Jørgen Dahl Moe

The Voice-Jørgen hadde ikke råd til nye klær

Løsningen fant han i bestefars klesskap.

TOK SEIEREN; Jørgen Dahl Moe gikk seirende ut av årets The Voice-finale etter å ha vist at han mestrer et bredt spekter av låter. FOTO: Skjermdump Instagram/@jrgenmoe
TOK SEIEREN; Jørgen Dahl Moe gikk seirende ut av årets The Voice-finale etter å ha vist at han mestrer et bredt spekter av låter. FOTO: Skjermdump Instagram/@jrgenmoe Vis mer
Publisert

Det kan være krevende å slå seg opp som artist, men Jørgen Dahl Moe (26) har vært klar for det fra barnsben av. I tenårene måtte han ta beslutningen om å fortsette med fotball eller musikk. Det var i musikken den virkelige lidenskapen lå.

Moe er fra det lille tettstedet Andebu i Vestfold, og han tenkte at bylivet i Oslo ble for stort. Hvorfor skal man i det hele tatt reise ut fra bygda? Da han hadde fullført en bachelor i låtskriving i Kristiansand, skjønte han at Oslo kunne ha enda mer å by på. Etter tre år i Oslo skulle sjansen by seg – han dro på blind audition til The Voice.

26-åringen så på deltakelsen først og fremst som en morsom utfordring for å bevege seg ut av komfortsonen. At alle dommerne skulle snu seg som følge av en solid fremførelse av «Dancing in the Dark» av Bruce Springsteen, var han ikke forberedt på.

Forsonet seg med en andreplass

Den nevnte auditionen har gått viralt på sosiale medier og har i skrivende stund 3,6 millioner visninger på den norske The Voice-kanalen på YouTube.

Da KK opplyser om millionene, blir han brydd. Og sånne reaksjoner er noe seerne har lagt merke til også på skjermen. For det skal nevnes at den talentfulle Andebu-gutten gikk seirende ut av årets sesong – ydmyk som få. «Hva skjedde nå?» gjentok han da han ble utropt som vinner.

På det tidspunktet hadde han allerede forsonet seg med at motstanderen Tara Bloch-Vere (32) skulle vinne etter å ha sett hennes siste opptreden i finalen.

– Det var spikeren i kista for min del, trodde jeg. Jeg skulle spille min låt etter henne, og jeg tenkte bare at jeg skulle synge så fint jeg kan, og så er det greit, mimrer han da KK møter han for en kaffe utendørs i Oslo sentrum.

Han var genuint overrasket da han vant, forteller han.

VINNER AV THE VOICE 2022: Jørgen Dahl Moe har vist at han mestrer et bredt spekter av sjangre og har en helt unik trygghet i fremførelsene sine. FOTO: /TV2
VINNER AV THE VOICE 2022: Jørgen Dahl Moe har vist at han mestrer et bredt spekter av sjangre og har en helt unik trygghet i fremførelsene sine. FOTO: /TV2 Vis mer

Mestrer et spekter av sjangre

Det er ingen tvil om at en The Voice-seier gjør at du når ut til et større publikum. Det har imidlertid ikke skremt 26-åringen. Han har følt at han har vært på trygg grunn når det gjelder sjangre og låtvalg. Grunnsteinen hans har vært å velge låter som han finner trygghet i – til tross for at valgene spriker i sjangre.

– En blind audition er bare en del av meg, og at jeg fikk gjort så mange runder, gjorde at jeg fikk vist flere sider av meg, sier han til KK.

Med økende oppmerksomhet og positive tilbakemeldinger fra publikum for låter han har spilt utallige ganger før, opplevde han som overveldende, og reaksjonene for hver gang han gikk videre i konkurransen deretter.

Sangprestasjonene sørget for platekontrakt og flere prosjekter for fremtiden. Seieren må han la synke inn, samtidig som han fortsetter å jobbe målrettet for å fortsette å kunne leve av musikken. Drømmen har alltid vært å skrive låter og lage egen musikk. The Voice er ikke egnet for det, så å kunne ta fatt på det nå er noe han gleder seg over.

– Klær er gøy

Klesvalgene til den ferske vinneren har ikke gått ubemerket hen. På den første auditionen hadde han på seg egne klær som bidro til at han følte han sto hjemme i stua. Når direktesendingene starter, får deltakerne bistand av en stylist. Sammen med stylist Tuva Prøis kunne han finne antrekk som gjorde helheten av opptredenen mer fasjonabel. De tok utgangspunkt i låtvalg og planla antrekk deretter.

– Jeg elsker klær og det har jeg alltid gjort. Det at vi fikk stylist i live-ukene var en kreativ prosess som jeg nesten ble enda mer giret på enn selve musikken. Det var helt fantastisk gøy.

– For meg er klær gøy. Det ligger så mye mer i den setningen, for det betyr mer enn hva jeg får sagt med ord.

Tilbakemeldingene er stort sett positive, men noen negative har vært rettet mot klesvalgene hans – at de ikke «er helt han». Han tar det ikke ille opp når det kommer fra folk han ikke kjenner.

– Jeg tror det er det som ligger til grunn for at jeg har begynt å tenke over det. Det er bare klær, og det er bare helt fantastisk gøy å eksperimentere med og å ha på seg mye rart. Til syvende og sist er det ikke det som definerer en i mitt hode. Det har blitt viktig for meg å si.

Klær kan samtidig være med på å vise hvem du er, og vi uttrykker oss gjennom klær både ubevisst og bevisst.

– Jeg tenker at det er veldig mange rammer som er satt. Har du på deg det, så er du sånn, har du på deg det, så er du sånn. Men for meg er klær noe som jeg bare synes er sinnssykt gøy. Og det er fint at det bare kan være det, mens andre ganger er det også noe veldig tydelig ekspressivt i det.

Han synes pynting er et rart konsept. Pynting burde være definert etter hva en selv synes er pyntet. Han er helt uenig i at disse rammene skal definere hva en skal ha på seg til ulike anledninger. Han forstår at det er mange aspekter ved det, blant annet tradisjon, og det kan man ha respekt for. Men pynting er generelt et slitsomt ord, mener han.

Derfor synes han det har vært gøy å dra på litt og oppfylle visjonene han har hatt i forkant av direktesendingene. For når alt kommer til alt, er jo klær bare gøy.

Gjenbruk som vane

Da han hadde følelsen av at han sto hjemme i stua på auditionen som straks skulle gå viralt, hadde han kledd seg i klær han hadde arvet og som betyr noe for han.

Og når vi snakker om gjenbruk, lyser han opp.

– I lys av at jeg har levd av musikk så lenge uten så mye jobb, har kleskjøp vært helt ute av budsjettet mitt. Da har jeg syntes det har vært gøy å gå i garderoben til mamma, pappa, bestemor og bestefar.

– Har de store garderober?

– Bestefar har klær fra hele livet sitt fordi han bare tar på seg noe og driter i det – klær er klær liksom.

Men for Jørgen er det en drøm å gå og snoke i klesskapet. Mote går også i sykluser. Han kan ofte gå inn i garderoben og tilbake i tid, og hente frem noe som igjen er aktuelt.

– Det gøyeste med det er at klærne har sjel, de har levd et liv og så kan jeg være med på å videreføre det.

Gjenbruksentusiasten drar i et perlekjede han har rundt halsen. Han har arvet det av bestemoren og han bruker det hver dag.

– Hva sa hun da du ville ha det?

– Hun syntes det var rart fordi jeg er gutt, men jeg tror hun synes det er veldig stas at jeg velger å ha det på. Og genseren min som jeg har på har jeg arvet av pappa som har arvet av sin far igjen. Jeg synes det er veldig gøy, rett og slett.

Han kjøper sjelden nye klær, og dersom han gjør det, er det som regel bruktkjøp.

– Jeg har raidet vintage-butikkene i Oslo og ikke kjøpt så mye heller. Hvis jeg skal si en favoritt, så er det Camden Market i London.

Lys framtid

26-åringen bor sammen med kjæresten på Grünerløkka i Oslo. De har vært et par siden de møttes på musikklinja på Sandefjord videregående.

Jørgen kommer fra en musikkglad familie som hørte mye på musikk da han var liten. Han skrev sin første låt som 8-åring. Hans største ønske som 5-åring var en gitar. Foreldrene har alltid forstått ønsket om å satse på musikken, og latt han gå sin egen vei. Han har brukt nærmest hele livet på å dyrke ambisjonene om å bli artist.

– Jeg husker vi hørte på Sputnik, liksom. Jeg er fra Andebu, det må du aldri glemme. Jeg er nok – ikke et sort får – men en annerledes fyr sammenlignet med resten av familien fordi jeg har tatt de valgene jeg har. Bare det å flytte til Oslo er fjernt, humrer han.

Med en trygghet på scenen er han sjelden nervøs før en opptreden, men nervene slår helt tydelig inn da han til stadighet kan glemme opptredener. Den første opptredenen i The Voice husker han ingenting av. Heller ikke da han sang «Purple Rain» i finalen.

– Det er aldri skummelt og jeg er veldig sjelden nervøs, men jeg husker ingenting. Det er nok adrenalinet.

– Jeg tror jeg er vant med å finne den sonen og tenker litt på det som jobb. Det er en naturlig greie for meg. Jeg kan tenke at det var gøy flere dager etterpå. Med en sannsynlighet for å oppnå det, så må jeg bare gå i modus.

Tilbakemeldinger

For noen år siden var et standard spørsmål fra journalister til aktuelle personer på TV og i mediene om de har fått frierbrev i etterkant av økende oppmerksomhet. Undertegnede tillater seg å oversette det til DMs eller direktemeldinger i dag.

– Haha, vi skal dit, ja! ler han og legger til at han ikke har fått noen fysiske brev. Men DMs har det blitt – hvor de fleste er positive musikkrelaterte tilbakemeldinger. Han svarer på alle hyggelige meldinger som tikker inn.

– At folk sitter i sofaen og velger å gå inn på min Instagram og sende meg en melding – det minste jeg kan gjøre da er å svare!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer