Navnetrender:

Suksesserien endrer på navnetrendene

Mon tro om det slår an her til lands også..

POPULÆR SERIE: HBOs «Euphoria» ble raskt en superpopulær serie. Det merkes allerede på navnetrendene i Storbritannia. F.v: Jules, spilt av Hunter Schafer og Rue, spilt av Zendaya. FOTO: NTB
POPULÆR SERIE: HBOs «Euphoria» ble raskt en superpopulær serie. Det merkes allerede på navnetrendene i Storbritannia. F.v: Jules, spilt av Hunter Schafer og Rue, spilt av Zendaya. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Når vi leter etter det perfekte navnet til barnet, er det flere ting vi tenker over. Noen ønsker seg et spesielt og unikt navn, som få andre har, mens andre oppkaller poden etter sin favorittkarakter i en film eller serie.


Det er langt i fra et nytt fenomen. «Skam»-serien sendte navnene Nora/Norah/Noora og William til toppen av navnelista i 2016. Og det vil vel ikke være helt ute å rette blikket mot «Game of Thrones» med tanke på at Arya/Aria, som jentenavn, skjøt i været i Norge mellom 2011 og 2020.

I løpet av den korte tiden vi har rukket å tilbringe i 2022, har sesong to av HBO-serien «Euphoria» blitt noe nesten alle snakker om. Serien har blitt hedret for sin rå og ærlige måte å vise frem depresjon og rusavhengighet på og vi følger de to venninnene Rue og Jules, spilt av Zendaya og Hunter Schafer.

Seriens popularitet merkes allerede på navnetrendene i Storbritannia.

Navn på vei opp

I Norge i fjor var det jentenavnet Nora/Norah, Emma og Sofie/Sophie, og guttenavnet Noah/Noa som tronet øverst på listen over de mest populære navnene, tett etterfulgt av Oskar/Oscar og Oliver.

Ifølge britiske Cosmopolitian er Euphoria-inspirerte navn nå på vei opp i Storbritannia. Og britiske navnedata viser at barn med navn som Cassie, Rue og Nate vil være å finne på lekeplassene i årene som kommer.

LES OGSÅ: Kjendisbarnas unike navn

Rue og Cassie

Som hovedkarakter i serien, er det ikke rart at av alle navnene er det dette som er mest populært. Det har hoppet opp 81 plasser og er per nå på 1773 plass av 5493.

Rue er et navn av engelsk opprinnelse og betyr anger.

CASSIE: Sydney Sweeney spiller karakteren Cassie i HBO-serien Euphoria. Foto: NTB.
CASSIE: Sydney Sweeney spiller karakteren Cassie i HBO-serien Euphoria. Foto: NTB. Vis mer

Cassie, spilt av Sidney Sweeney, har blitt svært populær blant Euphoria-fans denne sesongen. Navnet har hoppet 46 plasser opp på listen.

Som forkortelse for Cassandra og av gresk opprinnelse, har navnet Cassie flere betydninger, blant annet renhet og profetinne.
I Norge er Rue foreløpig bare å finne som mellomnavn og etternavn, mens sju kvinner heter Cassie.

Lexi

Selv om Lexi bare har økt med seks plasser det siste året, er navnet i utganspunktet svært populært og ligger på 126-plass på listen. Altså et veldig trendy britisk babynavn.


Selv om det ikke er veldig vanlig, er navnet å finne blant oss norsker også. Faktisk er det 19 norske kvinner har Lexi som første fornavn.

Navnet stammer fra det greske Alexandra og betyr «forsvarer» eller «beskytter».

Jules

Bare 19 babyer ble kalt Jules i 2021. Så det er et av de få navnene fra seriene som ikke har blitt mer populære- foreløpig. Heller ikke i Norge er det veldig vanlig- ikke overraskende.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå er det 20 menn i Norge som bærer navnet Jules.

Navnet stammer fra latinsk betydningen ungdommelig, så det passer jo fint til rollefiguren som bærer navnet.

Nate og Maddy

Selv om Nates karakter i serien ikke akkurat har for mange fans, er navnet ganske populært. 18 plasser opp på listen for Nate, og ligger dermed på 314. plass over de mest populære guttenavnene. Nate stammer fra det hebraiske ordet «natan», som betyr «å gi». Og apropos det å gi, så har seks menn i Norge blitt gitt navnet Nate, som første fornavn.

Maddy, som navn har ikke økt nevneverdig i popularitet, kun opp to plasser. Navnet er ofte forkortelse for Madeleine eller Madison og kan vel tilsvare det norske kallenavnet Madde- kort for Madeleine/Madelen.


Maddy stammer fra «Magdalena», som henviser til en ung, ugift kvinne.

Det er ingen eller færre enn fire som har Maddy som fornavn i Norge. Men 2171 heter Madeleine, og 1954 heter Madelen til fornavn. Da er det jo rom for å tro at noen av disse blir kalt Madde eller kanskje til og med Maddy.

MAKTPAR: Nate og Maddy, spilt av Jacob Elordi og Alexa Demie. Foto: NTB
MAKTPAR: Nate og Maddy, spilt av Jacob Elordi og Alexa Demie. Foto: NTB Vis mer

Elliot

Elliot er kanskje ny i «Euphoria», men det er ikke noen nyhet at navnet i seg selv er populært. Det ligger på 83. plass på lista over populære guttenavn blant britene. Elliot er av gammel, bibelsk opprinnelse og stammer fra navnet Elijah, som betyr «Jehovah er Gud».

I Norge er det 766 menn som har Elliot som første fornavn, men ingen norske babyer fikk navnet Elliot i 2020, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer