Thea Steen

Thea Steens mor til KK.no: - Thea ville lage denne dokumentaren, men hun hadde tenkt seg en lykkeligere slutt

Journalist Thea Steen beholdt sin positive holdning til livet, til tross for at hun var rammet av den dødelige kreftsykdommen.

THEA STEEN: Stavangerjenta Thea Steen ble bare 26 år. Natt til søndag 17. juli i fjor måtte hun gi tapt for kreftsykdommen. Onsdag 29. mars sendes «Dokument 2: Thea - to somre, en vinter» på TV 2. Foto: Privat
THEA STEEN: Stavangerjenta Thea Steen ble bare 26 år. Natt til søndag 17. juli i fjor måtte hun gi tapt for kreftsykdommen. Onsdag 29. mars sendes «Dokument 2: Thea - to somre, en vinter» på TV 2. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stavangerjenta Thea Steen (1989 - 2016) var som en hvilken som helst annen jente. Hun elsket å være sosial, hun reiste verden rundt, drømte om å skape en fremtid som inneholdt skriving, opplevelser og yrende forelskelser. Hun var som deg og meg. Det var inntil hun ble rammet av livmorhalskreft mens hun bodde i New York i 2015.

Jeg hadde glede av å jobbe med Thea i Dagbladet i 2012, og hver gang Thea entret kontoret bar hun med seg en sprudlende positiv energi som lyste opp enhver hektisk og grå hverdag. Når jeg tenker på Thea så tenker jeg at hun var en sjeldent fin person, som kun ville det beste for alle rundt seg. 

UTALLIGE SYKEHUSBESØK: Thea Steen var inn og ut av sykehuset siden kreftsykdommen ble oppdaget i 2015. Hun beholdt allikevel sin positive personlighet i den tunge tiden. Foto:  Foto: Privat
UTALLIGE SYKEHUSBESØK: Thea Steen var inn og ut av sykehuset siden kreftsykdommen ble oppdaget i 2015. Hun beholdt allikevel sin positive personlighet i den tunge tiden. Foto: Foto: Privat Vis mer

Etter å ha sett «Dokument 2: Thea - to somre, en vinter», som sendes på TV 2 onsdag 29. mars, er det akkurat dette jeg sitter igjen med. At Thea, til tross for at hun var rammet av den dødelige livmorhalskreftsykdommen, beholdt sin positive holdning i den etter hvert så tøffe hverdagen. 

Det er derfor denne 46 minutter lange dokumentaren er en av de viktigste dokumentarene du kan se – enten du er kvinne, mann, pasient eller pårørende. Thea viser oss hvor viktig det er, tross sykdom og tunge perioder, å beholde positiviteten og optimismen i livet. 

LES OGSÅ: Slik minnes kjendisene skribent Thea Steen

- Det er sånne småting som jeg tar forgitt som nå gjør meg helt lykkelig

I dokumentaren forteller Thea at hun etter mange runder med sykehusbesøk og cellegiftbehandlinger bare drømte om å komme seg ut i frisk luft. At småting hun tidligere aldri hadde tenkt over, nå ble ekstremt viktig for henne.

- Det er sånne småting som jeg tar forgitt som nå gjør meg helt lykkelig – å gå en tur alene. Men sånn er det. Jeg vil gå i nabolaget. Ta trikken. Reise. 

Se videoklipp fra TV 2-dokumentaren under:

Jeg vet at dokumentaren blir åpen, sterk og fin! Akkurat som Thea

I et klipp ser vi Thea ute i Oslos gater etter at hun i flere uker har tilbrakt hverdagen på Radiumhospitalet. 

- Nå går jeg med den tynneste vårkåpen jeg har. Før var det hverdag – nå er det magi!

For Thea, som blogget om den tunge perioden, ble det også en tøff erfaring da hun begynte å miste håret. Men selv da så 26-åringen positivt på situasjonen. 

- Det er ikke mye som er gøy med det å miste håret – men noe er jo faktisk litt gøy, sier hun til kamera i det hun prøver forskjellige parykker hun har fått tilsendt. 

Evig positive Thea. 

LES OGSÅ: Thea Steen ble kåret til «Årets Forbilde»

BODDE I NEW YORK: Thea Steen hadde akkurat flyttet til New York for å jobbe som frilansjournalist da hun oppdaget livmorhalskreftsykdommen i 2015. Foto:  Foto: Privat
BODDE I NEW YORK: Thea Steen hadde akkurat flyttet til New York for å jobbe som frilansjournalist da hun oppdaget livmorhalskreftsykdommen i 2015. Foto: Foto: Privat Vis mer

- Det spesielt akkurat nå, når vi skal dele det mest intime og nakne

For Thea Steen betydde familien alt, og spesielt moren Tove Steen og lillesøsteren Tonje Steen ble en enorm støtte og trygghet for henne. I dokumentaren møter vi dem side om side med Thea, og det er sterkt å se hvor viktig en mammahånd eller søsterklem er for en person som har det tungt. 

Vi har snakket med Theas mor Tove Steen, og spurt henne hvordan det blir å se dokumentaren. Om det er tungt og sårt at det blir offentlig fokus på Thea igjen, mens de er midt i en sorgprosess. 

- Vi har på en måte delt Thea med så mange siden hun ble syk, døde og ikke minst etterpå. Det er egentlig fint, for hun ga så mye til andre og vi får så mye igjen. Theas arbeid har resultert i mye godt! Samtidig er det spesielt akkurat nå, når vi skal dele det mest intime og nakne. Men vi er heldig, og det er mest fint, sier hun til KK.no.

- Hvordan er det som mor å se den sterke dokumentaren om din nå avdøde datter?

- Det er ikke tungt og vanskelig å dele henne med mange, de tunge stundene kommer andre ganger. Jeg er spent nå når filmen skal vises. Nå er det liksom «bare Thea» og ikke mest #Sjekkdeg og ting rundt hennes engasjement. Men jeg har stor trygghet og tillit til Igor Devold som har laget dokumentaren, og vet at den blir åpen, sterk og fin! Akkurat som Thea. Selvsagt savner jeg henne ekstra forferdelig mye i dag. Thea ville lage denne dokumentaren, men hun hadde tenkt seg en lykkeligere slutt. Jeg håper og tror den vil gi noe til mange!

VIKTIGE STØTTESPILLERE: For Thea Steen ble moren Tove Steen og lillesøsteren Tonje Steen viktige støttespillere. Dette bildet er fra dokumentaren. Foto:  Foto: TV 2
VIKTIGE STØTTESPILLERE: For Thea Steen ble moren Tove Steen og lillesøsteren Tonje Steen viktige støttespillere. Dette bildet er fra dokumentaren. Foto: Foto: TV 2 Vis mer

LES OGSÅ: - Jeg vet at slike feil kan skje, og det er klart det er veldig trist at det endte slik for Thea

«Dokument 2: Thea - to somre, en vinter» sendes på TV 2 onsdag 29. mars klokken 21.40.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer