Benedicte Haugaard

Top model-Benedicte åpner opp om sykdommen som gjorde at hun la på seg 25 kilo på få uker

- Å føle at man mister både personlighet og utseende på én gang, er kanskje noe av det tyngste man kan oppleve.

TOP MODEL: Benedicte Haugaard (25) fra Drammen er en av deltakerne under årets «Top model» som sendes på FEM til høsten. Hun forteller til KK.no at hun gikk opp mellom 20 og 25 kilo på én sommer i perioden mai til august 2011. Foto: Privat
TOP MODEL: Benedicte Haugaard (25) fra Drammen er en av deltakerne under årets «Top model» som sendes på FEM til høsten. Hun forteller til KK.no at hun gikk opp mellom 20 og 25 kilo på én sommer i perioden mai til august 2011. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Benedicte Haugaard (25) fra Drammen er en av de norske jentene som skal delta i årets sesong av «Top model» - som denne gangen tar for seg såkalte formfulle modeller og inkluderer deltagere fra Norge, Sverige og Danmark (6 fra hvert land). I torsdagens utgave av VG  fortalte 25-åringen om stoffskiftesykdommen hypotyreose, som hun fikk i 2011. Sykdommen gjorde at ungjenta, som også da jobbet som modell, på få uker la på seg mellom 20 og 25 kilo (i perioden mai til august) - og i intervju med KK.no forteller den kommende tv-stjernen åpenhjertig hvordan dette påvirket henne. 

 

- Det første og sterkeste symptomet på sykdom var den enormt raske vektøkningen. Jeg så ut som en hoven, sprengeklar heliumballong og kroppen var full av væske. Jeg hadde kviseutbrudd som gjorde at jeg ikke kunne gå på skolen på grunn av smertene jeg hadde i ansiktet. Deretter kom svettetoktene, og jeg kunne ikke gå inn på et shoppingsenter engang uten at svetten rant fra overleppa mi.

- Jeg så ut som en hoven, sprengeklar heliumballong og kroppen var full av væske.

Sykdommen gjorde at 25-åringen følte at hun stadig manglet energi til å gjøre de minste tingene i hverdagen.

- Husarbeid og turer med hunden ble et ork, og jeg sov store deler av døgnet etter at jeg kom hjem fra skolen. Bare det å pendle inn til Oslo med tog for å gå på høgskole ble et mareritt da det både var stressende og tungt, og samtidig varmt og innesperret. En dag var jeg så trøtt at jeg våknet på vei til Holmestrand når jeg egentlig skulle ha hoppet av i Drammen. I tillegg til å bli trøtt ble jeg nedstemt og deprimert. Jeg som egentlig er full av energi og alltid glad følte meg ikke som meg selv. Det å føle at man mister både personlighet og utseende på en gang er kanskje noe av det tyngste man kan oppleve, og jeg mistet livsgnisten, sier hun til KK.no.

Det gikk hele tre år før hun i januar 2014 fikk diagnosen hypotyreose - lavt stoffskifte.

- En spesialist i Oslo tok de rette prøvene, analyserte de selv og sendte de til Tyskland. Det var ingen tvil - jeg hadde fått hypotyreose, lavt stoffskifte. Jeg ble satt på en medisin som skulle ta over jobben til skjoldbruskkjertelen. En tre års lang kamp var over, og jeg tror aldri jeg har sett noen så lettet som det mamma var da vi satt på legekontoret i Oslo. Saken fortsetter under bildet.

FLOTT: Benedicte Haugaard (25) fra Drammen er en av deltakerne i «Top model» - som denne gangen tar for seg såkalte formfulle modeller.  Foto: Privat
FLOTT: Benedicte Haugaard (25) fra Drammen er en av deltakerne i «Top model» - som denne gangen tar for seg såkalte formfulle modeller. Foto: Privat Vis mer

Benedicte forteller at moren ble helten hennes i den tunge perioden - hvor hun blant annet opplevde å ikke bli trodd av fastlegene.

 - Etter et par legebesøk hos en av de tidligere fastlegene mine fikk vi beskjed om at jeg var hypokonder og bare deprimert.

- Hun satt omtrent våken døgnet rundt i to år for å prøve å finne ut hva det kunne være. Utallige legebesøk, prøver, bytte av fastlege og innhenting av spesialister ble min nye hverdag, og jeg følte sykdom var alt som ble snakket om. Etter et par legebesøk hos en av de tidligere fastlegene mine fikk vi beskjed om at jeg var hypokonder og bare deprimert. Det var en psykolog jeg trengte for å komme over depresjonen, ikke medisiner. Den ene legen mente til og med at jeg var lat, og at jeg bare måtte lære meg og spise mindre og trene mer.

- Når man har utdannet seg kokk og lært om ernæring, spilt fotball siden man var seks år gammel og trener fem ganger i uken på treningsstudio i tillegg til å jobbe der, så vet man hva man driver med når det kommer til mat og trening. Denne kommentaren gjorde at jeg ga opp legebesøkene, og det var mamma som måtte ta seg av resten. Saken fortsetter under bildet.

FØR SYKDOMMEN: Benedicte Haugaard fotografert før hun ble rammet av stoffskiftesykdommen. Foto: Privat
FØR SYKDOMMEN: Benedicte Haugaard fotografert før hun ble rammet av stoffskiftesykdommen. Foto: Privat Vis mer

Du forklarer at en av følgene med at du gikk opp 20 kilo på få uker var at du ble deprimert og gikk på veggen – Hvordan kom du deg ut av dette? Har du noen tips til andre som sliter med dårlig selvtillit når det kommer til utseende?

- Jeg begynte å fokusere på ting jeg likte ved meg selv i stedet for å se etter ting jeg mislikte. Jeg bestemte meg for å se meg i speilet med snillere øyne, og snakket meg selv opp i stedet for ned. Jeg fant ut at jeg liker både rumpa og puppene jeg hadde fått i forbindelse med vektøkningen, og så selv at jeg blant annet hadde fint hår og store lepper. Jeg begynte også å ta bedre vare på meg selv. Jeg besøkte frisøren, stelte neglene mine profesjonelt, satte meg bedre inn i mote og trender, og øvde meg mye på å legge riktig make-up. I tillegg til dette hjalp det å ha en blogg å få ut mye aggresjon på, samtidig som jeg ble motivert til å motivere og inspirere andre i samme situasjon.

- Etter en stund følte jeg at jeg måtte utstråle god selvtillit overfor leserne mine, og da bestemte jeg meg for å gi faen i både kroppspress og hva andre måtte mene om meg. I dag trives jeg i kroppen min, personligheten min har kommet tilbake og jeg har mer livsgnist enn noen gang tidligere, sier hun til KK.no (sjekk ut bloggen til Benedicte her!)

JANKA OG JENTENE: Det er moteprofil Janka Polliani som er programleder under årets «Top model»-sesong. Her er hun sammen med de seks norske deltakerne. Fra venstre: Linda Selmoni (18), Martine Halvorsen (18), Charlotte Skogrand Bø (18), Janka Polliani, Guro Mangen (20), Benedicte Haugaard (25) og Jannie Gefle (25). Foto: FEM // Krestine Havemann
JANKA OG JENTENE: Det er moteprofil Janka Polliani som er programleder under årets «Top model»-sesong. Her er hun sammen med de seks norske deltakerne. Fra venstre: Linda Selmoni (18), Martine Halvorsen (18), Charlotte Skogrand Bø (18), Janka Polliani, Guro Mangen (20), Benedicte Haugaard (25) og Jannie Gefle (25). Foto: FEM // Krestine Havemann Vis mer

Netthets på grunn av kroppen

Årets «Top model»-programleder er moteblogger og medieprofil Janka Polliani (37) som selv har følt på huden hvordan det er å være «et par kilo ekstra» og et kjent fjes. Hun har ved flere anledninger opplevd å få nedsettende kommentarer om utseende, og senest i sommer var det en av hennes følgere på sosiale medier som kalte henne et usunt forbilde. Til KK.no fortalte Janka at hun ikke tar seg nær av kommentarene, men at hun er opptatt av å rette fokus mot det å bygge hverandre opp:

- Jeg blir ikke lei meg lenger. Jeg er voksen og trygg på meg selv, og det preller av. Men jeg sier ifra fordi vi kvinner rakker ned på hverandre, i stedet for å bygge hverandre opp, og å gjøre hverandre bedre. Tenk hva en kommentar som dette kan gjøre med unge jenter med dårlig selvtillit! 

- Vi er nødt til å si ifra at dette ikke er greit, og som mamma til to små, og med tusenvis av lesere på bloggen hver eneste dag, er det viktig å si ifra.

JANKA POLLIANI: Bloggeren og TV-profilen Janka Polliani opplevde tidligere i sommer at en av følgerne hennes på sosiale medier kalte henne et usunt forbilde - selv sier hun til KK.no at hun er opptatt av at vi skal bli flinkere til å akseptere kroppene våre som de er. Foto: Brukt med tillatelse fra Janka Polliani
JANKA POLLIANI: Bloggeren og TV-profilen Janka Polliani opplevde tidligere i sommer at en av følgerne hennes på sosiale medier kalte henne et usunt forbilde - selv sier hun til KK.no at hun er opptatt av at vi skal bli flinkere til å akseptere kroppene våre som de er. Foto: Brukt med tillatelse fra Janka Polliani Vis mer

Forberedt på nettroll

«Top model»-deltaker Benedicte sier til KK.no at hun er forberedt på eventuelle bemerkninger fra såkalte «nettroll» nå som hun trer inn i rampelyset:

- Jeg er forberedt på å få høre en del kommentarer fra 40 år gamle nettroll som sitter arbeidsledige hjemme i stua si uten andre ting å finne på enn å skrive negative kommentarer til unge jenter i media, men ærlig talt, de kan jeg ikke bry meg om. Om jeg skulle tatt til meg hver eneste lille kommentar jeg har fått høre gjennom oppveksten og på bloggen hadde jeg virkelig blitt deprimert. Jeg kan skjønne at det er lett å dømme oss nå som vi har stått frem i media uten å ha blitt vist frem på TV, men jeg er ganske sikker på at jeg har en lett-likelig personlighet og at det syns godt gjennom tv-skjermen når programmet ruller på kanal FEM til høsten.

- Jeg har jo allerede lest på nett at jeg er for «skinny» til å være «curvy»-modell og for «curvy» til å være «skinny»-modell. De skriver også at nesa mi er skjev og at de ikke tror jeg kommer til å nå langt i konkurransen, men jeg vet godt at sånne kommentarer kun kommer fra misunnelige jenter som ikke hadde turt å ta den samme reisen selv, eller eldre damer som angrer på at de ikke gjorde mer ut av de beste årene sine. Jeg er stolt av meg selv, kroppen min og personligheten min, og jeg vet at jeg er et normalt oppegående menneske og et godt forbilde for unge jenter. Så lenge jeg og de jeg er glad i vet det så får alle andre tro hva de vil. Jeg er ikke ute etter å imponere noen, sier den blide Drammens-jenta til KK.no.

«Top Model» har premiere 30. august på kanalen FEM. De andre norske deltagerne er Guro Mangen (20), Jannie Gefle (25), Benedicte Haugaard (25), Martine Halvorsen (18), Charlotte Skogrand Bø (18) og Linda Selmoni (18). I tillegg er også seks deltakere fra Danmark og seks deltakere fra Sverige med i konkurransen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer