Jacintha Saldanha:

Sykepleier begikk selvmord etter å ha utlevert sensitiv informasjon om gravide hertuginne Kate

Nå snakker familien ut for aller første gang.

JACINTHA SALDANHA: Den indiskfødte sykepleieren Jacintha Saldanha jobbet ved King Edward VII Hospital. Hun begikk selvmord for fem år siden, som følge av skyldfølelse for å ha avslørt sensitiv informasjon om hertuginne Kates svangerskapssykdom. Foto: NTB Scanpix
JACINTHA SALDANHA: Den indiskfødte sykepleieren Jacintha Saldanha jobbet ved King Edward VII Hospital. Hun begikk selvmord for fem år siden, som følge av skyldfølelse for å ha avslørt sensitiv informasjon om hertuginne Kates svangerskapssykdom. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå er det fem år siden den indiskfødte sykepleieren Jacintha Saldanha (46) begikk selvmord etter å ha gitt sensitiv informasjon til to australske radio-dj'er som utga seg for å være dronning Elizabeth og prins Charles.

Saldanha jobbet som sykepleier ved King Edward VII Hospital i London, der hertuginne Kate var innlagt i forbindelse med svangerskapssykdommen hyperemesis gravidarum - en ekstrem form for svangerskapskvalme (Les mer om sykdommen på Lommelegen) hun pådro seg i sitt første svangerskap.

Det var den 7. desember 2012, tre dager etter at telefonsamtalen skjedde, at Jacintha Saldanha valgte å gjøre slutt på livet som følge av skyldfølelse etter å ha avslørt sensitiv informasjon om hertuginne Kates tilstand. Nå, fem år senere, snakker hennes to barn, Junal (21) og Janice (20), ut for aller første gang til det australske magasinet WHO.

- De første fem årene har vært hardest. Vi prøver å komme oss gjennom det, og å gå videre med livene våre. Jeg husker hun pleide alltid å ringe meg på ettermiddagen før hun dro på jobb, for å høre hvordan dagen min hadde vært. Den telefonsamtalen savner jeg fremdeles, sier datteren Janice Pinto til WHO.

I SORG: Datteren Janice og Junal sammen med deres Benedict Barbosa under begravelsen til Jacintha Saldanha den 17. desember 2012 i Mangalore i India. Foto: NTB Scanpix
I SORG: Datteren Janice og Junal sammen med deres Benedict Barbosa under begravelsen til Jacintha Saldanha den 17. desember 2012 i Mangalore i India. Foto: NTB Scanpix Vis mer

For storebror Junal ble morens dødsfall så vanskelig å takle at han måtte gå om igjen et år på skolen. Nå studerer han arkitektur ved Northumbria University i Newcastle, men innrømmer at han den dag i dag sliter med studiene.

- Jeg føler at jeg ved flere anledninger kunne når som helst ha droppet ut av studiene på grunn av alt stresset vi har vært nødt til å takle. Men det har vært viktig for meg å fortsette. Fortsette for mammas skyld, sier 21 år gamle Junal.

LES OGSÅ: Hertuginne Kate lider nok en gang av ekstrem svangerskapskvalme

Prins William og hertuginne Kate sendte personlig kondolanse

Også Jacinthas ektemann Benedict (53) har tatt konas dødsfall tungt. I flere år ønsket de ikke å feire jul, men i fjor bestemte barna seg for at noe måtte gjøres. Etter at ektemannen hadde besøkt sin kones grav i India kom han hjem til et julepyntet hus.

- Det hadde hengt opp lys, pyntet tre og alt ting. Det ga meg en veldig fin følelse. De var så omtenksomme. Det var en hyggelig overraskelse, sier Benedict til WHO.

Det er flere som har valgt å støtte Jacinthas familie økonomisk etter det tragiske dødsfallet, og familien har bestemt at alle pengene skal gå til å bygge opp et sykehus i Jacinthas hjemby i India.

- Jeg prøver å være slik som min mor var. Hun var en fantastisk kvinne og en inspirasjon hver dag, sier datteren videre.

UTSKREVET: Prins William følger sin kone hertuginne Kate ut av King Edward VII hospital etter at hun hadde vært innlagt for alvorlig svangerskapskvalme. Det var i forbindelse med dette oppholdet at de australske radio-dj'ene Mel Greig og Michael Christian valgte å utføre en tulletelefon som fikk fatale følger. Foto: NTB Scanpix
UTSKREVET: Prins William følger sin kone hertuginne Kate ut av King Edward VII hospital etter at hun hadde vært innlagt for alvorlig svangerskapskvalme. Det var i forbindelse med dette oppholdet at de australske radio-dj'ene Mel Greig og Michael Christian valgte å utføre en tulletelefon som fikk fatale følger. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Prins William og hertuginne Kate sendte sine varmeste kondolanser til familien da dødsfallet ble kjent.

«Vi ble begge sjokkerte da vi hørte om Jacintha, og har tenkt mye på henne i det siste. Mange av sykepleierne på sykehuset snakket varmt om henne, og jeg er sikker på at dere vet hvor god hun var i jobben sin», skrev prins William på vegne av seg selv og kona, ifølge People.

LES OGSÅ: Prins William: - Mamma hadde vært en grusom bestemor!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer