Farmen kjendis

Tomine Harket: - Oppholdet gjorde noe med meg som jeg aldri vil glemme

Farmen ble en skikkelig reality check for artist Tomine Harket (28).

FARMEN KJENDIS: Tomine er en av utfordrerne i årets Farmen kjendis. Foto: TV2
FARMEN KJENDIS: Tomine er en av utfordrerne i årets Farmen kjendis. Foto: TV2 Vis mer
Publisert

I morgen, tirsdag 25. januar, entrer artist Tomine Harket (28) – som egentlig heter Anna Katharina Tomine Malmquist Harket – Farmen-gården sammen med kokk Ole Martin Alfsen.

Tomine skulle egentlig være med på Farmen kjendis fra dag én, men det passet ikke. Hun slo det fra seg, men så fikk hun spørsmålet på nytt, og hun antok at det handlet om å være utfordrer.

- Jeg var ikke forberedt i det hele tatt, men jeg tenkte at jeg bare fikk kaste meg ut i det.

UTFORDRERE: Tomine Harket kom inn på gården sammen med Ole Martin Alfsen. Én av dem får bli igjen på gården, mens den andre blir sendt ut. Foto: TV2
UTFORDRERE: Tomine Harket kom inn på gården sammen med Ole Martin Alfsen. Én av dem får bli igjen på gården, mens den andre blir sendt ut. Foto: TV2 Vis mer

- Hvordan var det å komme inn på gården?

- Det var superspesielt. Jeg var ikke i den bobla alle de andre var i, så jeg følte meg ganske alene i starten. Jeg følte at jeg var den eneste som var relativt normal, for du mister det ganske kjapt der inne. Du blir en annen versjon av deg selv. Men først må du komme deg over sjokket.

Null tidsperspektiv

Etter to dager hadde Tomine blitt en del av bobla de andre var i. Hun forklarer at dagene var lange og innholdsrike.

- To dager føles som ti dager. Det er helt sykt, for man har ikke noe tidsperspektiv. Det er ganske spesielt å ikke ha kontakt med omverdenen, og heller ikke ha tilgang til klokke eller speil. Først hater man det, så blir man glad i det, og så elsker man det, sier hun.

Selv om overgangen var brå, forteller Tomine at hun ble godt mottatt av de andre deltakerne, selv om de allerede var en ganske sammensveiset gjeng. Flere av dem kjente hun litt fra før.

- De lurte på om jeg syntes at de var helt gærne, og om de luktet vondt. Og ja, de luktet drit da jeg kom inn første dagen. Men så gikk det er døgn eller to, så kjente jeg det ikke lenger. Da luktet jeg like vondt, sier hun med en latter.

Vegetarianer i 10 år

- Hva var det beste med oppholdet?

- Det jeg likte best, var å melke kuene om morgenen. Det var så sinnssykt fint. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg satt med kinnet inntil magen til kua, mens jeg klappet, melket og sa takk, takk. Du blir så sykt takknemlig, fordi du skjønner hvor viktig det er. Inne på gården har du ikke så mye mat, og man er nødt til å rasjonere.

Tomine har vært vegetarianer i rundt 10 år, så det var uaktuelt for henne å spise kjøttet som ble servert. Hennes diett besto hovedsakelig av potet, byggryn, melk og grønnsaker.

- Vi hadde ganske mye grønnsaker og urter. Maten var mye bedre enn jeg trodde, og vi var flinke til å benytte oss av det vi hadde. Jeg vil si at jeg er ganske god på kjøkkenet, så jeg klarte å lage mange bra retter med potet. Jeg savner faktisk maten vi spiste der.

- Det var et helvete

Nylig fikk TV-seerne se at to kaniner ble slaktet på gården. Dette har skapt sterke reaksjoner, og dyrevernorganisasjon NOAH har valgt å anmelde TV2 på grunn av slakten.

- Jeg er veldig glad for at jeg slapp å være med på kaninslakten. Det hadde jeg ikke taklet, sier Tomine ærlig.

Da Tomine og Ole Martin kom inn på gården, måtte de ta med seg et dødt villsvin.

- Det var et helvete. Jeg ble ganske emosjonelt ødelagt av å vite at vi kom inn med et dødt villsvin som skulle parteres. Det var sykt ekkelt, sier hun, og legger til:

- Jeg er ikke imot at enkelte spiser kjøtt, men jeg mener at man da må klare å drepe dyret selv, om man skal spise det.

VEGETARIANER: Tomine forteller gjerne om fordelene ved å være vegetarianer, noe hun selv har vært i rundt 10 år. Foto: TV2
VEGETARIANER: Tomine forteller gjerne om fordelene ved å være vegetarianer, noe hun selv har vært i rundt 10 år. Foto: TV2 Vis mer

«Bedre enn andre»

De siste årene har flere valgt å kutte ned på kjøttinntaket, eller bli vegetarianer. Det er mer akseptert i dag. Tomine forteller at det var annerledes da hun kuttet ut kjøtt:

- Jeg fikk skikkelig mye hets for det. Folk sa at det var så teit, at jeg var alternativ og bare spiste gress.

Selv forstår hun ikke at andre ikke forstår at det å kutte ut kjøtt, er veien å gå.

- Jeg er sikkert et rasshøl som sier det, men jeg har alltid gått rundt og følt at jeg er bedre enn alle andre, fordi jeg har skjønt at kjøttspising ikke er bra for miljøet, dyrene eller meg selv, sier hun, men legger til at hun ikke oppriktig mener at hun er bedre enn alle andre.

- Det er litt sånn at jeg sitter på min høye hest, og tenker at jeg har funnet ut av det, i motsetning til alle andre, sier hun med en liten latter, og fortsetter:

- Jeg går ikke frem med den fremtoningen til folk, altså. Jeg må være litt mildere. Men jeg har fått mange til å kutte ned på kjøtt.

Vanskelig overgang

Overgangen til det virkelige liv ble vanskelig. Da Tomine kom på hotellet deltakerne ble sendt til etter oppholdet, sto hun i dusjen og gråt.

- Det første jeg tenkte var at jeg ville på bo gård, og ha kuer, hester og alt, sier hun, og fortsetter:

- Jeg var så lei meg over hvor jævlige vi er i hverdagen. Jeg orket ikke å forholde meg til byen, folk jeg kjenner eller mobiltelefonen. Oppholdet gjorde noe med meg som jeg aldri vil glemme. Jeg er så følsom og sensitiv, og ble veldig påvirka.

For Tomine ble det en heftig reality check. Ting som betydde veldig mye før, var ikke så viktig lenger. Som for eksempel bilder hun skulle poste på Instagram: Før var hun veldig kritisk, men da hun kom ut fra gården hadde det endret seg.

- Jeg fikk et helt annet syn på meg selv og mitt eget utseende, fordi jeg ikke tenkte på det inne på gården. Men i det virkelige liv ser man de fineste, redigerte bildene av superpene mennesker døgnet rundt. Så da jeg kom ut og så de samme bildene jeg hadde vært kritisk til, tenkte jeg samma det, de er jo kjempefine alle sammen – hvorfor skal man legge så mye energi i det.

En åpen person

I disse dager jobber Tomine med nye låter. Hun slipper første låt i slutten av februar.

- Jeg gleder meg veldig. Det er første gang jeg står helt alene, uten management eller noe. Jeg ville teste, og se hva jeg kan få til selv. Jeg har laget mye musikk i det siste som jeg, for første gang, føler er 100 prosent meg.

Tomine er en veldig åpen person, og hun nøler ikke med å si det hun mener. Hun fikk blant annet mye kritikk da hun delte et bilde på Instagram med joint i hånda.

Hun fikk også mye oppmerksomhet da hun fortalte at hun snakker åpent om sexlivet med moren sin, og at hun tiltrekkes av begge kjønn.

- Jeg er åpen for alt, for man vet jo aldri, men nå er det egentlig bare damer som gjelder for meg, sier hun med et lurt smil.

- Angrer du på noe du har sagt?

- Nei, jeg angrer ikke. Jeg er vel det folk kaller alternativ. Dersom jeg driter meg ut og gjør noe dumt, skjer det for en grunn, og jeg tar lærdom av det. Jeg tenker det bare er fint å drite seg ut litt.

ANGRER IKKE: Tomine Harket er en åpen person, og hun bruker ikke tid på å angre på ting hun har gjort eller sagt. Foto: Privat/Instagram
ANGRER IKKE: Tomine Harket er en åpen person, og hun bruker ikke tid på å angre på ting hun har gjort eller sagt. Foto: Privat/Instagram Vis mer

Problemer med alkohol

Mange har gått inn i det nye året med nyttårsforsetter, og noen har kastet seg på hvit måned (å ikke drikke alkohol hele måneden). Tomine postet et innlegg på Instagram tidligere denne måneden, for å lufte tankene sine:

«Jeg har innsett så mye de siste ukene. Jeg er ikke en person som tåler alkohol bra i det hele tatt, og det er på tide å gjøre noe med det. I Norge føler jeg at det er normalt å ha blackouts, og bare le det vekk. Men det er ikke gøy når du ender opp med å såre mennesker du er glad i. Jeg ønsker å ta kontroll og eierskap over det nå. Og nei, dette er ikke meg som kommer ut som alkoholiker, jeg tar tak i det før det blir et større problem» skriver hun.

- Jeg kan plutselig få en trang til å skrive noe. Når jeg legger ut sånne ting, håper jeg at noen vil kjenne seg igjen, og føle seg sett eller hørt. Og hver eneste gang renner det inn meldinger fra folk som takker, og sier at de kjenner seg igjen. Det gir meg ekstremt mye, sier hun.

- Fikk tidenes panikkangstanfall

Tomine tror at drikkekulturen i Norge har mye å si for vanene hun har dannet seg. Hun har innsett at hun drikker altfor fort, kanskje på tom mage, uten å drikke vann mellom alkoholenhetene.

- Vi har så dårlig tid – det er om å gjøre å bli fortest mulig full. Det er en uting. Jeg føler at jeg blir et helt annet menneske når jeg drikker til jeg får blackout. Jeg gjør ting jeg ikke er klar over at jeg gjør, og husker ingenting dagen etter. Det er ubehagelig og dritskummelt, sier hun, og fortsetter:

- Sist fikk jeg tidenes panikkangstanfall, og tenkte: Dette går ikke lenger, jeg må ta det seriøst.

I tiden fremover skal Tomine prøve å endre drikkevanene, men om det ikke går, er hun åpen for å kutte ut alkohol helt.

- Jeg har ikke noe ønske om å få den typen angst jeg får av å ikke vite hva jeg har gjort. Det er ikke verdt det, sier hun bestemt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer