17. mai NRK

Sunniva (25) har brukt 75 timer på NRK-Nadias bunad

- Jeg er veldig stolt av at det er Sunniva som har sydd akkurat denne, sier Nadia til KK.

17. MAI NRK: Programleder Nadia Hasnaoui med bunadsskredder Sunniva Haldorsen fra NRK. FOTO: Malini Gaare Bjørnstad // KK
17. MAI NRK: Programleder Nadia Hasnaoui med bunadsskredder Sunniva Haldorsen fra NRK. FOTO: Malini Gaare Bjørnstad // KK Vis mer
Publisert

Årets 17. mai-feiring er rett rundt hjørnet, og etter to år med pandemi skal vi endelig få den nasjonaldagsfeiringen vi har ventet lenge på!

Tradisjon tro arrangerer NRK 17.mai-sending fra morgenen av, og i år er det programleder Nadia Hasnaoui, utegående reporter Matias Alegria, kommentator Ida Kjøstelsen og kokk Lise Finckenhagen som skal stå for sendingen.

KK møtte Nadia Hasnaoui i forkant av sendingen, og i år stiller hun i en splitter ny bunad kreert av 25-åringen Sunniva Haldorsen fra Bømlo.

- Det er morsomt å stå i noe helt annet enn det jeg har gjort før, og veldig kult at det er 25-åringen Sunniva som har satt sammen bunaden! sier Nadia til KK.

Har ikke tall på antall stakker hun har sydd

Sunniva er ansatt som skredder på kostymelageret til NRK, og er utdannet kostymesyer fra Chic Modellsøm Mestersyer i Skien. Hun har også utdanning fra søm- og design på Folkeuniversitetet, og erfaring fra kostymesying på Romerike Folkehøyskole.

Under lærlingtiden i Skien sydde 25-åringen flere beltestakker på bestilling, og har ikke tall på hvor mange bunader hun har laget.

- Jeg begynte å jobbe for NRK i januar, og da fikk jeg forespørsel om å være med å produsere en beltestakk for kostymelageret som de kan bruke på 17. mai eller når de trenger en til en serieproduksjon, forteller Sunniva til KK.

GOD STEMNING: KK møtte Nadia og Sunniva i forkant av NRK-sendingen. FOTO: Malini Gaare Bjørnstad
GOD STEMNING: KK møtte Nadia og Sunniva i forkant av NRK-sendingen. FOTO: Malini Gaare Bjørnstad Vis mer

Sammen med kollegene sine i NRK har Sunniva designet beltestakken fra Øst-Telemark som Nadia skal ha på seg under den direktesendte TV-sendingen på nasjonaldagen.

- Jeg har montert bunaden. Beltet er kjøpt, og er en kopi av et som er på Folkemuseet. Den røde bunadsskjorten i silke fant vi på kostymelageret.

- Hvordan føltes det da NRK spurte deg om å lage en beltastakk for 17. mai-sendingen?

- Det var veldig stas! Det er et samarbeid mellom meg og mine kolleger på NRK. Vi diskuterte hva slags TV-bilder vi vil ha, hva som passer seg best på TV. Det er et samarbeidsprosjekt, der vi har drodlet om hvilke fargekombinasjoner vi skal bruke.

- Hvor mange arbeidstimer har du lagt ned i beltestakken?

- Jeg brukte to fulle arbeidsuker over et par måneder.10 dager og 7,5 time hver dag. Så du kan jo regne på det!

- Mye blod, svette og tårer som ligger bak?

- Ingen tårer! sier Sunniva og ler.

Vurderer å sy sin egen stakk

25-åringen synes det er stas å ha fått muligheten til å sy bunaden NRK-programlederen skal ha på seg, og ser også frem til at den skal bli brukt i andre produksjoner i fremtiden.

- Jeg er veldig stolt! Det er gøy å kunne ringe hjem og si at nå må dere skru på TV'en! Det er kjekt å kunne se tilbake på noe spesifikt som jeg har laget. Den kommer til å bli brukt flere ganger, fordi den tilhører kostymelageret. Det er fint å tenke på at den kommer til å bli brukt i mange tiår, for NRK er veldig flink på gjenbruk, sier Sunniva videre.

Selv har hun en Sunnhordlandsbunad, som hun fikk til konfirmasjonen for 11 år siden.

- Jeg fikk min egen bunad da jeg var 14 år. Den ble laget av profesjonelle på den tiden, men nå kunne jeg ha laget min egen. Det hadde vært gøy å lage sin egen bunad!

- Hvordan type bunad ville du ha laget da?

- Jeg kunne tenke meg å lage min egen beltestakk, nesten som et minne fra læretiden min da jeg var i Skien, forklarer Sunniva.

Under direktesendingen på NRK skal Sunniva være til stede på Slottsplassen, for å sørge for at Nadias bunad er representabel.

- Det er første gang jeg skal få se barnetoget, for det har jeg aldri sett live før! Og jeg gleder meg til å skue utover Slottsplassen!

BUNADSKLARE: NRKs programledere under 17. mai sendingen 2022. Utegående reporter Matias Alegria, programleder Nadia Hasnaoui, kommentator Ida Kjøstelsen og kokk Lise Finckenhagen FOTO: Alf Simensen / NTB
BUNADSKLARE: NRKs programledere under 17. mai sendingen 2022. Utegående reporter Matias Alegria, programleder Nadia Hasnaoui, kommentator Ida Kjøstelsen og kokk Lise Finckenhagen FOTO: Alf Simensen / NTB Vis mer

- Har du møtt dronning Sonja? Hun er jo kjent for sin genuine interesse for søm, design og ikke minst bunader!

- Jeg har dessverre aldri møtt dronning Sonja, men hadde ikke sagt nei til det! sier Sunniva og smiler.

- Jeg vet at hun er veldig interessert i bunader og søm, og jeg synes det er veldig fint at folk setter pris på håndverk. Jeg er så glad for at folk skjønner at det er verdt å ta vare på håndverket, og at ikke alt blir maskinert, og at noe må man faktisk gjøre for hånd.

LES OGSÅ: Derfor har vi aldri sett kong Harald i bunad

Aldri eid egen bunad

Programleder Nadia, som har ledet 17.mai-sendingene i en årrekke, har aldri eid sin egen bunad. Tidligere har hun lånt Oslobunad og Åmlibunad fra NRK under TV-sendingene.

- Men i år hadde NRK lyst til å sy en egen. Jeg er den første som bruker den, og så skal den henge på kostymelageret og andre vil få glede av den i fremtiden. Det er stas!

SPLITTER NY BUNAD: - Jeg er veldig stolt av at det er Sunniva som har sydd akkurat denne, sier programleder Nadia Hasnaoui til KK. FOTO: Alf Simensen / NTB
SPLITTER NY BUNAD: - Jeg er veldig stolt av at det er Sunniva som har sydd akkurat denne, sier programleder Nadia Hasnaoui til KK. FOTO: Alf Simensen / NTB Vis mer

- Hva føler du når du står i bunaden nå?

- For meg er dette egentlig jobbantrekket mitt! Det er gøy å kunne bytte på litt, og ha variasjon. Men jeg er veldig stolt av at det er Sunniva som har sydd akkurat denne. Jeg føler meg veldig fin! sier Nadia til KK.

17.mai-sendingen på NRK1 starter klokken 07.50 til 14.15. NRK2 sender barnetoget i Oslo fra klokken 09.30 til 14.00.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer