Tinashe Williamson

Tinashe Williamson: - Jeg ble mobbet

Da Tinashe var liten sa noen gutter at hun ikke skulle feire 17. mai, at den dagen ikke var for henne. I år feirer hun 17. mai i drakten fra Zimbabwe.

TINASHE WILLIAMSON: Hun har ikke alltid gledet seg til 17. mai, det gjør hun nå og i år skal hun bruke denne drakten fra shonafolket i Zimbabwe. Foto: Astrid Waller
TINASHE WILLIAMSON: Hun har ikke alltid gledet seg til 17. mai, det gjør hun nå og i år skal hun bruke denne drakten fra shonafolket i Zimbabwe. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Drakten er fra Zimbabwe, og jeg fikk den av mamma for fire år siden. Den er veldig spesiell for meg fordi den minner meg om mine røtter på morssiden, sier Tinashe Williamson. 

Tinashe er gift med komiker Odd Magnus Williamson. Hun ble født i Egypt, med foreldre fra Zimbabwe, og som toåring flyttet hun med familien til Grünerløkka og videre til Vormsund.
«Hvor kommer du fra – egentlig?» Tinashe var lei av spørsmålet, og på Instagram la hun nylig ut bilde av seg selv og datteren India (5), iført hver sin av morens drakter. Skrev hvor heldig hun føler seg, som er fra både Norge og Zimbabwe.  

– Jeg fikk masse tilbakemeldinger fra folk som kjente seg igjen. Det er så rart, du har ingen annen referanse enn at du er norsk, og likevel forventer andre at du skal føle deg som noe annet. 

LES OGSÅ: Sjekk disse bunadsbildene av Anne Rimmen og Else Kåss Furuseth!

Et mørkhudet barn på et lite tettsted på 80-tallet. Tinashe husker en tøff tid.

– Å vokse opp på Vormsund var vanskelig. Jeg ble mobbet og gjorde alt for ikke å skille meg ut. Jeg kalte meg Tina i stedet for Tinashe, og rettet ut håret. Det var ikke noen god tid for meg. 

Hurrarop og «Ja vi elsker». Ikke alle mente at Tinashe hadde retten på sin side: 

– Noen gutter sa at jeg ikke skulle feire 17. mai. At den dagen ikke var for meg. Det var som en fest jeg ikke var invitert til, der døren likevel sto åpen. 

Hun smiler. – Men i dag blir jeg veldig glad når jeg våkner og det er 17. mai.

LES OGSÅ: Supermodell Sonja Wanda måtte flykte fra Sudan

TILBAKE TIL RØTTENE: I år bruker Tinashe drakten fra Zimbabwe på 17. mai. (Bildet er minipulert.) Foto: Astrid Waller
TILBAKE TIL RØTTENE: I år bruker Tinashe drakten fra Zimbabwe på 17. mai. (Bildet er minipulert.) Foto: Astrid Waller Vis mer

Fargerik, feminin og stolt

Slik beskriver Tinashe drakten etter moren.

– Holdningen min forandrer seg når jeg tar den på. Etter at jeg tok steget på Instagram, har jeg begynt å bruke hodeplagget til jeans, og toppen til en svart bukse. 

Drakten er fra shona-området i Zimbabwe, der slekten bor. Sist Tinashe besøkte dem, var i 1999. Planen er å ta med seg India og Odd Magnus tilbake. 

– Jeg har lyst å vise India det som er halvparten av henne. Jeg setter mer og mer pris på det som gjør meg unik og annerledes, og vil at India skal synes at det er en styrke at hun er en blanding av mørk og lys. 

FLOTT PAR: Tinashe Bakasa Roll giftet seg med komiker Odd-Magnus Williamson i mai 2015. 
 Foto: Espen Solli/All Over Press
FLOTT PAR: Tinashe Bakasa Roll giftet seg med komiker Odd-Magnus Williamson i mai 2015. Foto: Espen Solli/All Over Press Vis mer

Når mannen vil muntre opp Tinashe, setter han på Bob Marleys «Zimbabwe». Det funker alltid: 

– Selv om jeg er norsk og føler meg veldig norsk, vil jeg ikke at den delen av meg skal viskes ut. Jeg har lyst til å lære meg shona-språket også, sånn at jeg kan føre det videre til India. 

Hun innrømmer at hun alltid har ønsket seg en helnorsk bunad, gjerne en offwhite. Men selv uten bunad blir årets 17. mai ekstra spesiell:  

– Å være med i denne reportasjen har inspirert meg til å ta steget og bruke den afrikanske drakten på 17. mai. Det gleder jeg meg til! India har en norsk festdrakt, og sammen representerer vi begge sider av hvor vi kommer fra.  

Denne reportasjen er også publisert i KK nr 19 2016.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer