Maria Stavang og Erik Sæter:

- Tente en gnist i meg

En episode av NRK-programmet «Norske beefer» får komiker til å se rødt.

RASER: Maria Stavang reagerer på Eriks Sæters uttalelser i NRK-serie. Foto: Morten Eik / Se og Hør, Andreas Fadum / Se og Hør
RASER: Maria Stavang reagerer på Eriks Sæters uttalelser i NRK-serie. Foto: Morten Eik / Se og Hør, Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert

Realityprofil Erik Sæter (25) var nylig med i «Norske beefer» på NRK, hvor han møtte kroppsaktivist og influenser Camilla Lorentzen (32). Der ble fedme og kroppspositivisme diskutert.

Komiker Maria Stavang (27) er tilsynelatende ikke spesielt imponert over Sæters meninger. I historiefunksjonen på Instagram reagerer hun på realityprofilens uttalelser.

- Ironisk

27-åringen mener blant annet at det er ironisk at realityprofilen stiller opp i programmet med ProPud-genser (proteinpudding red.anm.). Hun mener proteinpudding er ultraprosessert mat og at det bidrar til «dårligere tarmfunksjon» og «elendig helse».

Videre poengterer komikeren at overvekt handler om mer enn å ha lyst til å gå ned i vekt, blant annet om gener, mat, søvn og stress.

Stavang mener også at det handler om hvordan mat blir markedsført og hva slags informasjon man får.

- Det som er typisk i Norge hvis man skal gå ned i vekt er at man blir fortalt sånn «bare spis mindre og tren masse», men man blir ikke fortalt hva man skal spise. Det man blir fortalt er at man skal spise ultraprosessert mat, som ProPud, og trene hardt - og det er derfor det er ironisk at han sitter i en ProPud-genser. Er det dette man vil få ut? På ekte liksom?, sier 27-åringen i videoen.

PROVOSERER: Dette er genseren som provoserer Maria Stavang. ProPud er et matvaremerke som blant annet har proteinpuddinger. Foto: Skjermdump NRK
PROVOSERER: Dette er genseren som provoserer Maria Stavang. ProPud er et matvaremerke som blant annet har proteinpuddinger. Foto: Skjermdump NRK Vis mer

- For dumt

Stavang forteller at hun selv har gått ned mye i vekt, og at det er noe hun stadig får høre. Hun mener hun får minst ti henvendelser hver eneste dag - både i innboksen og ved at folk stopper henne på gata for å spørre hva hun har gjort.

Det vil hun imidlertid ikke snakke om og legger til at det er et ømt tema.

Bergenseren forteller at hun savner mer kunnskap om råvarer.

- Man bør lære at hvis man er opptatt av helsa si og tarmen sin så skal man spise minst mulig prosessert mat og mer råvarer. Akkurat den videoen der (Erik Sæter i «Norske beefer», red.anm.) tente en gnist i meg og den gnisten har jeg ikke kjent på mange år. Det er for dumt.

I videoen omtaler hun også NRK-programmets konsept, og Sæters meninger, som «helt vanvittig».

Se og Hør har forsøkt å komme i kontakt med Maria Stavang for en kommentar til saken, foreløpig uten hell.

Krangelen i fokus

NRK har fra Se og Hør fått framlagt kritikken fra Stavang og forklarer at poenget med TV-programmet er å vise flere sider av krangler som har vært godt kjent i offentligheten.

- Episoden rommer ulike syn på kroppspositivisme, Erik Sæter sitt syn er et av dem. Det er ikke et program som skal belyse alle sider ved helse og overvekt, forteller Ingjerd Østrem Omland, redaksjonssjef for TV og event i NRK P3.

- Vi er selvsagt helt enige i at det er mange flere sider ved overvektstematikken enn de som framheves i programmet, men det er den offentlige krangelen mellom Erik Sæter og Camilla Lorentzen som er i fokus i denne episoden, legger hun videre til.

- Uenig i noe

Sæter har overfor Se og Hør uttalt seg om hva han tenker om debatten - og reaksjonene som kommer fra Stavang.

- Det er en debatt hvor det er vanskelig å nå gjennom med saklige innspill, ettersom hele debatten er vanvittig følelsesdrevet. Jeg får bare kastet etter meg masse greier jeg aldri har ment noe om - og som jeg i stor grad er enig i, sier realityprofilen.

Han mener han aldri har sagt hvordan folk skal slanke seg eller få bedre helse, men at Stavang legger det fram på den måten.

- Jeg har aldri, tvert imot, bestridet at psykisk helse, søvn, sykdommer, alder, stress, arv eller miljø spiller inn på overvekt eller fedme, men Maria får det til å se slik ut. Her brukes ansiktet mitt for å gi henne visninger, uttaler han om kritikken fra Stavang.

Fan av protein

Når det kommer til genservalget forklarer han at det var ment som en takk til ProPud, som «hooket» ham opp med lokalet til innspillingen.

- Ellers er jeg personlig fan av proteintilsatte produkter, ettersom det ofte er vanskelig å få i seg nok og det er en viktig byggestein når man driver med idrett - som jeg har gjort store deler av livet.

Sæter mener likevel Stavang har mange gode poenger når det kommer til sunn livsstil, prosessert mat og desinformasjon knyttet til trening og mat. Han poengterer imidlertid at kosthold og trening er avhengig av kontekst.

- Men, jeg er ikke fagperson, så dermed avstår jeg fra å gi råd her - i motsetning til Maria.

- Bearbeidet

Klinisk ernæringsfysiolog, med doktorgrad i ernæring, Tine Sundfør sier til Se og Hør at hun forstår godt at «mannen i gata» kan krangle om hva som er ultraprosessert mat og hva som ikke er det - fordi det kan være vanskelig å skille.

- Jeg skjønner godt at de kan krangle om dette er sunt eller usunt, for her er heller ikke forskningen entydig. Både matens kvalitet og graden av prosessering påvirker om maten er sunn eller usunn. Det er egentlig matens kvalitet som i hovedsak påvirker om det er sunt eller usunt, og ikke så mye graden av prosessering, sier hun.

Ernæringsfysiologen sier videre at ultraprosessert mat ofte har høyt innhold av sukker, siktet hvetemel, mettet fett og salt, og et lavt innhold av fiber, vitaminer og mineraler, og dette gjør disse matvarene lite sunne.

- Men hvis du spiser en brødskive med massevis av smør og sukker, så er heller ikke den sunn, selv om den ikke er ultraprosessert.

EKSPERT: Ernæringsfysiolog Tine Sundfør reagerer på Maria Stavangs uttalelser. Foto: Anita Sælø
EKSPERT: Ernæringsfysiolog Tine Sundfør reagerer på Maria Stavangs uttalelser. Foto: Anita Sælø Vis mer

- Helt skrudd

Sundfør er enig i påstanden om at proteinpudding er i kategorien ultraprosessert mat.

- Om dette bidrar til dårlig tarmflora? Da er Maria Stavang mer bastant enn forskningen. Men ja, ultraprosessert mat sin effekt på tarmflora og helse er en av de tingene man er veldig interessert i og forsker på.

Sundfør understreker samtidig at hun er veldig enig med komikeren i at det finnes en del matvarer som har fått kunstig sunnhetstegn - som for eksempel proteinbarer og proteinpuddinger.

- Å ta en vanlig grov brødskive med ost, er noe vi opplever som mindre sunt, og det er helt skrudd i forhold til ernæringsforskningen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer