Anmeldelse: «Tårnet»

- «Tårnet» fikk meg til å innse hvor umoden og uengasjert jeg har vært

Terningkast: 5

NORSK ANIMASJONSFILM I VERDENSKLASSE: I animasjonsfilmen «Tårnet» åpner oldefar Sidi opp om dagen han ble revet vekk fra hjemmet sitt og tvunget med familien i en flykningleir i Beirut i Libanon. Oldebarnet Wardi lytter engasjert. Det er nordmannen Mats Grorud som har laget filmen etter selv å ha tilbrakt tid i en flykningleir i Beirut. FOTO: Tårnet / Tenk.tv
NORSK ANIMASJONSFILM I VERDENSKLASSE: I animasjonsfilmen «Tårnet» åpner oldefar Sidi opp om dagen han ble revet vekk fra hjemmet sitt og tvunget med familien i en flykningleir i Beirut i Libanon. Oldebarnet Wardi lytter engasjert. Det er nordmannen Mats Grorud som har laget filmen etter selv å ha tilbrakt tid i en flykningleir i Beirut. FOTO: Tårnet / Tenk.tv Vis mer
Publisert

- Hvis vi ikke kjenner fortiden vår - hvor vi kommer fra. Hvem er vi da? sier oldefar Sidi til olderdatter Wardi i animasjonsfilmen «Tårnet».

Handlingen utspiller seg i en flyktningeleir i Beirut i Libanon, og vi blir tatt med på en reise tilbake til 15. mai 1948. Da ble staten Israel opprettet, og som følge av dette ble 500 palestinske landsbyer ble ødelagt og den palestinske befolkningen ble drevet på flukt fra sine hjem.

Sidi var bare et barn da hendelsen - som palestinerne omtaler som al-Nakba-katastrofen - utspilte seg, og han og familien endte i en provisorisk flyktningleir. Den dag i dag eksisterer denne flykningleiren, som følge av Nakba-katastrofen og Den arabisk-israelske krigen.

Borte er de skrøpelige teltene som leiren først ble bygget opp av. Siden har leiren blitt utvidet med kummerlige murhus som menneskene på flukt bor i - i påvente av å én dag få vende hjem - og for hver nye generasjon som kommer til vokser flykningleiren i høyden.

I «Tårnet» forteller Oldefar Sidi om flukten fra hjemmet i Galilea 70 år tidligere. Sidis helse blir stadig dårligere, og Wardi tror at grunnen til at oldefaren er syk er fordi han har mistet håpet. Hun legger ut på en liten reise innad i flykningleiren for å lete etter håpet for sin døende oldefar.

På veien lærer hun nye historier å kjenne om oldefaren, resten av familien og Nakba-katastrofen, gjennom blant andre bestemoren Rozette.

- Kan man dø av tristhet om man har mistet håpet, bestemor? undrer Wardi.

Også tanten Hanan deler av sin historie og livserfaring. Hun er født og oppvokst i flykningleiren, og er nå blitt en voksen kvinne. Hun har ett råd å gi sin elleve år gamle niese.

- Uansett hvor mørkt det skulle bli, prøv å finn den minste lysstråle - og bli der, oppfordrer hun.

DELER AV LIVSERFARING: Wardis tante Hanan deler av sin historie og livserfaring. FOTO: Tårnet / Tenk.tv
DELER AV LIVSERFARING: Wardis tante Hanan deler av sin historie og livserfaring. FOTO: Tårnet / Tenk.tv Vis mer

LES OGSÅ: Anmeldelse «Blindsone»: - Dette er uten tvil Pia Tjeltas hittil beste rolletolkning. Morskraften er ekstrem!

Har laget tre forskjellige versjoner

«Tårnet» er laget av nordmannen Mats Grorud, som både har skrevet manus og hatt regi på animasjonsfilmen. Han har selv bodd en tid i en flyktningleir i Beirut i Libanon, og handlingen i «Tårnet» er basert på samtaler, møter og intervjuer han har hatt med mennesker han har møtt i leiren.

Animasjonsfilmen er laget i tre forskjellige versjoner - én med engelsk tale og norsk tekst, én med arabisk tale og engelsk tekst, og én med norsk tale. Sistnevnte versjon er myntet på barn og ungdom, og den er allerede blitt sett av flere tusen skolebarn i Norge.

Ikke bare er animasjonsfilmen visuelt vakker og gripende - med en god blanding av 2D-animasjon, dukkeanimasjon og ekte bilder - men den er også svært viktig for å forstå hva Midtøsten-konflikten egentlig går ut på.

Da jeg vokste opp på 90- og 2000-tallet var dette en konflikt jeg naturlig nok hadde hørt om, ettersom den ble nevnt på nyhetene så å si hver dag - men jeg må innrømme at jeg ikke engasjerte meg nok til å forstå hva konflikten egentlig gikk ut på.

Å FINNE HÅPET: Oldefar Sidi oppfordrer oldebarnet Wardi til alltid å ha håpet med seg - uansett hvilken situasjon man skulle havne i. FOTO: Tårnet / Tenk.tv
Å FINNE HÅPET: Oldefar Sidi oppfordrer oldebarnet Wardi til alltid å ha håpet med seg - uansett hvilken situasjon man skulle havne i. FOTO: Tårnet / Tenk.tv Vis mer

Handlingen i «Tårnet» får meg også til å tenke tilbake på videregående, og på en jente i klassen som kom fra nettopp Beirut i Libanon. Sporenstreks etter at jeg hadde sett filmen tok jeg kontakt med flere av mine nærmeste venner fra videregående-tiden, og ingen av oss var i stand til å svare på om medeleven vår fra Beirut hadde kommet til Norge som flyktning eller ikke.

Vi var rett og slett ikke engasjerte nok på den tiden. Noe vi alle fire erklærer at er ekstremt flaut og umodent. Håpet er derfor stor for at «Tårnet» nå skal vises til alle skolebarn (og voksne!) over hele verden, slik at man gjennom animasjon og god visuell historiefortelling kan få en større forståelse for hva konflikten går ut på - og ikke minst hva krig har å si for sivilbefolkningen.

LES OGSÅ: Anmeldelse av julemusikalen «Snøfall»: - Man MÅ ikke være julefanatiker for å la seg fenge av historien om foreldreløse Selma

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer