes kjæreste. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Faren var ateist og moren buddhist, og på skolen skal Winona ha blitt mobbet og kalt «faggot», og tatt for å være en gutt. Som 12-åring begynte hun å ta skuespillertimer, og så talentfull var hun at hun fikk sin første rolle allerede da hun var 14.

Gudfar LSD-forkjemper

Faren, forfatter Michael Horowitz, var omgangsvenn med poet Allen Ginsberg, og Winonas gudfar var ingen ringere en psykolog og LSD-forkjemper Timothy Leary, som på 70-tallet forsket på om det psykedeliske stoffet, tatt under kontrollerte former og i «riktige» mengder, kunne ha en terapeutisk og åndelig nytte.

LSD TIL FOLKET: Winonas gudfar Timothy Leary taler for en forsamling hippier i Golden Gate Park, San Francisco. Det var her psykologen ytret de kjente ordene «Turn on, Tune in and Drop out» og samlingen markerte opptakten på «Summer of Love». FOTO: NTB Scanpix
LSD TIL FOLKET: Winonas gudfar Timothy Leary taler for en forsamling hippier i Golden Gate Park, San Francisco. Det var her psykologen ytret de kjente ordene «Turn on, Tune in and Drop out» og samlingen markerte opptakten på «Summer of Love». FOTO: NTB Scanpix Vis mer

– Når det gjelder Timothy, så var han gudfaren min og det var det han var. Han tok meg med på kamper og han sørget for at jeg gjorde leksene mine, sa Winona i et intervju med Parade i 2019 på spørsmål om hva slags rolle den kontroversielle psykologen hadde spilt i livet hennes.

– Jeg ble aldri eksponert for rare rusmidler. Han var svært beskyttende og vi hadde mye gøy, og han var oppriktig glad i meg.

Ikke en sekt

Til tross for den noe uortodokse oppveksten, sa Ryder i et intervju med Independent at hun er takknemlig for foreldrenes åpenhet rundt rusmidler og at de fjernet all mystikk omkring det.

– Jeg fikk beskjed om at dersom jeg ville eksperimentere, måtte jeg gå til en voksen, og ikke kjøpe det på gaten. Jeg hadde ikke lyst, for de forklarte meg at du kunne frike ut i en folkemengde eller under en konsert.

Smertestillende

Da Winona ble pågrepet skal hun ha vært i besittelse av åtte reseptbelagte preparater, deriblant sterke smertestillende, valium, morfin og flere typer opiater. Ifølge The Independent fikk Dr. Jules Lusman, som hadde skrevet ut brorparten av preparatene, inndratt legelisensen da en granskning viste at han hadde bedrevet utstrakt virksomhet med hjemmebesøk hos stjernene, og tjent seg rik på en slags cash and Carry-virksomhet av medisiner og sprøyter.

ENORMT PRESS: Winona Ryder ankommer Los Angeles County Superior Court i Beverly Hills i 2002, i forbindelse med de innledende høringene om butikktyveri og besittelse av legemidler. FOTO: NTB Scanpix
ENORMT PRESS: Winona Ryder ankommer Los Angeles County Superior Court i Beverly Hills i 2002, i forbindelse med de innledende høringene om butikktyveri og besittelse av legemidler. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

I retten

På 31-årsdagen sin i 2002 møtte Winona i tredje etasje i Beverly Hills Municipal Court, tiltalt for å ha stjålet blant annet en Marc Jacobs genser til $760, hårpynt fra Frederic Fekkai til en verdi av $600 og kashmirsokker fra Donna Karan til en verdi av $80. Varene skal ha blitt funnet i handleposer og inni en klespose.

HEVDET USKYLD: Privatetterforsker Brad Miller, som var leid inn for å styrke Winona Ryders forsvar, viser frem klær hun hadde kjøpt på Beverly Hills Saks Fifth Avenue, deriblant en Dolce & Gabana skinnjakke til 1600 dollar og en YSL bluse til en verdi av 750 dollar. FOTO: NTB Scanpix
HEVDET USKYLD: Privatetterforsker Brad Miller, som var leid inn for å styrke Winona Ryders forsvar, viser frem klær hun hadde kjøpt på Beverly Hills Saks Fifth Avenue, deriblant en Dolce & Gabana skinnjakke til 1600 dollar og en YSL bluse til en verdi av 750 dollar. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge New York Times vitnet sikkerhetssjefen ved varehuset om at de hadde fulgt etter Ryder fra butikk til butikk, og at de gjennom en sprekk i prøverommet så henne klippe av de elektroniske prislappene og glemme dem i tørkepapir.

«Hun kom, hun stjal og hun gikk igjen» sa aktor, Ann Rundle i sin sluttprosedyre. «Det var det».

Da Rundle ble spurt om hvorfor hun trodde Ryder hadde stjålet, svarte hun:

«Jeg kan ikke gå inn i hodet hennes. Men hun kan ha stjålet for spenningens skyld eller for å se om hun slapp unna».

Sammenlignet med O.J.

Rettssaken gikk over seks dager, og hva oppmerksomhet angikk ble den sammenlignet med rettssakene mot Hollywood-stjerner som Hugh Grant, Sean «P. Diddy» Combs, Robert Downey Jr. og O. J. Simpson.

I RETTEN: Winona Ryder føres inn i rettssalen i Beverly Hills Court House mellom to vakter. FOTO: NTB Scanpix
I RETTEN: Winona Ryder føres inn i rettssalen i Beverly Hills Court House mellom to vakter. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Fansen støtte Winona og et av årets store it-plagg var T-skjorter påtrykket budskapet: «Free Winona». I tillegg var oppfinnsomheten stor når det kom til støtte-effekter.

STØTTE: Fansen viste sin støtte til skuespilleren gjennom oppfinnsomme produkter. FOTO: NTB Scanpix
STØTTE: Fansen viste sin støtte til skuespilleren gjennom oppfinnsomme produkter. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Sammensvergelse

Forsvaret hennes hevdet hun var offer for en sammensvergelse. Likevel, Winona Ryder ble funnet skyldig på to av tre tiltalepunkter, for tyveri og hærverk, men ikke for kommersielt innbrudd.

Straffen lød på tre års prøvetid, 480 timers samfunnstjeneste og en større bot. I tillegg skal hun ha blitt idømt rusbehandling og psykologhjelp.

Da domsslutningen ble lest opp ble Winona Ryder beskrevet som blek og ubevegelig, og hun skal ha smilt forsiktig og blåst et kyss i retning familien, skriver New York Times.

SKYLDIG: Winona Ryder ble funnet skyldig i butikktyveri, her fra domsavsigelsen i Beverly Hills Municipal Court i Los Angeles. FOTO: NTB Scanpix
SKYLDIG: Winona Ryder ble funnet skyldig i butikktyveri, her fra domsavsigelsen i Beverly Hills Municipal Court i Los Angeles. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

– Ikke århundrets forbrytelse

Det skulle ta mange år før Winona Ryder kommenterte hendelsen, og først i et intervju med Porter magazine i 2017 kastet hun lys over hva som skjedde den dagen i varehuset:

– Rent psykologisk må jeg ha vært på et sted i livet der jeg bare ønsket å stoppe opp, sa Ryder.

– Jeg vil ikke gå inn på hva som skjedde, men det var ikke som folk tror. Og det var ikke sånn at det var århundrets forbrytelse.

Hun la til at tiden borte fra lerretet som fulgte, ga rom for å dra til foreldrene i San Francisco og hengi seg til andre aktiviteter:

– Mange var av den oppfatning at jeg forsvant på 2000-tallet, og det gjorde jeg. Men bare fra den verdenen, sa hun og hentydet til Hollywood.

– Jeg var synlig andre steder, kan jeg love. Jeg ble forvandlet til å gjøre ting jeg virkelig hadde lyst til, og det var en fantastisk oppvåkning. Det var bare ikke synlig for offentligheten.

TRØST AV PAPPA: Winona fikk hjelp og støtte av foreldrene da hun møtte i retten tiltalt for butikktyveri i 2002. Her er hun på inn sammen med faren Michael Horowitz. FOTO: NTB Scanpix
TRØST AV PAPPA: Winona fikk hjelp og støtte av foreldrene da hun møtte i retten tiltalt for butikktyveri i 2002. Her er hun på inn sammen med faren Michael Horowitz. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Møtte veggen

Ifølge The Telegraph, gjengitt videre i Daily Mail skal hun ha avvist at det var hendelsen i varehuset som staket ut den nye kursen for henne.

– Jeg hadde faktisk begynt å få problemer noen år før. Jeg møtte noe som føltes som en vegg. Og med tanke på det som skjedde … jeg trengte å ta fri, og det endte opp med å bli et par år. På en merkelig måte var det beste som kunne ha skjedd meg, for jeg hadde aldri spurt meg selv: «Er det ok om jeg ikke kommer til å være skuespiller? Kan jeg gjøre noe annet», for det var alt jeg kunne.

Fugl Føniks

Etter dommen var Winona aktuell i to filmer, som ble spilt inn før arrestasjonen. Etter avbrekket hennes, som varte i fem år, var hun fra 2006 og utover å se i stadig flere filmer.

Mange har kalt comebacket hennes oppsiktsvekkende, i en pengetung bransje der ingen ønsker å assosieres med noe som kan påvirke billettsalget negativ. Men samtidig, hvem elsker ikke en «Fugl Føniks»-historie?

Og der det noen som har reist seg fra asken, så er det Winona Ryder.

COMEBACK QUEEN: Winona Ryder på visningen av «Stranger Things» sesong 3. FOTO: NTB Scanpix
COMEBACK QUEEN: Winona Ryder på visningen av «Stranger Things» sesong 3. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Hennes store comeback kom i 2016, med Netflix-suksessen «Stranger Things». Der hun tidligere alltid hadde vært yngst på settet og spilt noens datter, portretterte hun nå moren.

Ryder beskrev i et intervju med Huff post at hun i rollen som Joyce Byers i «Stranger Things» fant det befriende å få lov til å gråte så mye.

STERK TOLKNING: Winona Ryder (T.V.) er tilbake, denne gang i HBO-serien «The Plot against America». FOTO: Michael K. Short/HBO
STERK TOLKNING: Winona Ryder (T.V.) er tilbake, denne gang i HBO-serien «The Plot against America». FOTO: Michael K. Short/HBO Vis mer

Forsvarte Depp

«Winona Forever» sto det tatovert på armen til Johnny Depp på 90-tallet. Etter at forlovelsen tok slutt skal han ha endret det til «Wino Forever». I rettssaken fra 2021, der Johnny Depp saksøker sin ekskone Amber Heard, har verden fått se et «liveshow» fra rettssalen, og fansen er delt i hvem av de to som egentlig snakker sant. Allerede i 2016 da Heard anklaget Depp for mishandling, sa Winona følgende om sin ekskjæreste ifølge Time Magazine:

– Jeg kan bare snakke ut fra mine egne erfaringer, som er helt forskjellig fra det som blir sagt. Han var aldri, aldri på den måten mot meg. Han mishandlet meg aldri. Jeg kjenner ham bare som en veldig snill, kjærlighetsfull og omsorgsfull mann som er veldig beskyttende overfor de han er glad i.

PAR I HJERTER: Winona Ryder og Johnny Depp på vei til premieren av «Edward Scissorhands». De to ble et par også privat, og var forlovet i tre år. FOTO: NTB Scanpix
PAR I HJERTER: Winona Ryder og Johnny Depp på vei til premieren av «Edward Scissorhands». De to ble et par også privat, og var forlovet i tre år. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Hun la til at hun ikke kalte Heard en løgner, men at anklagene mot Depp var vanskelig og opprørende for henne å ta inn over seg.

– Vi var sammen i fire år, og det var et langt forhold for meg. Tenk deg om noen du datet da du var … jeg var 17 da jeg møtte ham … ble anklaget for noe sånt. Det er sjokkerende. Jeg har aldri sett ham bruke vold mot noen.

Har senere funnet kjærligheten

Winona Ryder har senere funnet kjærligheten på nytt. De siste årene har hun vært sammen med designer Scott Macinley Hahn, som blant annet produserer økologiske t-skjorter. Paret holder en lav profil, og ingen av dem skal ha en Instagram-konto.

HÅRFINT PAR: Winona Ryder og kjæresten Scott Mackinlay Hahn ankommer Screen Actors Guild Awards i Los Angeles i 2020. FOTO: NTB Scanpix
HÅRFINT PAR: Winona Ryder og kjæresten Scott Mackinlay Hahn ankommer Screen Actors Guild Awards i Los Angeles i 2020. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Endelig eldre!

Ved siden av en CV som bare fortsetter å imponere, har Winona Ryder opp gjennom årene i tillegg brukt krefter og ressurser på flere veldedige prosjekter, blant annet American Indian College Fund.

Videre har hun satt seg som mål å ikke gi etter for skjønnhetspress. Ifølge The Independent forteller Winona at hun gjentatte ganger er blitt oppmuntret til å foreta kosmetiske inngrep, men at hun nekter.

– Jeg elsker å bli eldre, sier hun og legger:

– Folk har pekt på pannen min og sagt: «Du burde, du vet … få noen til å se på det der». Men jeg svarer bare: «Nei! Jeg har ventet så lenge på at dette skulle skje!».

TILBAKE FOR FULLT: Winona Ryder er aktuell i «The Plot Against America» på HBO, og forteller at hun er glad for å endelig kunne skildre voksne rollefigurer. FOTO: NTB Scanpix
TILBAKE FOR FULLT: Winona Ryder er aktuell i «The Plot Against America» på HBO, og forteller at hun er glad for å endelig kunne skildre voksne rollefigurer. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kilder: Times, The Independent, The Telegraph, Business insider, Parade, Interview, NY Dailynews, Cosmopolitan, Good Housekeeping, Wikipedia

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer