- Syvåringen i meg er sjeleglad for at Disney ikke ødela «Løvenes konge»

Terningkast: 5

NYVERSJON: Sommeren 2019 kom nyversjonen av 90-tallsklassikeren «Løvenes konge» på kino. FOTO: Disney Enterprises
NYVERSJON: Sommeren 2019 kom nyversjonen av 90-tallsklassikeren «Løvenes konge» på kino. FOTO: Disney Enterprises Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var med blandede følelser jeg benket meg foran lerretet for å se nyversjonen av «Løvenes konge». Hva om alle de fine og gode assosiasjonene jeg har til filmen jeg så som forventningsfull syvåring ble ødelagt, fordi Disney har bestemt seg for å sko seg på gammel suksess?

Samtidig hadde jeg jo på forhånd fått med meg traileren - og bare den fikk meg til å få gåsehud over hele kroppen.

Så ja, du kan si at det var med angstfylt fryd at jeg rigget meg til på Filmens hus i Oslo under pressevisningen. Men i det sekundet filmen startet ble alle bekymringer glemt.

Åpningsscenen er av en soloppgang du kun ser i Afrika, og med dyrene på savannen som hilser den nyfødte løveprinsen velkommen til verden, akkompagnert av «Løvenes konge»-slageren «Circle of life» med de velkjente storfene «Nants ingonyama bagithi Baba / Sithi uhm ingonyama». Hundre prosent gåsehud!

- Som å se på en National Geographic-dokumentar

For 25 år etter at Disney kom ut med animasjonsfilmen «Løvenes konge», har filmselskapet altså laget en såkalt remake - hvor dagens velutviklede datateknologi har gjort at løvene og de andre dyrene i filmen nærmest ser ekte ut.

Og her har regissør Jon Favreau gjort en formidabel jobb - for flere ganger i løpet av filmen tar jeg meg i å føle at jeg sitter og ser på en National Geographic-dokumentar. Dyrene er så ekte, at det er vanskelig å skille fiksjon og fakta.

Det er kanskje unødvendig å fortelle hva «Løvenes konge» handler om, men kort fortalt befinner vi oss i et fiktivt univers i Afrika, hvor det er løven Mufasa som er konge over alle dyrene. Når han plutselig dør (les: blir drept av sin bror) er det den unge sønnen Simba som må ta over kongetittelen, men onde makter gjør alt de kan for at tronen skal tas over av Simbas grufulle onkel Scar. Er Simba klar for å ta opp kampen om kongetronen?

- EN DAG SKAL ALT DETTE BLI DITT: I «Løvenes Konge» må lille Simba ta over kongerollen etter sin far Mufasa, som blir drept av sin bror Scar - som selv vil overta tronen. FOTO: NTB Scanpix
- EN DAG SKAL ALT DETTE BLI DITT: I «Løvenes Konge» må lille Simba ta over kongerollen etter sin far Mufasa, som blir drept av sin bror Scar - som selv vil overta tronen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Mange har undret seg over om det virkelig er nødvendig å lage en nyversjon av en animasjonsfilm som i utgangspunktet fikk stående applaus og sanket inn mange gjeve utmerkelser. Og her vil jeg faktisk si at svaret er et soleklart «ja».

Jeg er i utgangspunktet ikke spesielt fant av såkalte remakes, men akkurat «Løvenes konge» har fortjent en liten teknisk oppussing. Ingen kan ta fra 1994-versjonen at den absolutt er en helt fortryllende film, men samtidig har ting endret seg de siste 25 årene. Det ér noe helt annet å se Simba og Nala som tilnærmet ekte, enn å se dem animert.

I den norske versjonen er det musikalstjernene Heidi Ruud Ellingsen (33) og Espen Grjotheim (42) som har stemmene til Nala og Simba som voksne. I den engelske versjonen er det Beyoncé Knowles-Carter (37) og artistkollega Donald Clover (35), kjent som rapperen Childish Gambino, som har stemmene til Simba og Nala som voksne.

I tillegg har Seth Rogen stemmen som Pumbaa og Billy Eichner stemmen til Timon. I den norske versjonen er det Nils Jørgen Kaalstad og Anders Bye som har stemmen til Pumbaa og Timon.

Har stemmen til Mufasa – akkurat som han hadde for 25 år siden!

Jeg hadde glemt hvor morsomme Timon og Pumbaa faktisk er, og sammen med hoffmedarbeideren Zazu utgjør de en trio som i et parallelt univers lett kunne hatt stand up-show på Latter.

Men det som fikk hårene til å reise seg på kroppen min var da Mufasa, Simbas pappa, begynte å snakke med sin myke, men autoritære stemme. For det er nemlig 88-åringen James Earl Jones som har stemmen til Mufasa – akkurat som han hadde for 25 år siden!

- Alt du ser rundt deg eksisterer sammen i en sart balanse. Mens noen søker etter ting de kan ta for seg, søker en ekte konge alltid etter hva han kan gi tilbake, forklarer Mufasa til sin sønn Simba.

Moralen er og blir den samme i begge versjonene - uavhengig av ny datateknologi eller ei - og det er derfor fint å tenke på at en ny generasjon nå får mulighet til å la historien om den lille løven, som måtte ut i den store verden for å forstå hva som er viktig å kjempe for, får vokse seg inn i bevisstheten.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer