TV-serier 2020

Tips til 9 serier å binge i julen

True crimes, venninnehumor, hjertesorg og ekspedisjonseventyr står på topplisten over serier å få med seg denne julen!

TV-SERIER: Du trodde kanskje at sjakk ikke var noe for deg? Vent til du ser The Queen's Gambit! FOTO: Netflix
TV-SERIER: Du trodde kanskje at sjakk ikke var noe for deg? Vent til du ser The Queen's Gambit! FOTO: Netflix Vis mer
Publisert

The Queen's Gambit på NETFLIX

Dette er serien «alle» har snakket om denne høsten og vinteren! Dette er serien du binger en klein søndag, som gjør at du har noe å snakke om på middagen med venninnegjengen eller over Teams-møtet med kollegene dine! Herlighet så fascinert og trollbundet man blir av denne serien, som handler om glupe Beth Harmon. Sjakk kan kanskje fremstå som noe uinterresant for noen, og som kanskje gjør at enkelte ikke gir serien en sjanse. Men der tar man så feil! «Sjakk», «barnehjem» og «piller» er tre stikkord for denne serien, som man legger sin elsk på fra første sekund. Og Anya Taylor-Joy spiller en helt fantastisk rolle som sjakkgeniet Beth. Du trenger ikke å forstå eller være særlig stor fan av sjakk for å elske denne serien.

THE QUEENS GAMBIT: Serien «alle» har snakket om denne høsten og vinteren! FOTO: Netflix
THE QUEENS GAMBIT: Serien «alle» har snakket om denne høsten og vinteren! FOTO: Netflix Vis mer

Outcry på TV 2

Denne dokumentarserien tar for seg livet til den unge fotballstjernen Greg Kelly, som ble dømt til 25 års fengsel for misbruk av en fire år gammel gutt. Men var det virkelig den sympatiske kjekkasen som sto bak det brutale overgrepet? TV-serier om amerikansk politi som ikke gjør jobben sin, er det mange av, men akkurat denne dokumentarserien får det til å gå kaldt nedover ryggen på deg på en måte du ikke har kjent før. Det kan ha mye å gjøre med at vi for én gangs skyld faktisk får høre flere av de aktuelle politimennenes side av saken, og fordi vi får være ekstremt tett på den overgrepsdømte gutten og familien hans.

OUTCRY: Kan det virkelig stemme at idrettstalentet Greg Kelly står bak et brutalt overgrep på et lite barn? FOTO: TV 2
OUTCRY: Kan det virkelig stemme at idrettstalentet Greg Kelly står bak et brutalt overgrep på et lite barn? FOTO: TV 2 Vis mer

Hjem til jul 2 på NETFLIX

Sesong 2 av denne serien har vi ventet lenge på, og synes egentlig at det er litt rart at den ikke hadde premieredato i begynnelsen av desember. Det er jo da man sårt trenger en slik serie. Men nok om det! Vi er supernysgjerrige på hvem det var som sto på døren til Johanne på selveste julaften - og om hun etter mange år med et håpløst kjærlighetsliv endelig finner lykken med the one. Vi syntes sesong 1 var skikkelig feelgood - men med en sår undertone - og har full forståelse for at den har tatt av på det internasjonale seriemarkedet. Håper oppfølgersesongen lever opp til forventningene!

HJEM TIL JUL 2: Finner sykepleier Johanne kjærligheten? FOTO: Netflix
HJEM TIL JUL 2: Finner sykepleier Johanne kjærligheten? FOTO: Netflix Vis mer

Exit Nordpolen på NRK

Selv om våre venner i Radioresepsjonen på NRK p13 ikke har helt trua på at vi damer benker oss foran denne serien - og de har nok helt sikkert rett i at flertallet av seerne består av friluftsglade alfahanner (dette er våre ord) - så er denne serien en av våre favoritter! Det er svært lite som slår en dokumentarserie som tar for seg upløyd natur, stå-på-vilje og stahet de færreste av oss kan skryte av at vi har, rå naturkraft og et eventyr man ikke aner utfallet av. Og det er akkurat dette som venter, når polfarer Børge Ousland (58) og den sør-afrikanske eventyreren Mike Horn (54), forsøker å krysse Polhavet på ski - i bitende kulde og hva som føles som evig mørketid. Om du ikke er så fan av alfahanner på tur, anbefaler vi deg likevel å se serien - for å få med deg de storslåtte og trolske naturbildene. Wow!

EXIT NORDPOLEN: Eventyrerne Børge Ousland og Mike Horn legger ut på sin livs tur - med hårete mål. Gjennomfører de? FOTO: NRK
EXIT NORDPOLEN: Eventyrerne Børge Ousland og Mike Horn legger ut på sin livs tur - med hårete mål. Gjennomfører de? FOTO: NRK Vis mer

Estonia - funnet som endrer alt på Dplay

Endelig en dokumentarserie som faktisk kommer med konkret, ny og granskende informasjon, og som ikke bare har gjort jobben med å samle sammen det som allerede har vært kjent. Serien er regissert av svenske Henrik Evertsson og norske Ingrid Boon Ulfsby, og sammen med resten av gjengen har de tatt tak i det som omtales som den verste skipskatastrofen i etterkrigstiden - der 852 mennesker omkom, da passasjerskipet Estonia forliste på turen mellom Tallinn og Stockholm høsten 1994. Nervepirrende, engasjerende og unikt materiale - en dokumentar på sitt aller, aller beste.

ESTONIA: Dokumentarens utfall kan få store konsekvenser. FOTO: Dplay
ESTONIA: Dokumentarens utfall kan få store konsekvenser. FOTO: Dplay Vis mer

Ulven kommer på DR.DK

Danskene har en helt spesiell og egen måte å lage drama- og spenningsserier på, og Ulven kommer som er tilgjengelig på DR.dk (litt a la NRK.no her til lands) er intet unntak. Man kan faktisk strekke den så langt som å si at dette kanskje en av de beste, danske seriene som er laget. Tenåringen Holly insisterer på at stefaren Simon slår både henne og lillebroren, og store krefter blir derfor satt i sving for å fjerne barna fra det tilsynelatende voldelige hjemmet. Halvbroren Theo, derimot, hevder at faren er uskyldig. Hollys troverdighet blir satt på prøve, og for samboerparet Dea og Simon blir tilværelsen snudd på hodet - og sosialarbeider Lars Madsen blir deres verste fiende. Men hvem er det som egentlig forteller sannheten?

ULVEN KOMMER: Hvor mange løgner skal til før sannheten forsvinner? FOTO: Dr.dk
ULVEN KOMMER: Hvor mange løgner skal til før sannheten forsvinner? FOTO: Dr.dk Vis mer

Friheten på Viaplay

Apropos danske serier - denne godbiten her kommer vi ikke utenom! Se for deg et helt alminnelig stuck i tidsklemma-aktig ektepar, som bor i en relativt nitrist forstad ved navn Friheden, et stykke utenfor København. Her bor de med sine to barn i et falleferdig hus med rørlekkasjer, og lokaltog som så å si går vegg i vegg med stua. Men om vi skrur klokken tilbake 17 år i tid, lever herr og fru Jørgensen et helt annet liv. Sammen med makker Jaqueline levde de nærmest et Bonnie & Clyde-liv - med et hint av Robin Hood - i Sør-Amerika på 90-tallet. Der stjal de fra de rike, og ga til seg selv. Når familielivet kommet på banen, får denne livsstilen en brå slutt. Men har de virkelig helt gitt opp livet som utspekulerte storsvindlere og con artists nå nesten to tiår senere? Både nervepirrende, morsom og velskrevet på én og samme tid!

FRIHETEN: Har søsknene Kaj og Esther verdens kjedeligste foreldre - eller tidenes mest geniale? FOTO: Viaplay
FRIHETEN: Har søsknene Kaj og Esther verdens kjedeligste foreldre - eller tidenes mest geniale? FOTO: Viaplay Vis mer

The Jinx HBO

Denne true crime-dokumentarserien er en god, gammel klassiker, og ble sluppet på strømmetjenesten Home Box Office allerede for fem år siden. Om du ikke har sett den ennå, er det absolutt på høy tid. Du har en skikkelig godbit i vente! Vi kan love deg at du ser de seks episodene i ett jafs. Vi skal ikke spoile noe, men plottet er simpelt: drap er blitt begått, og regissør Andrew Jarecki og filmfotograf Marc Smerling forsøker over flere år å komme til bunns i saken. Robert Durst, som tilhører en av New Yorks rikeste familier, er sentral i saken. Men kan det stemme at den skrøplige, gamle mannen som har gitt sitt hele og fulle samtykke til å medvirke i dokumentaren - har gjort det han blir anklaget for? Nemlig tatt livet av både kona Kathleen McCormack Durst, sin gode venninne Susan Berman og naboen Morris Black. Vi stopper her, og lar deg heller få mulighet til å sette på serien og ta din egen vurdering. Og om du ikke får gåsehud og kalde gys over hele kroppen av de siste sekundene av den aller siste episoden, så skjønner vi INGENTING!

THE JINX: Kan denne gamle mannen ha drept tre mennesker? FOTO: HBO
THE JINX: Kan denne gamle mannen ha drept tre mennesker? FOTO: HBO Vis mer

Basic Bitch Dplay

Vi blir med med når Madeleine blir tvunget til å flytte tilbake til hjembyen Tønsberg, fordi at studietilværelsen i hovedstaden ikke ble som forventet. Men hva gjør vel det når bestevenninnene Anine, Ingrid og Julie står klare til å ta henne tilbake i gjengen, og ordet på gata er jo at det er «bedre å være en nier i Tønsberg, enn en firer i Oslo». Firerbanden har runda midtveis i 20-årene, og begynner å kjenne det rasle både her og der. Én vil ha ring på finger'n, en annen trenger sårt en jobb (og oppmerksomhet), mens en annen forsøker å kombinere - og overleve - dagen derpå, med et liv som sjef i ferskvaredisken. Det er umulig å ikke trekke på smilebåndet av serien, og alt det koko venninnegjengen sier og gjør - og det er også noe helt utrolig forfriskende med å kaste seg hen i en verden der korona-skrekk, munnbind-skam og anti-klemming ikke er å spore!

BASIC BITCH: Venninnene kommer først! Alltid. Eller? FOTO: Dplay
BASIC BITCH: Venninnene kommer først! Alltid. Eller? FOTO: Dplay Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer