Prinsesse Ingrid Alexandra

Tante Märthas emosjonelle hyllest til prinsessen

- Jeg håper du vet at vi alle i vår familie, på hver vår måte, vil være der for deg uansett, skriver Märtha til tantebarnet.

PRINSESSE INGRID ALEXANDRA: Tronarvingen har hatt et nært forhold både til tante Märtha Louise og kusinen Maud helt siden hun var bitte liten. Her fra julefotografering hos kronprinsparet på Skaugum i Asker lille julaften 2004. FOTO: Knut Falch / NTB
PRINSESSE INGRID ALEXANDRA: Tronarvingen har hatt et nært forhold både til tante Märtha Louise og kusinen Maud helt siden hun var bitte liten. Her fra julefotografering hos kronprinsparet på Skaugum i Asker lille julaften 2004. FOTO: Knut Falch / NTB Vis mer
Publisert

Fem måneder etter at tronarvingen prinsesse Ingrid Alexandra fylte 18 år, var det endelig duket for storslått feiring for jubilanten.

Myndighetsdagen ble feiret to dager til ende, både på hovedbiblioteket Deichman Bjørvika og på Slottet. Kongelige fra inn- og utland var til stede for å feire den norske tronarvingen, samt politikere, kulturprofiler, nære venner og øvrig familie.

Prinsessens Märtha Louise (50) var en selvskreven gjest, og ankom festlighetene sammen med forloveden Durek Verrett (47).

Også døtrene Maud Angelica (19), Leah Isadora (17) og Emma Tallulah (13), som prinsessen har med avdøde Ari Behn, var naturlige festdeltakere.

FULLE AV BEUNDRING: Prinsesse Märtha Louise og forloveden Durek Verret var fulle av beundring da prinsesse Ingrid Alexandra holdt tale under regjeringens feiring prinsessen på Deichman Bjørvika i juni 2022. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB
FULLE AV BEUNDRING: Prinsesse Märtha Louise og forloveden Durek Verret var fulle av beundring da prinsesse Ingrid Alexandra holdt tale under regjeringens feiring prinsessen på Deichman Bjørvika i juni 2022. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Noen dager etter at myndighetsfesten var vel overstått, publiserte tante Märtha en rørende hyllest til brorens datter på Instagram. Det er tydelig å se at hun og niesen har et varmt og nært forhold.

«For en overveldende fin feiring det ble av deg, skjønne Ingrid. Du sto der sterk, klar og rolig. Jeg er så imponert over alt du er og hvordan du takler rollen din. Lyttende, klok, nær, varm, morsom, nysgjerrig, eventyrlysten, sporty og litt rampete. Alt du trenger for et godt liv. Vi er veldig glad i deg alle sammen. Jeg er veldig glad i deg. Jeg håper du vet at vi alle i vår familie, på hver vår måte, vil være der for deg uansett», skriver hun til en bildekarusell fra festlighetene.

Vet bedre enn noen andre hva prinsesse Ingrid Alexandra går gjennom

Prinsesse Märtha Louise vet selv hvordan det er å være kongelig, å få alle øyne rettet mot seg.

Hun har tidligere vært åpen om at det voldsomme mediefokuset hun var utsatt for i oppveksten og tenårene, satte dype spor i henne og gjorde henne usikker og sjenert.

TENÅRING: Prinsesse Märtha Louise fotografert hjemme i sofaen på Skaugum under sitt første intervju i forbindelse med sin egen 18-årsdag i september 1989. FOTO: Inge Gjellesvik / NTB
TENÅRING: Prinsesse Märtha Louise fotografert hjemme i sofaen på Skaugum under sitt første intervju i forbindelse med sin egen 18-årsdag i september 1989. FOTO: Inge Gjellesvik / NTB Vis mer

Til magasinet =Norge, ifølge ABCnyheter, fortalte hun i 2017 at hun hadde gått i terapi for å få hjelp med usikkerheten og følelsene hun opplevde rundt medieoppmerksomheten.

- Gjennom tenårene var jeg innmari usikker. Jeg lurte på hva som var riktig av meg å si. Hvis noen kritiserte meg, tok jeg meg nær av det, fortalte hun den gangen.

Hun kan dermed bedre enn kanskje noen andre sette seg inn i hva prinsesse Ingrid Alexandra går gjennom, nå som hun er blitt myndig og pressens og folkets øyne er rettet mot henne mer enn noen gang før.

KONGEFAMILIEN: Kongeparet inviterte med seg barn og barnebarn til Svalbard i 2018. Ingen tvil om at de hygger seg i hverandres selskap! FOTO: Lise Åserud / NTB
KONGEFAMILIEN: Kongeparet inviterte med seg barn og barnebarn til Svalbard i 2018. Ingen tvil om at de hygger seg i hverandres selskap! FOTO: Lise Åserud / NTB Vis mer

Til tross for at prinsesse Märtha Louise er eldre enn lillebror kronprins Haakon, var det ikke før i 1990 at en grunnlovsendring sørget for at også kvinner kan ta over som monark i Norge.

I et intervju med det amerikanske magasinet Insider fortalte Märtha ærlig om presset hun følte på under oppveksten, og at hun aldri har vært bitter for at det er lillebroren som er tronarving etter deres far kong Harald.

- For meg var det en lettelse. Det er mye press, og det er virkelig et liv du trenger å velge og være hundre prosent forpliktet til. Jeg er glad for at broren min er neste i køen, han gjør en fantastisk jobb. Han er fokusert på alle de riktige tingene, sa hun til magasinet i 2020.

Kusinene er fulle av beundring

Prinsesse Märtha Louise og døtrene Maud, Leah og Emma har et svært nært forhold til prinsesse Ingrid Alexandra og resten av kronprinsfamilien.

I et innslag som ble sendt på NRK i forbindelse med fødselsdagen var de tre prinsessedøtrene med på å hylle kusinen, og de hadde bare godord å si om tronarvingen:

- Vi er så utrolig glad i deg og alt du får til! sier Leah i videosnutten.

SVÆRT NÆRE: Svigerinnene kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Märtha Louise, med døtrene Emma, Maud og prinsesse Ingrid Alexandra, samt prins Sverre Magnus på vei til Dronningparken i forbindelse med dronning Sonjas 80-årsfeiring i 2017. FOTO: Lise Åserud / NTB
SVÆRT NÆRE: Svigerinnene kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Märtha Louise, med døtrene Emma, Maud og prinsesse Ingrid Alexandra, samt prins Sverre Magnus på vei til Dronningparken i forbindelse med dronning Sonjas 80-årsfeiring i 2017. FOTO: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Tenk at du blir 18 år! Nå kan du endelig kjøre meg rundt, supplerer Emma.

Mens jevnaldrende Maud, som er ni måneder eldre enn kusinen Ingrid, uttrykte at hun er full av beundring.

- Du er en av de sterkeste og modigste kvinnene jeg kjenner, og jeg beundrer deg. Elsker deg!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer